Délmagyar logó

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Amerikaiak adtak tanácsokat szegedi hajléktalanoknak

Szeged - Robert Robinson Amerika egyik leggazdagabb cégénél dolgozott, mielőtt az utcára került. New Yorkban számos változást ért el a hajléktalanok szószólójaként, tegnap a szegedieket látta el jó tanáccsal a talpra álláshoz.
– Gyerekkoromban sokszor végig kellett néznem, ahogy apám a szemem láttára veri meg anyámat. Egyik nap felkötötte a lábánál fogva a gerendára, és elvágta a torkát. Nem csoda, hogy lelki sérült vagyok, ez az élmény kihatott az egész életemre – emlékezett vissza a 34 éves Raffael István, aki négy éve hajléktalan. Elmondása szerint élettársa hajszolta bele a lopásokba és betörésekbe, amelyek miatt néhány évet börtönben töltött. Mire kiszabadult, a nő kisemmizte, nem volt hová mennie, az utcára került. Jelenleg a Bajai úti hajléktalanszállón lakik, ott hallott az amerikai aktivisták érkezéséről, akik szerdán és csütörtökön előadásokat tartottak. – Eljöttem, hogy lelket öntsenek belém. Ezeknek van sütnivalójuk, lehet tőlük tanulni – indokolta a férfi, miért vett részt a programon. Az aktivisták hitelesen tudtak beszélni a hajléktalan embereket érintő kérdésekről, hiszen maguk is évekig az utcán éltek, mint például Robert Robinson.

A Millenniumi Kávéházban tartott előadáson a hajléktalan embereken kívül a szociális ellátórendszer dolgozói, önkéntesek és aktivisták is részt vettek. Fotó: Frank Yvette
A Millenniumi Kávéházban tartott előadáson a hajléktalan embereken kívül a szociális ellátórendszer dolgozói, önkéntesek és aktivisták is részt vettek. Fotó: Frank Yvette

– Projektmenedzserként dolgoztam New Yorkban 13 éven át, az 500 leggazdagabb amerikai cég egyikénél. Évente 80 ezer dollárt (16 millió forint) kerestem. 2001-ben áthelyeztek Miamiba, hamarosan elbocsátottak. Feléltem a készleteimet, nem tudtam tovább fizetni a hiteleimet, az utcára kerültem. Két évig éltem a tengerparton, majd visszamentem New Yorkba, mert tudtam, hogy ott több segítséget kaphatok – mondta el lapunknak Robert Robinson, aki mára a New York-i hajléktalanok egyik szószólója. Egy olyan bizottság társelnöke, amely a szétosztandó segélyeket felügyeli. A metropoliszban számos változást sikerült már elérnie, tapasztalatait mesélte el a szegedieknek, és arra ösztökélte őket, hogy hozzanak létre érdekvédelmi szervezeteket, és álljanak ki a jogaikért.

Érdekvédelmi szervezet létrehozására buzdították a fedél nélkülieket
Érdekvédelmi szervezet létrehozására buzdították a fedél nélkülieket.
Fotó: Frank Yvette

Pályázaton nyert pénz

A Képzeld el a hajléktalanokat nevű szervezet egy olyan csoport, amely a hajléktalan emberek aktív bevonásával küzd az érintettek lakhatási jogaiért. Szegedre négy aktivistájuk érkezett, akik kollégiumban szálltak meg. A feladatot ingyen vállalták, az utazásuk költségeit A város mindenkié csoport fedezte, amely a pénzt pályázaton nyerte: 10 ezer dollárt, azaz majdnem 2 millió forintot.

Köztéri zaklatás

Mit tehet a hajléktalan, ha köztéren zaklatják, miként változtathat az emberek előítéletein, hogyan álljon ki magáért különböző helyzetekben – többek között ezekről a témákról beszéltek tegnap az amerikai előadók. A résztvevők szerepjátékokban is kipróbálhatták magukat. Az egyik feladat például az volt, hogyan hívnák meg egy összetört, kiábrándult társukat, hogy csatlakozzon újdonsült szervezetükhöz.

Olvasóink írták

33 hozzászólás
12
 • 33. comet 2009. augusztus 26. 13:29
  „ez a probléma mindenképpen megoldásra vár. A kormány dolga lenne a segítés de böszméék ezzel sem kívánnak foglakozni.
  A mai technika mellet mindenkinek biztosítani kellene a normális életkörülményeket. Ma azok közül is sokan szívnak akiknek van munkahelyük, de igazán azok szívnak akiknek nincs.
  A ´mennyen el dolgozni´ süket dumát azok pufagtatják akiknek fogalmi sincs arról hogy hol élnek, vagy ők maguk is felelősek a mai állapotokért.
  A munkahely teremtés és foglaltoztatás gazdasági ill politikai vezetői feladat. Az ´azért nem dolgozik mert nem akar´ baromság általánosítása csak ezen vezetők alkalmatlanságának elkendőzésére jó.
  Amúgy jó tudni hogy van olyan szervezet ami az elesettek segítésével foglakozik.”
 • 32. varadipal 2009. augusztus 16. 16:57
  „31.,Flexi, most nem biztos, hogy igazad van.
  Akikről 29 írt/ sok hajléktalan, az nem egyenló minden hajléktalan/ azok önhibájukból kerültek ilyen helyzetbe, és nem két hónapos előzménye volt a dolognak. Biztos olvastad, hányan utasították vissza a közmunkát,/nem a felest a kocsmában!/ mert szégyelltek a rokonok miatt az utcán dolgozni. Na ezekről az élősködő sz.rháziakról van szó.”
 • 31. flexsnake 2009. augusztus 16. 12:52
  „29. kilakoltatunk, elvesszük az állásod és kapsz 2 hónapot hogy talpra állj, ha sikerül, járhat a szád ;)”
 • 30. flexsnake 2009. augusztus 16. 12:49
  „24. hozzászólás timi38 2009.08.14. 21:24

  ,,Mikor kap bár ki is közülünk 100 milliós vég kielégítést"

  Hétfőn utalják és le vagytok csinálva :D
  Az irigység csúnya dolog ám, próbálj inkább helyezkedni.”
 • 29. L3oN1o7 2009. augusztus 15. 11:22
  „Sok hajléktalan önhibájából kerül az utcára. A maradék kis százalék meg önhibáján kívül. Azokat sajnálom a többit meg nem. Nagy részük nem is hajlandó elmenni dolgozni mondván hogy a kukában sok mindent találnak amiből pénzt lehet csinálni és még segélyt is kapna. Elisszák elkocsmázzák aztán meg kéregetnek. Olyankor legszívesebben felrúgnám őket. Takarodjon el dolgozni és nem mi a mi pénzünkön élősködjön vagy ha nincs más kiút akkor rövid kötél magas fa. Nincs értelműk nem hasznos tagjai a társadalomnak mivel nem dolgozik és önhibájából került az utcára.”
 • 28. SP 2009. augusztus 15. 10:00
  „Pénznél hasznosabb "tanácsot" nem tud adni pillanatnyilag a valóban rászorulónak.”
 • 27. floridaimagyar 2009. augusztus 15. 02:13
  „Meg valami : New Yorkba amikor egyszer ellatogattam lattam egy koldust aki nagyon szegenyesen volt beoltozve es emberek dobaltak neki a money-t, o meg neha eljott es jott vissza, aztan megint eljott es jott vissza. Mentem haza es hirtelen lattam amint elhajtott egy BMW-n!!! A TV-ben is nehany elmeselte hogy nemelyuk akar 30 dollart is keres orankent!!!! Az tobb mint amit en keresek!”
 • 26. floridaimagyar 2009. augusztus 15. 02:10
  „Mutassa meg nekik hogy kell munkat talalni es feljonni a nullarol mert nem konnyu!!! A legtobb hajlektalan annyira apatiaban van hogy mar meg sem akarnak probalni munkat talalni!!!”
 • 25. web 2009. augusztus 14. 22:35
  „Ha már ennyire oda vannak értük, hát tanitsák meg őket arra, hogy ne álljanak a ´szájába az embernek,ha kunyerálnak! Ne szarjanak a lépcsőre, a lépcsőházaknál. Ne végezzék folyóügyeiket mások ablaka alá! Ne italozzanak mások ablaka alatt hangoskodva a csongrádi sgt-n a z italáru üzlet előtt! HAJNALI ÖTKOR! Ez az üzlet ÖT órakor nyit ki ezért.”
 • 24. timi38 2009. augusztus 14. 21:24
  „Mi emberek vagyunk a hülyék mert mi mindent eltűrünk,még mások 100 milliót utalnak maguknak,nekünk ha azt találja ki az Állam,hogy álljunk a sarokba mi oda állunk.Mikor kap bár ki is közülünk 100 milliós vég kielégítést még annak is örülhetünk ha eggyáltalán azt a pár 100 ezer forintot meg kapjuk pereskedés nélkül.Az emelések mennek,az igéretek jönnek,de mi van betartva a nagy sz......Krizis segély, átmeneti segély,10000ft-ok és miért amit megsporolnak szét osztják maguk közt karácsonyra,ráadásul már a beadás előtt embertelen hangnemben beszélnek az emberekkel és lenézik őket pedig ezek csak apró pénzek az ő fizetésükhöz képest.”
 • 23. Felhőfejes 2009. augusztus 14. 18:01
  „Szóval akkor az alapítvány a megoldás...
  Hát, nagyon köszönöm a jó ötletet (akkor már nem várom tovább a sültgalambot).
  De talán nem kedves Celtisnek szólok majd először - neki megvan a jó helye enélkül is (alighanem)...”
 • 22. Celtis 2009. augusztus 14. 17:57
  „Felhőfejes: Ezt a projektet neked magadnak kell megoldanod: hozz létre saját alapítványt, gyűjts össze elegendő lóvét aztán hajrá. Szólj, ha mehetünk mi is.

  Éppen erről szól ez a történet, az öngondoskodásról sültgalambvárás helyett.”
 • 21. Felhőfejes 2009. augusztus 14. 17:53
  „Én meg szeretnék menni Ámerikába, jó kis tanácsokat osztogatni az ottaniaknak.
  Tudja valaki, hol lehet erre jelentkezni?”
 • 20. theseus 2009. augusztus 14. 16:09
  „Ditta: Előbb a hitelválság, aztán a kilakoltatások. Eddig 15 ezer lakást vettek vissza, még több százezer van veszélyben.”
 • 19. flexsnake 2009. augusztus 14. 14:39
  „Köztéri zaklatás

  Igen, mikor odajön hogy adjál neki pénzt.... vagy cigit....

  Nem tanácsokat kell osztogatni hanem szociális lakásokat kiadni ahová fiatalok költözhetnének és ahol hajléktalan is lakhatna a városnak végzett munka fejében. Ez segítené őket a társadalomba való visszakerülésüket. Utcáról nem lehet talpra állni.”
 • 18. sujokbálint 2009. augusztus 14. 13:28
  „Ez kb olyan, mint ha a németek adnának tanácsot arról, hogy hogyan kell megnyerni egy világháborút.”
 • 17. Cukipofa 2009. augusztus 14. 12:15
  „Az előzöt csak poénnak szántam. Láttam, hogy pályázaton nyertek lóvét erre.”
 • 16. ditta 2009. augusztus 14. 12:13
  „Nem az igazságomat keresem, hanem a véleményemet írtam le.

  Nem a "nagy " Amerika tanácsára van szükség (mint írtam , tőlük már kaptunk eleget), hanem a magunk háza táján való szétnézésre és rendbetételre.

  A véleményem most is az, hogy szégyen a 21. században és az EU-ban, hogy emberek az utcán élnek és bárkit oda juttathatnak!”
 • 15. Cukipofa 2009. augusztus 14. 12:13
  „Én csak arra lennék kíváncsi, hogy vajon miből utazott M.O-ra. Kikukázta a repjegy árát?”
 • 14. KolompárRómeó 2009. augusztus 14. 11:32
  „2. hozzászólás ditta 2009.08.14. 08:05

  A kormany nagyon is figyel arra, hogy a tarsadalomba beilleszkedni nem akarok lakast kapjanak. Azok, akik marhara tudjak, hogy nekik milyen jogaik vannak, mert a sok ombucman, meg 1-2 kimosakodott fajtarsuk oltja oket. Csak a kotelessegeiket felejtik el. Erre is megy a te penzed, nem csak a valoban felhaborito 100millios onkielegitesekre.

  A hajlekonyak nem ismerik a jogaikat, igy ok nem tudnak elni ezzel.

  A kormany meg magasrol tesz mindenre, ami nem arrol szol, hogy hogyan lopjak teljesen szet az orszagot. De munkahelyet teremteni csak ugy o sem tud.”
33 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Őrizetben a román buszsofőr támadója

Szeged - Előzetes letartóztatását kezdeményezte a rendőrség annak a 37 éves román férfinak, aki… Tovább olvasom