Délmagyar logó

2019. 07. 22. hétfő - Magdolna 21°C | 31°C Még több cikk.

Amerikát választotta Szabó Csaba

Nem jön Szegedre, sőt Magyarországon sem marad tovább Szabó Csaba. A fiatal kutató, aki egy Nobel-díjas tudós ajánlása ellenére sem kaphatta meg Pesten a professzori címet, úgy határozott, nem fogadja el Szabó Gábor szegedi rektor állásajánlatát sem.
Néhány hete lapunkban is bemutattunk egy fiatal kutatót, Szabó Csabát, aki a magyar tudományos közegben szokatlan módon, nyilvánosan bírálta munkaadóját, a Semmelweis Orvostudományi Egyetemet, és a Magyar Tudományos Akadémiát. A harmincnyolc éves tudós, akit külföldön már professzorként foglalkoztattak, itthon is pályázott a fokozat elnyerésére, ám a SOTE vezetése ezt elutasította. Arra hivatkoztak, hogy nincs tízéves oktatói gyakorlata.

Az ügyből hetekig tartó nyilatkozatháború kerekedett. Az egyetem belső szabályzatára hivatkozott, míg Szabó Csaba azt állította, a személye elleni támadásról van szó. A nemzetközi szinten szaktekintélynek számító kutatót végül megkereste a Szegedi Tudományegyetem rektora, Szabó Gábor is, aki álláslehetőségekről tárgyalt vele. Szabó Csaba gondolkodási időt kért. Tegnap azonban bejelentette: nemhogy Szegedre nem jön, de Magyarországon sem marad, és két hét múlva visszamegy Amerikába.
– Ott legalább békén hagynak és elismerik a munkámat – magyarázta döntését. – Arcátlan és gusztustalan, ahogy a dolgok itthon folynak. Ha ilyen teljesítményre, mint az enyém, nem tudnak egy egyetemi tanári állást felkínálni, akkor tényleg az a legjobb, ha elmegyek.

Elmondta, döntéséhez az adta meg a végső lökést, hogy egy újabb szavazáson ismét elutasították a pályázatát. Jelen állás szerint még hat évet kellene várnia a kinevezésre, erre azonban már nem hajlandó.
– Nem vetettem el végleg a lehetőséget, hogy egyszer Szegeden dolgozzak – tette hozzá. – Az orvoscentrum elnökével, Mikó Tivadarral is beszéltem, aki megemlítette, hogy nagy egészségtudományi és -ipari fejlesztéseket terveznek városban. Ha ez valóság lesz, elképzelhető, hogy visszajövök dolgozni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A baromfipestis legerősebb változata támadott

A baromfipestis legerősebb változata fertőzött Kübekházán és Röszkén, ahol négy portán mintegy… Tovább olvasom