Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Ami tilos az érettségin

Nem zárható ki, hogy olyan tanárok is vizsgáztassák a diákokat az emelt szintű szóbeli érettségiken, akik ugyanabban az iskolában tanítanak. A jogszabály szerint csak közvetlen hozzátartozót nem vizsgáztathat a tanár.
Az emelt szintű szóbeli érettségiken – amelyek egyben az egyetemekre való bejutást is biztosíthatják – a diákokat háromtagú bizottság vizsgáztatja. A jogszabályok kizárják, hogy az érettségizőket olyan tanár vizsgáztassa, aki közvetlen hozzátartozójuk, az viszont előfordulhat, hogy a bizottságban van olyan tag is, aki a diák iskolájának a tanára, vagy esetleg őt is oktatja.

Pálfalvi Zsolt, a Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpont (OKÉV) Dél-alföldi Regionális Igazgatóságának vezetője elmondta: közel ötszáz bizottságot kell fölállítani a szóbeli vizsgák másfél hónap múlva esedékes kezdetéig, ami nagyjából kétezer megfelelő pedagógus munkájának megszervezését jelenti. Meglévő apparátusukkal azt azonban nem tudják kiszűrni, hogy tanít-e az illető tanár a vizsgázó diák iskolájában, illetve oktatja-e magát a diákot. Mint mondta, lehetséges ugyan ilyen szituáció, de csak rendkívül alacsony számban.

Az összeférhetetlenségi helyzetek kezelésére nyilatkozatot kell tennie minden vizsgáztató tanárnak. A vezető azt ugyanakkor nem tudta megmondani, mi lesz a nyilatkozat tartalma, illetve, hogy arra is vonatkozik-e: az iskola tanára nem vizsgáztathatja saját vagy iskolájának diákját. Mint mondta, a nyilatkozat szövegét az OKÉV központjában készítik majd el, így arról egyelőre nem tud beszélni. Hozzátette, csak megfelelő létszám és infrastruktúra függvénye, hogy a tanári nyilatkozatok valóságtartalmát képesek-e utólag ellenőrizni.

Az igazgató azt azonban hangsúlyozta: a három tagú vizsgabizottságnak legfeljebb egy tagja érkezhet ugyanabból az iskolából, mint a diák, így a szótöbbséggel hozott döntésekben, értékelésekben nem az érintett tag véleménye – adott esetben elfogultsága – lesz a mérvadó.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mentősök vizsgálata

Belső vizsgálat lett a vége a mentőszolgálatnál annak a történetnek, amelyről lapunk keddi számában… Tovább olvasom