Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Amiből Picasso ihletett merített

Egy izgalmakban bővelkedő, kalandos életút dokumentumait és műveit tekinthetik meg az érdeklődők a Fekete házban, ahol a száz éve született Buday György fametsző művészre emlékeznek.
Buday György a két világháború közötti Szeged kulturális életének meghatározó szereplője, Radnóti Miklós és Ortutay Gyula barátja, a Szegedi Fiatalok mozgalmának megteremtője volt. Szegeden vált a korszak egyik legjelentősebb fametsző művészévé.

1937-ben a párizsi világkiállításon művészeti nagydíjat kapott. E rendezvényen volt látható a hatlábú lovat ábrázoló alkotása, melyet az időszak ünnepelt művésze Picasso is megtekintett és a hozzáértők szerint innen merítette világhírű műve, a Guernica egyik motívumát. A Móra Ferenc Múzeum történeti kiállítóhelyén, a Fekete házban látható emlékkiállításon az érdeklődők a Picasso művészetében nyomot hagyó fametszettel is találkozhatnak.

Buday György a harmincas évek végétől Londonban élt. Új hazájában is megbecsülték, az illusztris királyi fametszőtársaság tagjává fogadták. A kalandos életút része, hogy művészeti tevékenységével párhuzamosan az angol titkosszolgálat tisztje volt.

Képzőművészként egész pályája során fametszeteket készít. Maradt fenn azonban néhány rajza is. Egy amerikai műgyűjtő gyakran azzal büszkélkedik, hogy az egész világon csak neki vannak Buday-rajzai. Ez viszont tévedés, a Móra Ferenc Múzeum gyűjteményében is találhatóak rajzok Buday Györgytől, amelyeket most a látogatók is megcsodálhatnak.

Szintén igazi csemege az Athéni Timon-sorozat, illetve a hetvenes években, angliai emigrációjában a magyar irodalom nagy alakjairól készült portréi – így látható többek között Zrínyi Miklós, Arany János, Ady Endre, a néhai barát Radnóti Miklós, Babits Mihály és Illyés Gyula is „budays" nézőpontból.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem a legolcsóbb sonkát keresik

A vásárlók idén már nem az ötszáz forintos sonkát keresik. Minőségi árut ezer forint környékén lehet… Tovább olvasom