Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Amikor a Cinecitta magyarul beszélt

Olaszországban 1934 és 1943 között közel ötven magyar filmet forgalmaztak. Többségük olyan vígjáték, amely rendkívül népszerűvé vált Itáliában. Hatásukra „commedia all*ungherese" (komédia magyar módra) néven önálló filmes műfaj született.
Olaszországban 1934 és 1943 között közel ötven magyar filmet forgalmaztak. Többségük olyan vígjáték, amely rendkívül népszerűvé vált Itáliában. Hatásukra „commedia all'ungherese" (komédia magyar módra) néven önálló filmes műfaj született. Az elnevezés a bevált magyar sikerrecept alkalmazásával készült filmeket jelölte. Olaszországban a harmincas-negyvenes években hatottak a magyar filmek, amiről idehaza még a szakmai közvélemény is keveset tud.

A téma kutatói közül elsőként Alessandro Rosselli térképezte fel ezt az időszakot, és Amikor a Cinecitta magyarul beszélt címmel megjelent kötetében összegyűjtötte azokat a filmeket, amelyek magyar hatásról tanúskodnak. Kiderült, a magyar vígjátékok nyomán számos olasz készült. A felvetett problémák közül izgalmas lenne annak megfejtése is, hogy miért jelenik meg az olasz filmekben Magyarország és a magyar nő mint vágyteljesítő fantazma. A magyar és az olasz filmtörténet iránt érdeklődők sok új információt találhatnak Rosselli kötetében.

A könyv a Széchenyi-terv által támogatott Magyar emlékek Olaszországban címmel indított program keretében, Pál József irodalomtörténész professzor, szegedi tiszteletbeli olasz konzul koordinálásával, az SZTE Olasz Tanszékének kiadásában jelent meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A város újítja fel a Hágit

Az önkormányzat újítja fel a Hágit, mert a Kelemen utcai épület tulajdonosai nem kezdtek hozzá a… Tovább olvasom