Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Amikor a nő az úr - Számít a nem?

Szeged - Egyre több nő tölt be manapság vezető pozíciót. Az, hogy ez jó vagy sem, arról megoszlanak a vélemények. Megkérdeztük a négycsillagos Forrás Hotel igazgatóját, illetve a Fogorvostudományi Kar dékánját, hogy érzik magukat egy olyan állásban, amelyet általában férfiak töltenek be.
Köztudott, hogy egy nő épp olyan jó vezető lehet, mint férfi kollégája. Arról azonban megoszlanak a vélemények, hogy milyen főnökök ők valójában. Támogatóik szerint egy nő jobban megérti és könnyebben tolerálja, ha valakinek problémái vannak. A férfi főnököt viszont meghatják a könnyek - hangzik az ellenérv, leginkább nők szájából. Megkérdeztünk két szegedi vezető pozícióban lévő nőt, ők mit gondolnak minderről? A Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Karán Nagy Katalin dékánt kerestük fel. Szerinte természetes, hogy a „gyengébbik nem" képviselői másképp közelítik meg dolgokat.

– Egy nő mindenek előtt legyen nő: nézzen úgy ki, és viselkedjen is úgy. Ezt nem szabad megtagadni és ezért nem lehetünk annyira kemények, mint a férfiak. Mi ugyanazt az eredményt egy másfajta stratégiával érjük el. Persze vannak pillanatok, amikor nagyon szigorúnak, adott esetben könyörtelennek kell lenni, de a női finomsággal megközelített tárgyalások is jó eredményre vezetnek – avatott be sikerének titkába. Bevallotta: nőként és nem dékánként beszélget egy állapotos munkatársával, vagy azzal a kollégájával is, aki éppen orvoshoz szeretné vinni a gyermekét. – Igyekeztem baráti hangulatot kialakítani a karon, hiszen életem 90 százaléka erről szól. Ennek csak a felét érzem munkának, a többi inkább szórakoztat. Nem a gazdasági megszorításokra, nehézségekre gondolok, hanem egy tanévnyitóra vagy sportnapra. Szeretem látni a tényleg csillogó szemű diákokat, akiket név szerint ismerek – mesélte. A professzor a dékáni kinevezését követő időszakot tartotta a legnehezebbnek, bár már korábban tanszékvezetőként dolgozott.

Nagy Katalin szerint egy nő mindenek előtt legyen nő. Fotó: Frank Yvette
Nagy Katalin szerint egy nő mindenek előtt legyen nő.
Fotó: Frank Yvette

Mit mond a fejvadász?

Vida János, a Quami Személyzeti Tanácsadó Iroda ügyvezetője szerint ők sosem a nemet veszik figyelembe, amikor vezető pozícióba keresnek megfelelő embereket. Szerinte az a lényeg, hogy valaki hogyan végzi a munmkáját és milyen légkört tud teremteni beosztottainak.

– Teljesen más ennyi orvossal, asszisztenssel, diákkal, takarítóval dolgozni, hiszen az enyém a felelősség minden fontos és kevésbé fontos dologban. Büszke vagyok rá, hogy bár nem vagyok gazdasági szakember, a kar pozitív szaldóval működik. Jóval több diák akar nálunk tanulni, mint korábban, és ez azt jelenti, hogy ebben a kis szakmában jó híre van a szegedi képzésnek. Ez azonban koránt sem jelenti azt, hogy hátradőlhetek a székemben, hiszen sok még a feladat – hangsúlyozta. Hasonlóan gondolkozik Maklári Lászlóné, a négycsillagos Hunguest Hotel Forrás igazgatója is.

Maklári Lászlóné: A szállodaipar lényege, hogy a vendég otthon érezze magát. Fotó: Schmidt Andrea
Maklári Lászlóné: A szállodaipar lényege, hogy a vendég
otthon érezze magát. Fotó: Schmidt Andrea

– Mindig van valami feladat, legyen az felújítás, vagy egy rendezvény. Soha nem éreztem a pályámon, hogy azért nélkülöznének, mert nő vagyok. A nehézséget inkább az okozta, hogy két gyermekemet úgy tudjam nevelni, hogy ne szenvedjenek hátrányt a munkám miatt – mondta az igazgató, majd elárulta, hogy emiatt mind a mai napig lelkifurdalást érez. – Ha rendezvény van, én itt vagyok, mert szerintem egy vezetőnek a helyszínen kell lennie. Nem azért, mert kollégáim nem tudják levezényelni a programokat nélkülem. Szeretem látni és értékelni a folyamatot, hiszen az a cél, hogy a vendég jól érezze magát. Úgy gondolom ezt a jelenlétemmel még inkább hangsúlyozom. A szállodaipar lényege, hogy a vendég otthon érezze magát és ezt az érzést talán a nők jobban tudják közvetíteni, hiszen a magánéletükben is ez az egyik feladatuk. – vélekedett. A szállodaigazgató soha nem érezte, hogy támadás érné vezető pozíciója miatt és következetességgel sikerült tekintélyt kivívnia magának. – Szeretem, ha a kollégák elmondják a véleményüket, és a problémák megoldásban is jelen vagyok. Úgy érzem elfogadtak, főleg azután, hogy ők is látták: beérik a munkánk gyümölcse – magyarázta. A szállodaigazgató nem tagadja, hogy felvett férfias vonásokat az elmúlt évek alatt. – Ezt a családomon tudom lemérni. Többször előfordult már és még manapság is megesik, hogy szólnak: nem a munkahelyemen vagyok. Hiába, az igazgatás, az, hogy megmondjam másoknak mi a feladatuk, belém rögzült. Mégis, ha újrekezdhetném, újra végigjárnám ezt az utat. Nagyon szép múltam van, amire büszke vagyok – vallotta az igazgató.

Olvasóink írták

 • 6. sima 2010. július 13. 12:13
  „5. Beosztottaknak...ez így helyes ! :)”
 • 5. sima 2010. július 13. 12:11
  „Nem baj ha nő a főnök , csak ne kelljen a beoszottaknak is ismerni a főnöknő havi ciklusát.”
 • 4. favágó 2010. július 13. 10:56
  „"Egy nő mindenek előtt legyen nő: nézzen úgy ki, és viselkedjen is úgy" Teljesen igaza van a Tisztelt Dékán asszonynak!
  Tegnap láttam egy fényképet a "másik" helyi sajtótermékben ami a tarjáni össznépi programról szólt. A képen szereplő aktívan politizáló "hölgy" tanulhatna egy picikét! (mert bunyózni azt tud!:-)))))))))))))”
 • 3. seawasp 2010. július 11. 12:30
  „Nem az a baj ha nő, hanem akkor van baj, amikor 40 évesen jön rá, hogy szép, és okos! Onnan kezdve úgy jár, mint az egyszeri asszony, akit xaros kötéllel kötöztek meg, hogy maradjon, és azt elrágva, de elmegy! :-D”
 • 2. szilléri 2010. július 11. 11:06
  „Rossz !”
 • 1. jozko 2010. július 10. 14:52
  „A vezetői alkalmasság, rátermettség nemektől független! Mindkét nem képviselői között vannak "született" vezetők, a számarányok sem igazán térnek el. A konkrét beosztásnál támasztott követelményeknek kell pszichikailag, alkatilag megfelelni! Látszatra még több is a jó női vezető! És még sokkal több az alkalmatlan férfi! Az lehet a magyarázat, hogy a férfi vezetők zöme "természetesen", valójában az alkalmasság vizsgálata nélkül kerül vezető beosztásba, míg a női vezetők legtöbbje kritikus megmérettetésen esik át! Egyrészt sok rátermett nő ódzkodik egyáltalán megpályázni vagy elvállalni a főnöki posztot! Működnek /esetleg zudat alatt/ a lélektani fékek: fakanálnál a helye, feláldozza a családi életet, egyáltalán , hogy jön Ő ahhoz, hisz már a Bibliában is másodlagos szolgai szerepre ítélik a nőket, stb....Lehet ezen mosolyogni vagy felháborodni, de rengeteg esettel találkoztam a gyakorlatban, ami elvette a nők bizalmát! Ellenpélda is van: sok "óvóbácsi" lelkületű férfi is van-és nem perverziókra gondolok- akik erőlködve próbálnak megfelelni a társadalom férfias elvárásainak! Egyszóval ne legyenek előítéleteink- de válogassunk a megfelelő szempontok szerint!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Díjaztuk a legjobb rajzokat - Sára és az Esthajnalcsillag

Egy képzeletbeli állatról készített rajzával nyerte meg a fődíjat lapunk gyermekrajzpályázatán a 10 éves vásárhelyi Tóth Sára Veronika. Tovább olvasom