Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Amikor a szomszéd vizsgapályája könnyebb: van, aki szerint a pénz kevés - vegye kamera a vizsgázó mazsolát?

Amikor a szomszéd vizsgapályája könnyebb: van, aki szerint a pénz kevés - vegye kamera a vizsgázó mazsolát?
Csongrád megye - Szegeden nehezebb közlekedni, mint egy kisvárosban a szomszéd megyében, ezért is lehet magasabb a tanuló vezetőknél a vizsgán a bukási arány. Több óra és több pénz kell a sikerhez, ezt bizonyítja a kötelező és nyilvános statisztika is. Az okokról nagyon megoszlanak a vélemények.
Megoldás lehet a rögzítés?

Komoly vita bontakozott ki arról, ha már a 21. században élünk, nyugodtan lehetne fedélzeti kamerával rögzíteni az utat, illetve az utasteret. Ezzel a vizsgabiztos is levédené magát, és az esetleges visszaélések gyanúját is eloszlatná. Mások szerint ehhez túl sok kamera szükséges, így drága és bonyolult lenne, vagyis nem jó irány.
A számok nem hazudnak, a megyék közül nálunk és Baranyában van a legtöbb sikertelen forgalmi vizsga a tanuló vezetőknél (2018. június 9.: Sorra buknak a mazsolák Csongrád megyében). Összesítést sokadik kísérletre sem sikerült kapnunk a szakminisztériumtól, egy kis segítséggel azonban rábukkantunk egy táblázatra. Megnéztünk benne néhány helyi autósiskolát, a nagyobbaknál személygépkocsira 37-40 százalék vizsgázik le elsőre sikeresen.

Ezeket a számokat kötelezően szerepeltetniük kell az iskoláknak a honlapjukon, meg is teszik, bár nem mindegyiknél könnyű megtalálni.

Érdekes még az átlagos képzési óraszám is, aminél 100 százalék a kötelező minimum 30 óra. Ennyi Szegeden, a megyében nem elég, az idei év első 3 hónapjában 180-220 százalék a jellemző – de van 260 is –, vagyis kétszer annyi óra után születik meg átlagosan a sikeres vizsga. Segít az iskolaválasztásban a képzési költség feltüntetése is, ez nálunk 220–320 ezer forint között szóródik. Találtunk kiskunhalasi autósiskolát, ahol átlagosan 36 óra után már sikeres a forgalmi vizsga, három próbálkozó közül pedig kettő elsőre átmegy – országosan nem ritka a 10-ből 7-8 siker –, és átlagosan csupán 166 ezer forintba került arrafelé a jogosítvány.

– Szeged nehéz közlekedésű város, hasonlóan, mint Pécs, ott is van iskolánk. Nálunk villamos, kettős körforgalom és zsúfoltság is nehezíti a tanuló vezetők helyzetét, nem beszélve a szomszédos országokból érkezőkről – mondja Császár Illésné autósiskola-vezető. Azt viszont hangsúlyozza, az itt megszerzett jogosítvánnyal Budapesten is megállják a helyüket az autóvezetők, amit nem lehet elmondani arról, aki a szomszéd megye kisebb városában teljesített sikeresen.
Egy ilyen körforgalomban és ennyi útjel mellett valóban nem könnyű az eligazodás.  Fotó: Török János
Egy ilyen körforgalomban és ennyi útjel mellett valóban nem könnyű az eligazodás. Fotó: Török János
Nagyon sok hozzászólás érkezett cikkünkhöz, ezekből a szigorított adatvédelmi törvény miatt névvel már nem szemezgethetünk, de néhány jellemzőt – és szalonképest – érdemes beidézni. – Mindenki tudja Szegeden, ez a lehúzásról szól. Több vizsgadíj, több óradíj. Nonszensz, hogy egy jogsi megszerzése több mint 300 ezer forint – írja egy férfi. Egy hölgy pedig kérdez: ezek szerint Szegeden sokkal hülyébbek mennek vizsgázni, mint az országos átlag? „Merthogy a cikk nem azt vitatja, miért bukik meg, aki nem tud, azt kérdezi, miért buknak meg többen, mint országos szinten."

– Ha elvinnéd magaddal bárhova azt az embert, akit a legjobban szeretsz, akkor tudsz vezetni, ezt kell végiggondolni – fogalmaz frappánsan Majoros Gabriella autósoktató, hozzátéve, általában nem meghúzzák a tanulókat, hanem olyan hibát követnek el, ami sikertelenséghez vezet.

Van, aki szerint a pénz a kevés. „Lehúzás? Hangosan röhögnöm kell, óránként 3800 forintért még dodzsemezni sem lehet a vidámparkban. Ahhoz, hogy valaki színvonalas oktatást kapjon, minimum 5000 forintra lenne szükség." Ezzel együtt többen kiálltak az oktatók mellett, mondván „fényévekkel jobban vezetünk a románoknál".

Meglepően sok hozzászóló jelezte, hogy megelégelve az eredménytelen vizsgákat ő vagy ismerőse megyét váltott. – Ötödik alkalommal sikerült egy másik városban, itt elszerencsétlenkedtem négy vizsgát és vagy 300 ezer forintnyi óradíjat. Ez másfél éve volt, azóta balesetmentesen vezettem le 50 ezer kilométert, a nagy váro-
sokban is – írja egy nő. Többeknek is az a véleménye, hogy egy kisebb forgalmú településen könnyebb levizsgázni, „de megnézem azt a sofőrt, hogy mit csinál Budapest belvárosában".

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dankó Pistára emlékeztek

Dankó Pistára emlékeztek
Dankó Pista magyar cigánymuzsikus, nótaszerző születésének 160., halálának 115. évfordulójára… Tovább olvasom