Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Amikor a tehetség önmagában nem elég

Szeged - Két szegedi diáklány is képviseli hazánkat októberben a brazíliai sakkvilágbajnokságon. Az ifjú tehetségek – támogatás híján – saját költségen utaznak el a Föld másik csücskébe. Hiába rengeteg a címük és kupájuk, ebben a sportágban szinte lehetetlen szponzorokat találni.
Brazíliában rendezik idén a sakkvilágbajnokságot, ahol Szegedet két diáklány – a Vályi testvérek – képviselik. A 13 éves Adél és a 12 éves Blanka nem véletlenül pályáznak a legrangosabb versenyre, fiatal koruk ellenére. Blanka kétszeres országos bajnok, csapatban pedig két diákolimpiát is nyert testvérével. Adél emellett idén lett országos bajnok, 2009-ben pedig végigjátszotta az MB1/B-s szezont.

Adél és Blanka hiába halmozza a kupákat és érmeket halomra, ha nincs ki támogassa a világversenyekre való eljutásukat. Fotó: Frank Yvette
Adél és Blanka hiába halmozza a kupákat és érmeket halomra, ha nincs ki támogassa a világversenyekre való eljutásukat. Fotó: Frank Yvette

Kupák és érmek tömkelege jelzi tehát a lányok tehetségét. Mindez azonban mit sem számít, amikor az a kérdés, hogyan jutnak el a világbajnokság helyszínére. A sakk ugyanis nem tartozik a népszerű sportok közé: nem nyüzsögnek a támogatók.

Nem csak munka, szórakozás is

Mindkét lányt a Tisza-parti Általános Iskola „fertőzte meg": Vályi Blanka már óvodás korában átjárt a szakkörre nővérével, ahol Adél sakk- tagozatos is volt. A lányok egyébként kitűnő tanulók, szabadidejükben pedig sportolnak, zenélnek. Azt gondolnánk, aki minden nap órákat görnyed a tábla fölött, játékként már nem is tud a sakkra tekinteni, ezt azonban a testvérek cáfolták. Bulikon is gyakran előszedik a többi társasjáték mellett a sakkot, és bizony a fotózás kedvéért megkezdett partit is csak nagyon nehezen voltak hajlandóak abbahagyni.

– Blanka már két, Adél egy világversenyen szerepelt, de mindegyikre saját költségünkön jutottunk el – mesélte az édesapa, Vályi Péter. – Azokat szerencsére Európán belül rendezték, így nem jelentett akkora megterhelést. Idén azonban Brazília a helyszín, ahová a legszűkösebb számítások szerint is fejenként 350 ezer forintba kerül a lányok kiutaztatása.

Ez az összeg tartalmazza a regisztrációs díjat, amelyet a sakkszövetség akkor térít vissza, ha jó eredményt hoznak. Az önkormányzat százezer forint támogatást ad a gyerekeknek, minden más költséget, illetve a kísérők kiutaztatását azonban a családnak kell állnia. Edzőt a szövetség nem biztosít nekik, így a szülők is kénytelenek velük utazni, hogy az előkészítéstől az ellátásig mindenről gondoskodjanak. Mindezeken túl a versenyeken szokásos apró ajándékokat, illetve hazájukat és városukat bemutató kiadványokat is nekik kell beszerezni. Az előző két világverseny előtt például az édesapa járta végig a Tourinform Irodákat prospektusokért.

A körülmények tehát – mondhatni – méltatlanok. De a szülők elhatározták, ha nem kapnak segítséget, akkor is megoldják valahogy: a lányok elutazhassanak november közepén a világversenyre és ott képviselhessék Magyarországot. A Vályi testvérek átlagban napi 3–4 órát foglalkoznak a sakkal, és bár egyikük sem ezt képzeli el hivatásának, komolyan veszik. Nem szeretnék tehát a szülők, hogy a befektetett rengeteg munka kárba vesszen azért, mert gyerekeik éppen a legrangosabb versenyen nem tudnak elindulni.

Olvasóink írták

 • 5. sebajtóbiás 2011. augusztus 28. 17:01
  „Bezzeg a focisták...”
 • 4. tol 2011. augusztus 28. 10:10
  „az OLIMPIAI BAJNOK koronglövőt kiebrudalták a lőterével együtt. Nagyon gáz a sport helyzete Magyarországon.”
 • 3. klj_54 2011. augusztus 27. 19:13
  „Oly korban éltem én, ahol az átlag középszer lett az uralkodó:(”
 • 2. Együgyű 2011. augusztus 27. 09:41
  „. Amikor a tehetség önmagában nem elég

  Itt is megnyilvánul. Papír kell, mindenhova ha az van, már azt hiszi okos és tehetséges is.
  A tanulás hossza és szintje feljogosítja az egyes embereket a jobb anyagi körülmények követelésére. A zsenialítás nem számít ebben az országban. Papírod van butaságodról akárhogyan szerezted be követelőzésedet jogosnak vélelmezed.
  A többi honfitársad meg fulladjon meg. Lehetsz, papírral halál (mert tudják, aki hozzád kerül annak annyi) orvos is melyet a szakmai berkek akasztottak rád. Tudod, társaid kifele összezárnak, így bajod nem lehet.
  Követelni! Követelni! Követelni!

  Két szegedi diáklány is képviseli hazánkat októberben a brazíliai sakkvilágbajnokságon. Az ifjú tehetségek - támogatás híján - saját költségen utaznak el a Föld másik csücskébe. Hiába rengeteg a címük és kupájuk, ebben a sportágban szinte lehetetlen szponzorokat találni.
  Ha a költségeket nem tudják szüleid biztosítani elveszel a MAGYAR süjesztőben.
  Döbbenetes, hogy tehetős állampolgáraink, és államunk nem lát benne fantáziát.
  Marketing szepont itt nincs a szponzorok tekintetében?
  Remélem, felhívják a lányok magukra nemzetközileg a figyelmet. És elhúznak innen a szép MAGYAR hazánkból”
 • 1. kispont 2011. augusztus 27. 09:11
  „Talán ha fociznának akkor lenne pénz ,mert a gyenge magyar fociban nagyon nagy pénzek forognak”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szentháromság utca 75.: mint egy nagy család

Tovább olvasom