Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Amikor az írás nem csupán ihlet kérdése

Kezdetben legalább öt oldalt kell írni, és azután egyre többet. Akár napi hat-nyolc órán át, s persze: jót. Itt kezdődik az író – derül ki a résztvevők számára a Magyar Író Akadémián, az első magyar írókurzuson. A résztvevőkkel kortárs írók, költők ismertetik meg a szépirodalmi művek létrehozásának titkait, így a tévészereplésekből is ismert Vámos Miklós, Karafiáth Orsolya és Závada Pál.
A szegedi Fülöp Tímeának nagyon tetszik a Magyar Író Akadémia kurzusa. Fotó: Karnok Csaba
Óriási az érdeklődés a Magyar Író Akadémia (MÍA) szervezte, budapesti írókurzus iránt. A kétszáz résztvevő közül szegediek is részt vesznek részt a tanfolyamon.

– Rendkívüli élmény – meséli lelkesen Fülöp Tímea, egyébként bölcsészhallgató. – Olyan, mint egy mese, csakhogy ez valóság. Elmegyek vidékről a fővárosba, s ott kortárs szerzők beszélnek arról, ami engem rendkívül érdekel: az írásról, az íróvá válásról. Legjobban Kukorelly Endre előadása tetszett, eddig csak könyveiből ismertem, „élőben" sosem láttam. Csupa pozitív dolgot sugárzott felénk; úgy jöttem haza: máris író vagyok!... Kik közül kerülnek ki a hallgatótársaim? Egyetemistáktól idősödő emberekig mindenki akad köztük – mondja Tímea.

Mi a résztvevők célja a tanfolyam elvégzésével? – Vannak, akik pusztán irodalomkedvelők és kíváncsiak, „mi ez az egész", de nagyon sokan ebben látnak lehetőséget arra, hogy könyvük jelenhessen meg, íróvá váljanak.

Tímea pályakezdése

A szegedi Fülöp Tímea kora gyerekkora óta ír; a gimnáziumban – a Tömörkényben – az ott kialakult írói kör tagja lett. Történetei fiatalokról szólnak, tehát arról a világról, amit ismer – s ez mindenképpen jó kezdés. Nyilvánvalóan: folytatása következik.

– Én főleg visszajelzést szeretnék az írás hivatásos művelőitől: mit csinálok jól, mit rosszul. Írásaimat eddig csak barátaimnak mutattam meg, szerintük jók, én azonban elfogulatlan véleményeket szeretnék hallani – halljuk Tímeától.

Kiktől milyen tanácsokhoz jutott a tanfolyam kezdete óta? Kornis Mihály például hangsúlyozta: ahhoz, hogy valaki író legyen, kezdetben legalább öt oldalt kell írnia, és azután egyre többet, s el kell jutnia odáig: napi hat-nyolc órán át legyen képes folyamatosan írni. Nagyon fontos az olvasás, a folyamatos tanulás is. Azt is mondták alkotó-előadók: kezdetben, amikor létrehoz egy művet az ember, s úgy érzi, az elkészült szöveg nagyon jó, ne higgyen magának: „pihentesse" az írást, és később, az első lelkesedés után olvassa újra.

Amerikai mintára

Intézményes keretek között eddig még nem működött olyan, országos intézmény nálunk, ahol tanulni lehetett volna a szépírást. A mintát az Egyesült Államokból vették – ott nagy hagyománya van ennek az írni tanulási formának. Az oktatók közt olyan, ismert írók is említhetők, mint Balla Zsófia, Karafiáth Orsolya, Kornis Mihály, Kukorelly Endre, Lázár Ervin, Spiró György, Vámos Miklós és Závada Pál.

Az is elhangzott, nem kell félni a kritikától, de a dicsérettől sem kell égbe szállni, az irodalom szubjektív műfaj. A televíziós szerepléseiből is ismert Vámos Miklós előadását nagyon várja Tímea.

A kurzus első felében előadásokat hallgathatnak a résztvevők – megszerezve az alapismereteket a szépirodalmi szövegekről, azok létrehozásáról, az írói létformáról –, a tanfolyam második fele pedig a hallgatók írásairól fog szólni. Kiscsoportos, szemináriumi formában elemzik majd a résztvevők a műveket.

– Akármi is lesz a kurzus végeredménye, nagyon jó, hogy jelentkeztem – mondja végül Fülöp Tímea. – Máris rengeteg olyan ismerettel gazdagodtam, amelyekhez sehol másutt nem juthattam volna hozzá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fizetős lesz a rakpart is

Huszonöt százalékkal emelik a parkolási jegyek és bérletek árát, este hatig kitolják a díjfizetési… Tovább olvasom