Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Amikor felmegy a pumpa - Jáksó a békés megoldások híve

Mindenki másképp viselkedik, amikor fölmegy benne a pumpa. A legtöbben kiabálnak, káromkodnak dühükben, de tettlegességig is fajulhat a helyzet. Ismert szegedieket kérdeztünk, arról, ők hogyan vezetik le a feszültséget.
„Megüssem, vagy ne üssem, azon tűnődtem, egy nagy pofon nem old meg semmit sem." Sokak számára lehet ismerős a Bikini slágere. Ha a dal mégsem, az élethelyzet bizonyosan: mi történik, amikor felmegy bennünk a pumpa? Jáksó László kizárólag verbális eszközökkel száll vitába, az erőfitogtatást elítéli. Saját bevallása szerint már gyerekként is hisztis, szájalós volt, aminek elsősorban az édesanyja itta meg a levét. A szomszédok folyton azt hajtogatták, milyen helyes srác, de azt nem látták, hogyan toporzékolt az akaratos kisfiú a mamája előtt. – A tettlegességhez nyilván alkatilag sincs tehetségem, de egyébként is gyűlölöm az erőszakot. Szóval ha verekedni nem is, ordítozni annál többet szoktam. Valahol a médiában való szereplésemnek is ez volt az alapja. Az egyik szerkesztőm tanácsolta, hogy viselkedjek úgy a mikrofon előtt, mint ahogyan a civil életben. Megfogadtam a tanácsát – húzott párhuzamot az élete és a munkája között a szabad szájú műsorvezető.

Fotó: DM/DV

Nemegyszer történt meg, hogy vörös fejjel üvöltözött a folyosón az aktuális programigazgatóval. Egy-egy ilyen kifakadás után nem fogadott volna rá nagy tétben, hogy a pozíciójában marad, de valahogy mégis mindig megúszta. Az ostoba riporteri kérdések ugyanakkor nem tudják kiakasztani. Az immunitás oka: két évig járt egy újságírónővel, aki bulvárlapoknál dolgozott. Jáksó manapság a konditeremben vezeti le az agresszióját. A tehetetlen düh fogalmát nem ismeri, mert mint mondja, mindig kiadja magából azt, ami benne van.

Támadás, védekezés

Egy biztonsági őr elháríthatja a felé irányuló támadást, védelmezheti magát, de csak végszükség esetén léphet fel támadólag. Ilyenkor a támadás mértékével arányos védekező magatartásra jogosult, de nagyobb sérülést nem okozhat, mint amit a támadástól elszenvedett volna – beszélt a biztonsági őrök viselkedési etikájáról Német Ferenc.

A Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara Csongrád megyei elnöke, Német Ferenc is edzőterembe siet, amikor fölidegesítik, mert mint mondja: ilyenkor oda a kompromisszumkészsége. Dühének már sok bokszzsák látta kárát. – Sokféle stresszkezelő megoldást kipróbáltam már. Volt, hogy csak beültem az autóba, és nekiindultam a nagyvilágnak. Ha tehetem, sziklát mászok vagy más extrém sporttal vezetem le a feszültséget – mondja. Gyerekként számos csetepaténak volt részese, de véleménye szerint az embernek felnőttként uralkodnia kell az indulatain. A személy- és vagyonvédelmi céget vezető férfi a munkatársaitól is elvárja a higgadtságot. – Egy biztonsági őr nem kezdhet csak úgy pofozkodni, mert akkor testi sértést és garázdaságot követ el.

Kondé Lajos, a dóm plébánosa szintén temperamentumos gyerkőc volt. Manapság viszont fontos számára az önfegyelem. – Kétségtelen, hogy néha felemelem a hangom, de legtöbbször próbálok uralkodni az indulataimon. A belső feszültségnek nem feltétlenül kell kiülnie az arcomra – állítja a plébános. Kondé atya biciklizéssel és sétával vezeti le a feszültséget. Leginkább azzal lehet kihozni a sodrából, ha bokros teendői közepette valami banális dologgal zavarják. Ilyenkor elszámol háromig, hogy elillanjon a haragja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lehangoló szegedi sportpályakörkép

Szomorú látványt nyújtanak a szegedi sportpályák. A nézőtér – ahol még beszélhetünk ilyesmiről… Tovább olvasom