Délmagyar logó

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 6°C | 16°C Még több cikk.

Amin a Pfizer döntése múlhat

Szeged - Továbbra is beszédtéma a városban, hogy az amerikai székhelyű, a világ legnagyobb gyógyszergyártójának számító Pfizer Szegeden hozná létre új, kelet-közép-európai kutató-fejlesztő központját. Az ügyben megszólalt Ujhelyi István országgyűlési képviselő is.
Mindeddig nem beszélt az amerikai Pfizer gyógyszergyártó cég szegedi terveiről Ujhelyi István szocialista országgyűlési képviselő, holott – mint az most kiderült – ő kezdeményezte a tárgyalásokat a szegedi kutató-fejlesztő bázis, a mintegy 4,5 milliárd forintos beruházás megszerzéséről. Tegnap a szabadságát töltő Ujhelyit arra kértük, áruljon el további részleteket. A parlamenti képviselő azt mondta, hogy a témáról mindeddig sehol sem nyilatkozott. Nem szeretné ugyanis elriasztani a befektetőt, mint ahogy azt román politikusok tették a Mercedesszel kapcsolatban: idő előtt büszkélkedtek a szerepükkel, és végül Kecskemétre került a beruházás.

Szabadságon

Mivel telnek Ujhelyi István napjai, mióta nem államtitkár? Mint elmondta, a hivatali munka alól mentesülve elsősorban szegedi ügyekkel foglalkozik, ha hetente 1-2 alkalommal Budapestre utazik, akkor is helyi témákkal kapcsolatban tárgyal. Most szabadságon van, legtöbb idejét a családjával, négy gyermekével és a feleségével tölti.

Annyit azért elmondott, hogy a Pfizer-beruházás olyan szakaszba került, amelyben a multi döntését már csak az befolyásolhatja, milyen szempontok kapnak elsőbbséget befektetési stratégiájukban. Ha úgy döntenek, hogy Románia és Szerbia lehet a potenciális piac, akkor egyértelműen Szegedre mint hídfőállásra esik majd a választásuk. Ha az északkeleti piacok érdeklik őket, akkor azt a térséget Lengyelországon keresztül célozzák meg.

Milyen stratégiát alkalmazott, amikor a befektetőkkel – többek között a Pfizer Hungary Kft. ügyvezető igazgatójával – tárgyalt? Ujhelyi elmondta, először is megszerettette velük Szegedet: természetes dolog, hogy a séták, a gasztronómiai élmények – jó halászlék – érzelmileg hatnak a potenciális partnerekre. Eztán következhettek az „érzelemmentes" számítások, amikor is a befektető készített kalkulációkat. Majd a kormánytámogatás megszerzése a feladat: mint ismeretes, az anyagi támogatást és az adókedvezményeket már megígérték a Pfizernek.

A volt államtitkár azért beszélt többes számban, mert nem a Pfizer az egyetlen „projekt", amelynek a tárgyalásait végigvitte. Szerinte az elkövetkezőkben több, ígéretes bejelentésre is számítani lehet Szegeden.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. hangya 2008. augusztus 19. 16:00
  „Ja, a legfontosabb: Ujhelyi egyáltalán nem tudja, miről beszél! Egy kutatóbázisnak nem lehet piaca Románia, Lengyelország stb., mert ezek a kutatások az anyaországba mennek eredményfelhasználásra a Pfizer saját laborjához - vagy a szövetségi kutatószervezetekhez. Ostoba!!!! Ugyanakkor nem lep meg, hogy magára forgatja az egészet a médiában, de az már igen, hogy piacokról beszél.
  Szerintem nem én vagyok az egyetlen, aki kineveti őt a cikk miatt.”
 • 20. hangya 2008. augusztus 19. 15:52
  „Kedves acsarkodó hozzászólok! Igazatok van, csak nem így kéne... Lássuk a tényeket!
  Nem, Ujhelyi nem járt Londonban (mai, 10.), mivel az egész projekthez nincs is semmi köze. Kapott egy fülest, hogy tárgyalás vagyon, ahova senki nem hívta, de ő megjelent, majd lenyúlta a delegációt egy vacsira, ahol - amint urigellert írja (12.) szépen beégett. Persze ez mind nem derül ki, ha Ujhelyi a sok lopás mellett megtanul pl. egy nyelvet. Ugye, ugye, milyen kockázati tényezők vannak? ?”
 • 19. saját 2008. augusztus 07. 14:21
  „Boccs Uri!
  Elfelejtettem, hogy te mindent tudsz!
  Te kis parafeni!
  Tüntesd már el ezt Pityut!
  Hm?”
 • 18. urigellért 2008. augusztus 07. 14:03
  „17-es, használd a saját neved, mint én! J:-)”
 • 17. Ujhelyi István 2008. augusztus 07. 13:34
  „Abbahagyni azonnal, vagy mindenkit bepereloek. A Zschuslag ügy kapcsán is meg mertem fenyegetni a sajtót!
  A hét meg nyócát má! Ez szegyen! Ahelyett, hogy a város érdekeit néznék engem fikáznak! Én csak teszek, még le is mondok, ha nem etikus minden körülöttem. És először nem is a Fideszbe jelentkeztem, mint potenciális politikus-palánta! Ez rágalom, mint minden más! Engem nem a karrier, a hírnév és a pénz érdekel, hanem TI SZEGEDIEK!
  ÉLJEN SZEGED!!!”
 • 16. urigellért 2008. augusztus 07. 11:33
  „És reméljük, hogy nem olvasgatnak Frankfurtert:

  A hétköznapi korrupció fojtogatja Magyarországot - ezzel a címmel közölt cikket a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A tekintélyes német konzervatív lap szerint trükkös lopások, rablás, védelmi és zsarolási pénzek, virágzó korrupció jellemző Magyarországra.
  A lap idézi a Transparency Internationalt is, amely szerint ,,a korrupció Magyarországon rendszeresnek számít". A legelterjedtebb a megvesztegetés az üzleti szféra és a kormányzati oldal kapcsolataiban. Az ellenzék szerint pedig az európai uniós támogatások Magyarországon ,,központilag irányítva tűnnek el".”
 • 15. Pisti von Neuplatz a sztár, Pisti a hős! 2008. augusztus 07. 11:28
  „Ugyan már, miért fikázzátok a Pistit, hiszen láthatjátok, hogy ő a sztár, a legkarakánabb gyerek a világon, aki elviszi halászlézni a pfizer fejeseket, és a böfi után még a szájukat is megtörli, ha kell.
  Ez ám a valami ! És nem pedig román módra a hencegés, hiszen a délmagyar az egy nívós lap, aminek a szabadsága idején is boldogan dalol, hiszen ugyanaz a kenyéradó gazda, így nem is tehetne mást, mint amit ukázba kapott.”
 • 14. urigellért 2008. augusztus 07. 11:11
  „Ezek szerint elvitte őket étterembe? Előttük fizetett legalább?? Na akkor mondom:
  Ha egy milliárdos beruházásról van szó, akkor az tesz jó benyomást (egy amerikaira pedig különösen), ha a delegáció legalább egyszer a polgármester meghívására városháza dísztermében étkezik, a polgármester és a teljes városházi elit (pl. az ellenzék frakcióvezetője) társaságában, erre a célra összeállított menüt, felszolgáló személyzettel, egyedi terítékkel, normális italokkal. (Ezt lehet fokozni, de ez a minimum.). Nem árt, ha a tárgyalások előrehaladtával a potenciálisan érdekelt intézmények is rendeznek egy állófogadást természetesen a meghívó fél a legmagasabb rangú személyiség, pl az egyetem rektora (erre az egyetem aulája kiválóan alkalmas), itt meghívottként az összes szegedi illetőségű akadémikus és vezető kutató vesz részt. Kb. így.
  Hogy ez mennyibe kerül, nem olyan sokba, mint amennyit megér ..., de pont ez a dolog lényege.”
 • 13. urigellért 2008. augusztus 07. 10:42
  „Az itt a piros, hol a piros nevű, átverésre alapuló szerencsejátékhoz hasonlította az Állami Számvevőszék elnöke a költségvetés átláthatatlanságát - írja a Magyar Nemzet.


  4-eske!!! Már megint ez a hozzánemértő ÁSZ mond ellent az Ön kiváló optimizmusának:

  "Kovács Árpád szerint az állampolgárok már nem képesek követni a közpénzek sorsát és mozgását. A szervezet jelentése szerint különösen igaz ez az állami támogatásokra.

  A számvevők súlyos kritikaként megfogalmazták azt is, hogy a pályázatokkal elnyerhető támogatásoknál közel sem biztosították az esélyegyenlőséget. Ráadásul az ellenőrzéssel is súlyos problémák vannak, a folyósításokat nem ellenőrizték megfelelően."

  Dehát ezek is Fideszes, Orbán fizetett ügynökei.”
 • 12. urigellért 2008. augusztus 07. 10:36
  „Hát igen, az egyetem az nem is fontos (egy szó sem hangzott el a tudományos háttérről). Kecskemét (Mercedesz) : GAMP= Gépipari és Automatizálási Műszaki Főiskola (Újabban induló "mercédesz" szakokkal. Debrecen (Richter?): DE, Debreceni Egyetem, orvoskarral, Ha a Pfizer idejön talán nyom valamit a latban az SZTE, annak orvosi és gyógyszerészi karai, és az MTA SZBK is. Talán ez fontosabb lenne, mint a halászlé, meg a városi séta. Ez ugyais olyan urambátyámos, ilyesmivel egy amerikai cégvezetőt csak elriasztani lehet, de az is baj, ha ezeken elgondolkodik. .. Egy fél kisüsti?? Nők a hotelbe ???
  Tényleg a biopolisz-műsorról nem beszéltek? Jobb is, mert, ha az alapján választanának, megváltoztatják a terjeszkedési irányt és Izlandon telepednek le...”
 • 11. geza 2008. augusztus 07. 10:33
  „#4. Jó hogy mondod, itt van az édenkert , csak nem vettem észre. Én kérek elnézést.
  A 2 személyes kft-t arra értettem gyk. hogy az ilyenek nyerik meg a milliárdos beruházásokat, majd szépen továbbadják alvállalkozó alvállakozójának, természetesen redenesen lenyúlva a pénzt, azaz semmi munkát nem végeznek, a végén meg eltűnnek.Utána keresheti az APEH, illetve mindenki őket....
  Érdekes módon 1 multi-t se láttam hogy bezártak volna ellenőrzésre. Pl a cora-ben láttam az egeret szaladgálni a polcok között. Volt akciós terméket pl edény vettem és a pénztárgépbe plüssmackó néven került. Biztos lehet ezt is.
  Egyébként nekem rohadtul mindegy hogy lesz itt k+f vagy akármi az én életem nem változik meg ettől.”
 • 10. mai 2008. augusztus 07. 10:05
  „Köszönöm, hogy megtudhattam a választ arra a korábban e fórumon feltett kérdésemre, hogy kikből állt az a szegedi delegáció, aki a DM tudósítása szerint a céggel Londonban tárgyalt. Szóval Ujhelyi volt a "delegáció".”
 • 9. pistajócsávó 2008. augusztus 07. 09:28
  „Ja, és a lényeget majd elfelejtettem. A végén mint egy amcsi film boldogvéghalmozása hozzáteszi Munkatársunk, Pista nem véletlenül beszélt ám többesszámban ám aztán má tényleg. - itt érzem is a hatásszünetet, ahogy jön a halk zene, fokozódik a feszültség, Munkatársunk hátradöl egy pillanatra billentyűzetétől, és......... "mert nem a Pfizer az egyettlen ´projekt´ amelynek tárgyalásait végigvitte"
  Orgazmuuuuuuuuuuuuus!
  Hihetetlen PR anyag egy függetlennek mondott DM-től. Fúj!”
 • 8. Pistajócsávó 2008. augusztus 07. 09:14
  „Pista elvitte az amcsikat halászlét enni, és a hamburger után dobtak egy akkora hátast, hogy aszonták: bazzeg, izé muthafuka´ I love this city!!! Yeah! (and perhaps Metallica) Na szóval mindezek után, mert ugye első az érzelem, jöttek az üzleti számítások száraz, íztelen világa, és majd meglátjuk. Ja és ezek az amcsik még mindig vacillálnak, hogy melyik piacot vegyék célba, ejnye, no, ezt a bizonytalanságot a VILÁG LEGNAGYOBB GYÓGYSZERGYÁRTÓJÁTÓL! Sőt, a Pista gyerök a beveztőben először nem akar mondani részleteket, nehogy románul járjunk, na de aztán meggondolta magát, szart az egészre (hogy az ő logikáját követve ebbe akár bele is bukhat a bicnic) és kitálalt! Sőt kiemeli a Munkatársunk, hogy ez a Pista egy olyan politikus, akit még szabadságán is el lehet érni, mert annyira fasza gyerek, hogy két napozás és gyerekpuszi közt is dolgozik!
  Teljesen hülyének nézik a DM-nél az embert!!!! Ez egy Pistacikk, az ő üdvösségére és kész. Tele ellentmondásal és hülyeséggel!
  Szégyelje magát a MUNKATÁRSUNK (nem csoda, hogy bújkál)”
 • 7. drbubu 2008. augusztus 07. 09:12
  „6.
  A kutató-fejlesztő központ != gyógyszergyár.
  Szerintem. Aztán persze lehet, hogy egyenlő, de nekem ez jött le...”
 • 6. SP 2008. augusztus 07. 08:59
  „Szia 3. hozzászólás
  Ha meggondolatlanul, kapkodva elkészül valami, egy torzó, akkor azt rendbe hozni nagyon keserves.
  Jónak tartom, ha valamit alaposan átgondolnak, megterveznek, mielött a dolgokba vakon belevágnak.
  " Ez a mérnöki megfontoltság."
  Egy belterületre telepített gyógyszergyár szagos mérgező is lehet. Pl. Kőbányán ez van.”
 • 5. maci52 2008. augusztus 07. 08:16
  „Nahát,az a Pista gyerök? Szét izzad Badacsonytomajon,annyit gürizik Szegedért,amikor meghívták a Kapcába NEM FIDESZESEK,Botkával együtt a saját választói,akkor még államtitkár volt,közösen leszarták a népet,most meg KISPETŐFIT játszik.SZemét komcsi seggnyaló ő is mint a többi haverja.”
 • 4. gezacskám egyetlenem! 2008. augusztus 07. 08:10
  „Ne dögöljön meg a magyar vállalkozó, nekik idén is sokszázmilliárd EU-s támogatás jut csak venni kell a fáradtságot és pályázni mint ismerősöm aki fodrász üzletet vezet Szegeden és 5 milliót nyert fejlesztésre.

  Az ANTSZ és az APEH pedig igenis tartsa a szemét a vállalkozókon mert sok közülük csal, az éttermi konyhák tisztaságáról nem is beszélve (hasmenéses - hányós betegek a torkos csütörtök után).

  Két személyes Kft. miért ne nyerhetne közbeszerzésen? Attól hogy egy cégnek 2 tulajdonosa van, még lehet hogy van 200 dolgozója - okoskám! Tudom, ez már cégjog és nem kötelező tantárgy az iskolában de kérdezni nem szégyen, butaságot mondani hangosan viszont az.

  A külföldi cégeket is vizsgálja az APEH, a Versenyhivatal és milliárdokat vasal be rajtuk ha rosszul viselkednek, csak ez utóbbi szervezet tavaly majdnem 3 milliárd Ft-ot kasszírozott be főleg multicégektől. Ha a kicsiket nézed, akkor meg ott a Mars téri kínai büfé. Hány hétig volt bezárva számla nélküli kiszolgálás miatt? Kettő? Három?”
 • 3. Fideszesek, gyertek, keseregjünk és fikázzunk együtt mindent! 2008. augusztus 07. 08:04
  „Kukorica Jancsi, minta példánya vagy a semmi sem jó típusú embereknek.

  - ha nem jön multi az a baj
  - ha jön és átmeneti adókedvezményt kap az a baj
  - ha külföldi az a baj
  - ha magyar akkor az a baj
  - ha kereskedő akkor zsidó és az a baj
  - ha szolgáltató akkor francia és az a baj
  - ha termelő üzem akkor büdös van körülötte és zaj, az a baj

  Éljen Orbán Viktor, az az egy nem baj?”
 • 2. geza 2008. augusztus 07. 07:55
  „A magyar vállalkozó meg dögöljön meg. Vizsgálja és bünteti az APEH, ANTSZ...az össze szervezet illetve az állam által (politikus köröknek köszönhetően milliárdos beruházásokat nyernek 2 személyes kft-k) genereált körtartozások.
  Nyilván nem europai minimálbérrel fogják dolgoztatni a magyar embert.
  De jó is lesz nekünk......”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Finisben a táncszínházi világpremier a Dóm téren

Szeged - Két nap múlva világpremiert tartanak a Dóm téri színpadon: a Benyovszky című táncjáték… Tovább olvasom