Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Andy Warhol kiállítása Szegeden

Szeged - Andy Warhol a huszadik század képzőművészeti kultuszfigurája, akinek művei februártól a REÖK-ben láthatók. A 20. század legkurrensebb irányzatának, a pop-artnak koronázatlan királyától több mint negyven alkotást láthatnak a tárlaton.
Picasso és Goya után újabb világhírű művész alkotásai érkeznek Szegedre, a REÖK-be. Andy Warhol, a pop-art egyik legjelesebb képviselője, a huszadik századi képzőművészet kultuszfigurája. Műveit mindenhol ismerik, hiszen a popkultúrában is gyakran megjelennek motívumai. Leghíresebb munkái a Campbell's soup leveskonzervjeiről és a Coca-Coláról készült festmények, valamint a Marilyn Monroe-ról alkotott sorozata, melyek azonnal világhírűvé tették.

A New York-i underground művészet és társasági élet központi figurája volt, aki azonban könnyen népszerűvé vált az ismertebb sztárok körében is: Liza Minnelli és Diana Ross barátjának tekintette. A The Factory, vagyis „a gyár" elnevezésű műterme rendszeres találkozóhely volt, népszerűségét folyamatos közszerepléseivel és ügyes önmenedzseléssel érte el. Extravagáns társasági élményeiről halála után megjelent naplójában is tudósít.

Andy Warhol: Marilyn Monroe.
Andy Warhol: Marilyn Monroe.

A képzőművészet extrém, mitikus figurája, Andy Warhol reklámszakemberként kezdte, alkotói karrierje a hatvanas években indult el, amikor is népszerű képregények és hirdetések formavilágának felhasználásával aratott sikereket. Ő volt az, aki előállt a „tizenöt perc hírnév" fogalmával.

Nemsokára zár a Sajtófotó-Kiállítás

Már csak tíz napig, január 18-áig látogatható a REÖK-ben a XXVI. magyar sajtófotó-kiállítás, melynek számos nagyváros után Szeged volt az utolsó állomása.

A csöndes, félénk, hipochonder művész kora nagy celebje lett – bár hírneve nem csak tizenöt percig tartott –, csakúgy, mint páran a holdudvarában tartózkodó személyek közül – például női és férfi múzsái.

Warhol megosztja a közönséget, sokan elmebajos művésznek, a ketchupos üvegek dizájnerhősének tekintik, mások a pop-art királyának, ösztönös zseninek tartják. Az őt elemző művészettörténészek és az érte rajongó tömeg érvei úgy szólnak: a művészetet csakis infantilis, hisztérikus, cinikus és egoista önjelölt zsenik vihetik előre; mint amilyen Warhol is volt.

Ilyen nagyszabású Warhol-gyűjtemény még soha nem szerepelt magyarországi kiállítóházban. A tárlat február 6-ától látogatható a REÖK-ben, a teljes árú belépő 1500 forintba, a kedvezményes 950 forintba kerül majd, csoportoknak külön kedvezményt biztosítunk.

Olvasóink írták

 • 4. Piki 2009. január 10. 12:26
  „A Monroe-sorozat klasszul festhet! :)”
 • 3. JungHeinrich 2009. január 09. 19:28
  „...biztos hogy láttad, csak nem tudtad kié..sebaj”
 • 2. hazaipalya 2009. január 09. 19:00
  „én még 1 müvét se láttam .”
 • 1. JungHeinrich 2009. január 09. 17:57
  „..végre valami,sajna nem láthatom....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eltűnt világok nyomában Trogmayer Ottóval

Szeged - Nem csak az a tudomány, ami érthetetlen – bizonyítja ismeretterjesztő szenvedéllyel Trogmayer Ottó nyugalmazott múzeumigazgató. Tovább olvasom