Délmagyar logó

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Angolosan közlekednek

Szeged - 70 éve vezetünk a jobb oldalon. A szegedi autósok többsége ezért értetlenül áll meg az Oroszlán és az Oskola utca sarkán: az 1-es villamos felújítása miatt kétirányúsították az Oskola utcát, és megfordították a forgalmi rendet.
A tábla szerint a Dóm térre az úttest bal oldalán lehet eljutni – mintha Angliában vagy Japánban lennénk. A kerékpárosoknak is feladták a leckét, visszatekerték az idő kerekét. Az 1941 előtt „hajtásit" szerzett úrvezetőknek természetes lehet a bal oldali közlekedés, hiszen Magyarország Európában utolsó előttiként, 1941. július 6-án hajnalban tért át a jobb oldali közlekedésre.

A krónikák feljegyzései szerint az 1300-as években hivatalossá tették a bal oldali közlekedést, ugyanis a kocsisok a jobb oldalon ültek, és így jobban látták egymást.

A kivitelező azt ígérte, hamarosan kicserélik a menetirányt jelző táblákat a villamosfelújítás miatt kétirányúvá tett Oskola utcában. A szerző felvétele
A kivitelező azt ígérte, hamarosan kicserélik a menetirányt jelző táblákat a villamosfelújítás
miatt kétirányúvá tett Oskola utcában. A szerző felvétele

Változást a francia forradalom hozott: a szegények a jobb, a forradalom ellenségei a bal oldalon haladtak – Napóleon rendelte el a jobb oldali közlekedést.

Szegeden azonban szó sincs forradalmi hevületről. A felújítást koordináló Szeged Pólus Nonprofit Kft. érdeklődésünkre közölte, „sajtóhibáról" van csak szó, a kivitelező hamarosan a táblán is visszaállítja a helyes menetirányt.

Olvasóink írták

 • 19. Egyolvasó 2011. július 08. 08:01
  „Nehogy az arra közlekedők legyenek megbüntetve, mert nem figyelik a táblák jelzését, és így szabálytalanul közlekedik.”
 • 18. Ganajtúró 2011. július 08. 06:35
  „Nekem fekszik a dolog, már 5 éve így tolom :D”
 • 17. CsImre 2011. július 07. 20:21
  „15. mgbaca:

  A másik irányból is balratarts van. A Somogyin viszont általános szabályok szerint jobbratarts van, így aki pl. az Oskolán szabályosan haladva a Somogyira kanyarodik jobbra "nagyívben", a Somogyiról balra kanyarodó útját. Röhej!”
 • 16. CsImre 2011. július 07. 20:16
  „"184. § (1) Aki közlekedési útvonal, jármű, üzemi berendezés vagy ezek tartozéka megrongálásával vagy megsemmisítésével, akadály létesítésével, közlekedési jelzés eltávolításával vagy megváltoztatásával, megtévesztő jelzéssel, közlekedő jármű vezetője ellen erőszak vagy fenyegetés alkalmazásával avagy más, hasonló módon a vasúti, légi, vízi vagy közúti közlekedés biztonságát veszélyezteti, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
  "

  A kitett táblák a KRESZ-ben nem kléteznek, ahhoz csak hasonlítanak, més megtévesztó módon baloldali közlekedésre utasítanak. Akkor mi is ez? Ha én tennék ki ilyen táblát, és valaki szólna a rendőrségnek (ahogyan ebben az ügyben hetekkel ezelőtt történt, mégsincs semmi), akkor vajon indulna-e ellenem eljárás? Felelősség? Ugyan már. A "közlekedésszervezők" törvények fölött állnak.”
 • 15. mgabca 2011. július 07. 19:04
  „És vajon... ha a bal oldalon mennék, és baleset lenne belőle, akkor fizetne a biztosító???
  A másik irányból milyen a tábla?”
 • 14. Bikisunáj 2011. július 07. 15:31
  „Egy egyszerű kérdés: miért nem akkor tűnt fel nekik, amikor kirakták ezeket a táblákat? :D
  Egyébként már lassan mindegy nekünk, hogy bal vagy jobb, csak ne a lejtőn mennénk...”
 • 13. dBrown 2011. július 07. 13:51
  „7! Nem tévedett nagyot. A Stefánián tényleg rosszul mutatja az irányt - évek óta
  (Ha nem hiszed: Nézd meg atomboy (4) linkjét)”
 • 12. THK 2011. július 07. 13:50
  „(a bal oldali közlekedésnek nagyon egyszerű oka volt: a legtöbb katona is jobbkezes, így célszerű, h bal oldalt haladva, a jobbjával tudjon küzdeni ha kellene. Napóleon is állítólag ebben akart zavart okozni a másik oldal erőltetésével. Mindenesetre utána még nagyon sokáig nem fogadták el, csak a II. vh. környékén lett általános az átállás - egyébként szerintem kár érte... még a körforgalmak is sokkal logikusabbak baloldali közlekedés mellett, mert kitáblázni sem kell, h a már benn lévőnek van elsőbbsége - ott eleve jobbról érkezik. Nálunk ezért van macisajt minden körforgalom behajtásánál. Úgy általában a jobbkéz-szabálynak is több értelme van ott, mert jobban belátni a mellékutcákba úgy. Most már persze mindegy, de nagy hülyeség volt átállni)”
 • 11. Zee 2011. július 07. 12:47
  „Nagy az Isten állatkertje...”
 • 10. kilo 2011. július 07. 12:30
  „De honnan sikerult ilyen tablat osszeszedniuk???
  Amugy ahogy alabb irtak, a tablan jelzett kozlekedesi rendet kell kovetni, hiszen a tablat csak a lampa vagy rendor biralhatja felul, olyan meg nincs a kornyeken!”
 • 9. Roxy08 2011. július 07. 12:17
  „Az a disznóság, amikor azért büntetnek, mert egy táblával megváltoztatott közlekedési szituációban arra hivatkozik a "levadászott" páciens, h " bocsánat! megszokásból vezetttem/közlekedtem!".
  Hogy is van ez? Most hogyan közlekedjünk ebben a helyzetben?”
 • 8. Nórikám 2011. július 07. 12:07
  „Lehet, hogy az alkotmány módosítás sikerén fel buzdulva, a közlekedést is módosítják?”
 • 7. lepkehalo 2011. július 07. 09:33
  „6. CSorBA: Cavinton!”
 • 6. CSorBA 2011. július 07. 08:43
  „Emlékeim szerint a kerékpáros tábla évek óta ilyen oldalirányt mutat.”
 • 5. Krampampuli 2011. július 07. 08:31
  „Sajnos nem csak a szegedi hanem az ország autósainak többsége többsége sok közúti helyzetben értetlenül áll... :(”
 • 4. atomboy 2011. július 07. 08:17
  „Hoho: http://szegedbicaj.blog.hu/2011/07/04/baloldali_kozlekedest_vezettek_be_szegeden

  "az 1300-as években hivatalossá tették a bal oldali közlekedést, ugyanis a kocsisok a jobb oldalon ültek, és így jobban látták egymást."
  En ugy emlekszem toriorakrol, hogy a fegyvert (kardot) bal oldalon hordtak , jobb kezzel huztak ki, es kuzdtek, innen ered a baloldali hajtas. Igy konnyebb volt vedeni a bal oldalukat, kiveve a balkezeseket.”
 • 3. Besenyő_Pistabácsi 2011. július 07. 07:31
  „A rendőr és a lámpa után a tábla a legnagyobb úr!”
 • 2. maug 2011. július 07. 07:29
  „Hogy kaphatnak emberek fizetést ilyen munkáért? Azonnal keressenek felelősöket, és rúgják ki <moderálva> őket. a kivitelező, az engedélyező is felelős lehet. Mit képzelnek magukról ezek a semmirekellők?
  Ez a bürokrácia! Mindenki dolgozik ész nélkül! Szakember már nem is dolgozik csak pártkatona!
  Kíváncsi lennék, hogy mennyi ember jelezte a furcsa helyzetet a cikk előtt.
  Szerintem a Rendőrök is felelősek, mert biztosan közlekednek arra és azonnal meg kellett volna szüntetniük a veszélyes helyet! Csak szerintem fel sem tűnt nekik!”
 • 1. kakoszeged 2011. július 07. 07:01
  „banyek! ilyen esetben ki a hibás egy balesetben?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Miért szorong a magyar?

Magas az öngyilkosok, az alkoholfüggőségben elhunytak, a szorongó betegek száma Magyarországon. Tovább olvasom