Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Angyal Mária (1929-2012)

Szeged - Életének 83. évében Budapesten elhunyt Angyal Mária rendező, a Szegedi Nemzeti Színház örökös tagja. Ezzel a nekrológgal búcsúzik tőle a Szegedi Nemzeti Színház társulata.
Angyal Mária (1929-2012)
Angyal Mária (1929-2012)
Bölcsészdiplomával a kezében jelentkezett a Színművészeti Főiskolára, ahol 1961-ben szerzett rendezői diplomát. Pályáját a győri Kisfaludy Színházban kezdte, ahonnan 1964-ben a Komor István, Bozóky István nevével fémjelzett Szegedi Nemzeti Színház társulatához szerződött.

Kisebb megszakításokkal közel 20 esztendeig szolgálta az itteni teátrumot. 1973 és 1978 között a Kecskeméti Katona József Színházban tevékenykedett. Legjelentősebb szegedi rendezései az 1964-től 1973-ig, valamint az 1978-tól 1987-ig tartó időszakra esnek. Angyal Mária sokoldalú rendező volt, aki egyaránt otthonosan mozgott a prózai és zenés műfajok világában. Rendezett klasszikusokat, vígjátékot, bohózatokat, operettet, musicalt. Sikeres prózai munkái után egyre inkább a zenés műfaj felé fordult. A 70-es években országos elismerést kiváltó operarendezéseivel (Lammermoori Lucia, A rózsalovag, A sevillai borbély és a Faust) hívja fel a szakma és a közönség figyelmét. Fél évtizedes kecskeméti társulati tagságát 1979-ben ismét Szegedre teszi át.

A legnehezebb időkre a nagyszínház rekonstrukciójának éveire vállalt munkát újra a Tisza-parti városban. A színház évekig tartó száműzetése idején meghatározó szerepet vállalt a társulat, a közönség megtartásában. A moziszínház körülményei között is profiként dolgozott, kiváló előadásokat rendezett. Ez idő tájt főként operettrendezéseivel aratott sikereket. Máig emlékezetes többek között a Nebáncsvirág, a Sybill, a Lili bárónő, A mikádó, a Bob herceg, a Sztambul rózsája, valamint a Három a kislány színpadra állítása. A moziszínházban klasszikus nagyszínházi sikereket produkált estéről estére.

Angyal Mária nevéhez fűződik az 1980-as évek Puccini-repertoárjának: Pillangókisasszony, Tosca, Manon Lescaut sikeres színrevitele is. A világ dolgaira, a színház minden rezdülésére érzékeny művészt, embert, Angyal Máriát tisztelték, szerették becsülték a színház társulatának tagjai, és köztiszteletnek örvendett a színházkedvelők körében is.

Utolsó szegedi színházi instrukcióit José Cura 2009-es vendégszereplése alkalmával, a Tosca felújításakor adta.

Szegeden megkapta a népszerű Dömötör-díj életműdíját, egész itteni pályája elismeréseként pedig a Szegedi Nemzeti Színház örökös tagjává választották. Angyal Mária munkássága a Szegedi Nemzeti Színház történetének elismerésreméltó, elválaszthatatlan része.

Emlékét hálával, köszönettel adózva, kegyelettel őrizzük.

A Szegedi Nemzeti Színház Társulata

Olvasóink írták

 • 2. katalin41 2012. február 24. 14:26
  „Én Istenem, az idő hogy szalad!
  Ma még vagyunk,holnap már nem leszünk,
  Múlt és emlék: miden elmarad.

  /Wass Albert/

  Szép álmokat kívánok.”
 • 1. mazsolaszolo 2012. február 24. 08:32
  „Istenem, hogy milyen az Élet...! Éppen tegnapelőtt este gondoltam rá, amikor keresgettem a Szegedi Színház honlapján a műsorok között, hogy vajon mi lehet vele, és hogy "bezzeg" az ő idejében ilyen kiváló alkotások születtek...

  Úgy ért ez a hír, mint derült égből a vilámcsapás. :(

  Nyugodjék békében; kedves emlékét és csodálatos rendezéseinek emlékét - sajnos, én már csak keveset láthattam tőle - örök időkre megőrzöm.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kurtább vonalak, ritkább járatok

Márciustól, illetve áprilistól 3 troli és 25 busz menetrendjét szabja át az SZKT és a Tisza Volán. Tovább olvasom