Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Anna-kút: autós zsákutca

Három hétre lezárták az Anna-kúti csomópontot. A sínek teljes felújítása elmarad. A tízmilliókért vásárolt felszerelések raktárba kerülnek, a közlekedési társaság csak állagot óv. A villamosok és a buszok eredeti útvonalukon közlekednek, de az autóforgalmat elterelik.
Tegnap délután már gőzerővel dolgoztak a mától igazán beinduló munka előkészületein. Fotó: Schmidt Andrea
Mától három héten át javítják Szegeden az Anna-kúti villamoskereszteződést. A villamosok és a buszok eredeti útvonalukon közlekednek, de az autóforgalmat elterelik.

A Tisza Lajos körúton érkezők a Kossuth Lajos sugárútra a Madách utcán át juthatnak el. Aki tegnap még egyszerűen csak végigment a körúton, annak ma a Takaréktár utca felé érdemes kerülnie, onnan a „mozdony" mögött, a Kiss Ernő utcán juthat vissza a körútra. A Dugonics tér felől autózva a Tisza Lajos körútról az „olajosháznál" balra és jobbra is tudnak kanyarodni az autósok. A Mérey utca mától végig kétirányú, az irodaház és az iskola közötti szakaszon is.

Aki a Kossuth Lajos sugárúton menne a városból kifelé, annak a Széchenyi tér irányából szintén balra kell kanyarodni, és a mozdony mögött eljutni a Kossuth Lajos sugárútra. Aki a Kossuth Lajos sugárúton a belváros felé autózik, a Tábor utcánál fordulhat jobbra, a Bocskain pedig balra, hogy elkerülje a lezárt részt. Célszerű azonban teljesen más útvonalat választani, és a csomópont környékét a nagykörúton, a rakparton elkerülni. A felújítás idején a buszokat és a villamosokat nem terelik el, csak az egyik Anna-kúti megállót helyezik kicsit odébb.

Még májusban döntötte el a szegedi önkormányzat, hogy – mint akkor megírtuk – a csomópont és az utak átépítése két évet csúszik. Kiderült, a régóta halogatott átépítés túl sokba, 580-600 millió forintba kerülne. Az Anna-kúti villamoskereszteződésnek most csak az állagmegóvására futja.
Három a kivitelező

Az Anna-kútnál ma összesen három kivitelező dolgozik: készül a postapalota és a MÁV-igazgatóság előtt a telefonszolgáltató kábelrendszere. A körút két oldalán épül a klinkertéglás díszburkolat. Harmadikként, mától augusztus 11-éig a Szegedi Közlekedési Társaság éjjel-nappal javítja a síneket és a burkolatot.

A több mint harmincéves, rossz állapotú sínek nemcsak a közúton közlekedőket bosszantják, hanem komoly károkat okozhatnak az Szegedi Közlekedési Társaságnak is: az érzékenyebb Tatra villamosok az áthaladásnál többször megsérültek. Mivel a villamossínek és a kereszteződés burkolata elavult, feltöredezett, tűzoltásként húszmillió forintot költ rá a város. Ennyibe kerül a sínek cseréje, javítása, és a széteső kockakő felújítása. Ahol szükséges, aszfaltoznak, ahol kell, panelekből épül az út, és egy kisebb részen új kockaköveket raknak le.

Mindezen túl nyolcvanmillió forintot fizet a város az új villamoskereszteződésért, amelyet további pénzforrások híján idén nem építenek be. A vezérlőrendszerek, hajtóművek ezért raktárba kerülnek a hátralevő minimum két évre, a már korábban leszállított sínrendszer mellé. A vadonatúj acélszerkezet akkor kerülhet a helyére, ha a város uniós támogatással nekilát a szegedi villamoshálózat újjáépítésének.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bánffi István: A magyar ember az erős szódát szereti

A rendes forgalom másfélszeresét méri a mostani forróságban Bánffi István. A szegedi szódás… Tovább olvasom