Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Anna-víz hidegen, melegen

Melegen vagy hidegen, szobanövényre vagy gyomorhurutra? A szegedi Anna-kútnál jártunk, és a fogyasztóktól azt kérdeztük, miért isszák. A nem ivókat arról: miért nem?
– Melegen nem ajánlom. Úgy medenceízű – figyelmeztet egy fiatalember az Anna-kút egyik kifolyójánál. Ötliteres kannába engedi a vizet, hetente kétszer-háromszor fordul. – A szobanövényeknek is jó? – kérdezzük, mire méltatlankodva válaszolja: a páfrány miatt nem cipelné.

– Melegen én sem bírom – mondja Székely István. A 73 éves férfi tíz éve gyomorműtéten esett át, azóta issza az Annát, orvosi javaslatra. Hetente körülbelül negyvenöt liter fogy a Szilléri sugárúti háztartásban, feleségével ketten vannak rá. A férfi állítja: aki egyszer gyógyvízre váltott, nem tud visszaszokni a csapvízre. Annál kevésbé, mert a csapvíz nem segít a gyomorsavtúltengésen, a nyombélfekélyen és a fogíny-megbetegedéseken.

Édes Anna

Mert a kút nem esik útba. Mert nincs kedvem cipekedni. Mert még sosem jutott eszembe – három válasz azoktól, akik sosem isznak Anna-vizet. Egyikükkel tegnap kipróbáltattuk. Strandszagú – jellemezte Varga Balázs a csapból kifolyó vizet. A kihűlt változatra már azt mondta: édes.
Figyeljük kicsit a kút körüli életet, tíz perc alatt körülbelül harmincan jönnek. Nem kell várniuk, a négy kifolyó kényelmes haladást biztosít. – Azóta jobban szeretik egymást az emberek, amióta nem két csapon jön a víz – jegyzi meg egyikük.

Tóth József György literes palackba engedi, majd leül a padra, és kortyolni kezd. – Melegen? – érdeklődünk, mire közli: úgy a hatásos. A szegvári férfi évekkel ezelőtt tízliterenként hordta haza a családnak, de ma már a gyerekei nem kérnek belőle. Inkább kóláznak. A férfi azt mondja, a színéről, ízéről is meg tudja különböztetni a többitől az Annát. Beszélgetünk kicsit a Táncosnő talapzatáról is – neki jobban tetszett a régi dizájn.

– Finom, kóstolja meg. Én megtanultam élvezni az ízét – kínál Tamási Ferencné, aki a vasútállomásról jött a kúthoz. Most ért vissza Szegedre, és hiányzott neki az Anna. Gyomorhurutra, epére issza, de kánikulában frissítőként is ajánlja. Melegen.

Éva is

Ványai Éva önkormányzati képviselő húsz éve Anna-víz fogyasztó. Az egész család ezt issza, és egészségesek vagyunk – mondja. A képviselő szerint a víz lúgos hatása miatt azoknak is ajánlott, akiknek nincsenek gyomorpanaszai.
– Az oldott ásványianyag-tartalmat nem befolyásolja, hogy meleg vagy hideg a víz – kaptunk választ a hőmérsékletkérdésre Kádas Évától, az Anna fürdő gyógyászati részlegének vezetőjétől.

– Nincs jelentősége, hogy milyen hőmérsékleten isszuk – állítja Mohos Gábor is. A férfi 1998-tól másfél éven keresztül kereskedett palackozott Anna-vízzel. A másfél literes, tisztított víz hatvan-hetven forintba került, és az egyik nagy kereskedőlánc is árulta. A telített piacon azonban nem tudtak érvényesülni. Mohos Gábor nem kezdené újra a palackozást, pedig ötlete volna: oxigénezett Anna-víz.

1927. október 12-én tört fel először 958 méter mélységből az Anna-víz. A forrás feltárásakor 650, ma 220-230 liter vizet ad percenként. A vizet 1938-ban palackozta először a Szegedi Gyógy- és Ásványvíz Üzem Kft. Ma senki sem palackozza.

Olvasóink írták

  • 1. csiperke73 2010. július 28. 01:55
    „Szégyellhetik magukat hogy nincsen palackozója a víznek. Sokkal értéktelenebb vizek vannak felmagasztalva !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeged napja: készülődik a város – Holnaptól borfesztivál

Az utolsó simításokat végezték el a holnap megnyíló 13. borfesztivál pavilonjain tegnap. Lázasan… Tovább olvasom