Délmagyar logó

2019. 05. 24. péntek - Eszter, Eliza Még több cikk.

Anti zeneterápiával segít a daganatos gyermekeknek

Szeged - Zeneterápiával segít a daganatos gyermekeknek immár harmadik éve a megasztáros Seres Antal. A szentesi Fivérek zenekar tagja a szegedi gyermekklinikán és a Heim Pál Gyermekkórházban gitározik a gyerekeknek, sőt tanítja is a fiatalokat zenélni.
Ritka, hogy egy segíteni vágyó magánszemély egymaga képes hasznos jótékonysági programot működtetni. Seres Antalnak ez sikerült. A Zenével a Rákos Gyermekekért Alapítványt a Megasztárból ismertté vált szentesi Fivérek zenekar egyik tagja álmodta meg 2011-ben. Azóta is sikerrel működteti. Bár már nem teljesen egymaga, a program lényegét, a beteglátogatást továbbra is egyedül csinálja.

– Az alapítványt rendkívül egyszerű dolog hívta életre: beteg gyermekeken szerettem volna segíteni. Belső sugallatra a legsúlyosabb eseteket választottam, és a rákos gyermekekkel kezdtem el foglalkozni – mondta a zenész. – Heti rendszerességgel elkezdtem bejárni a szegedi gyermekklinikára, hogy zenéljek nekik. Később ezt szervezeti formába öntöttük, így jött létre az alapítvány.

Seres Antal (középen) a Fivérekkel. Az alapítvány koncertjén ő is fellép. Fotó: Karnok Csaba
Seres Antal (középen) a Fivérekkel. Az alapítvány koncertjén ő is fellép. Fotó: Karnok Csaba

Seres Antal elmondta, már az első hetekben a legsúlyosabb állapotban lévő gyermekekkel hozta össze a sors.

– Lelkileg az első másfél év volt a legnehezebb. Állandóan kopasz gyermekekről álmodtam, de a sikertörténetek sok erőt adtak. Bár tízből csak nyolc gyermek gyógyul meg, hiszem, hogy a maradék kettőnek is megszépítem a kórházban töltött napjait – mondta a zenész.

Mező Misi 14 gitárt szerzett az alapítványnak

– Rengeteg alapítvány van, amelyek között sok nem szívből végzi a dolgát. Amit azonban a Zenével a Rákos Gyermekekért Alapítványnál tesznek, az a lehető legjobb – fogalmazott a Magna Cum Laude énekese, Mező Misi, aki ahol csak lehet, ott van az alapítvány érdekében. Szegeden például kétórányi alvás után állt be a futóverseny mezőnyébe, ahonnan szintén koncertezni indult tovább. Nemrégiben pedig 14 gitárt szerzett az alapítvány számára, amelyeket hamarosan át is adnak a tehetséges gyermekeknek.
Időközben Seres Antal a Heim Pál Gyermekkórházba is elkezdett járni, ott ismerkedett meg az egyik legemlékezetesebb beteggel.

– A fiú 9 hónapig senkivel sem kommunikált a kezelőorvosát leszámítva. Agyvérzése volt, újra kellett éleszteni, és csak szájról tudott olvasni. Ettől függetlenül bejártam hozzá zenélni. Nem sokkal később én lettem a második, akivel hajlandó volt kommunikálni. Bár korábban csak a plafont nézte egész nap, egy idő után elkezdte feszegetni az ujjait, hogy megtanulhasson gitározni – mondta Seres Antal.

A zenész ugyanis nemcsak játszik a daganatos gyermekeknek, de tanítja is őket. Elmondása szerint hihetetlen a gyermekek akaratereje, ahogyan igyekeznek megszólaltatni a hangszert. Az alapítvány célja emellett a gyógyult betegek integrálása is kortársaik közé. Seres Antal fiatal tanítványaival együtt foglalkozik azokkal, akik betegségük miatt évekig csak a szüleikkel voltak kapcsolatban, sőt táboroztatja is őket.

Seres Antal – ahogy fogalmazott – nem kunyerál alapítványának. Bár meglehetősen nagy költséget jelent Szentesről Szegedre és a fővárosban utaznia heti rendszerességgel, sőt gitárt is ő vesz a tehetséges beteg gyermekeknek, nem kilincsel adományokért. – Először bizonyítani akartam. Az olyan rendezvények pedig, mint az április végén rendezett életmentő futás, amelyre ötszázan neveztek, talán jobban megismertetnek bennünket, és segítenek az anyagi helyzetünkön is – mondta a zenész. A Rotaract Club Szeged és az Árkád Szeged egyébként ennek a programnak köszönhetően 316 ezer forintot tudott átadni.

Az alapítvány aktív támogatója két másik ismert énekes, Szekeres Adrien és Mező Misi is.

Kedvezményes koncertjegy előfizetőinknek

Az alapítvány szervezésében „A zenének gyógyító ereje van" címmel gálaműsort tartanak a szegedi Zsinagógában május 12-én, 19 órai kezdettel. Fellép Palya Bea, Szekeres Adrienn, Vágó Bernadett, Szabó Kimmel Tamás és Seres Antal, valamint a meggyógyult gyermekekből alapított kórus. A Délmagyarország előfizetői kedvezményes árú jegyeket vásárolhatnak a Délmagyarország ügyfélszolgálati irodáiban, 2700 és 3000 forintos egységáron.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyöngyi megérezte a szerencséjét

Tudtam, hogy nyerni fogok! Nem szoktam lottózni, soha nem nyertem még semmit tombolán kívül – mesélte boldogan Kónya Gyöngyi, aki szerdán megtalálta a nyerő kódot a Délmagyarországban. Tovább olvasom