Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Antik keleti szőnyegek tárlata

Ritkaságnak számító nyolc antik kaukázusi, kisázsiai és türkmenisztáni szőnyeg látható a főiskolai rajz és művészettörténet tanszék előcsarnokában tegnap megnyitott kamarakiállításon.
Nátyi Róbert művészettörténész a kiállításon látható egyik szőnyeggel. Fotó: Schmidt Andrea
– Szegeden az antik keleti szőnyegnek ma már nincs kultúrája, alig néhány ember akad, aki értékelni tudja. Magyarországon egy évszázaddal ezelőtt még komoly hagyománya volt a szőnyegek szeretetének, az arisztokrácia, a nagypolgárság, de még a művelt középpolgárság otthonában is megtalálhatók voltak ezek a művészi értékű textíliák – mondja Nátyi Róbert művészettörténész, a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Tanárképző Főiskolai Kar Rajz és Művészettörténet Tanszékének oktatója, aki a Brüsszeli körúti épület földszinti előtérben a kamaratárlatot tegnap megnyitotta. – Ma szinte minden Keletről jövő szőnyeget perzsának neveznek, holott valójában csak töredékük származik a régi Perzsia területéről. Az 1945 utáni évtizedekben a szőnyeggyűjtők és -szakértők lassan kihaltak, csak a rendszerváltás után a műkereskedelem megerősödésével kezdett a műkincspiac újra felfigyelni az antik szőnyegekre. Joggal, mert a török hódoltság korától kezdve fél évezredes hagyománya volt Magyarországon.

Csáki Róbert tárlata

Nátyi Róbert nyitotta meg tegnap a rajztanszék Fischer Ernőről elnevezett galériájában a magyar középgeneráció egyik legeredetibb tehetségű alkotója, Csáki Róbert festőművész kiállítását is. Bár Magyarországon kevéssé ismerik, Csáki Róbert sajátos szürreális vízióival, furcsa figurális művészetével az elmúlt években jelentős sikereket aratott Franciaországban és az Egyesült Államokban. A Szegeden most először bemutatott nagyméretű képein különös lények tűnnek fel.

A szegedi kiállításon nyolc antik kaukázusi, kisázsiai és türkmenisztáni szőnyeget láthatnak az érdeklődők a 18. és 19. századból. A szervezők szeretnék a tárlattal feleleveníteni a szőnyegkultúra régi, nemes hagyományát, felhívni a figyelmet arra, hogy a művészi értékű szőnyegek nemcsak a lakás díszei lehetnek, hanem az ízlésformálásban is fontos szerepet kaphatnak. A hazai aukciókon a kiegyezés előtti szőnyegek számítanak igazán értékesnek, több millió forintot is adnak egy-egy különlegesebbért. A szegedi kiállítás legrégebbi darabja igazi ritkaság: egy 18. század elejéről, a törökországi Gördeszből származó imaszőnyeg. A tárlaton mindegyik ősi szőnyegkészítési technikára akad példa, azaz klasszikus csomózott és különféle szövött szőnyegek is láthatók.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kálló nem jelölt

Nem indulhat a megyei 3-as választókerületben Kálló Gábor, a Zöldek Pártja szegedi képviselőjelöltje… Tovább olvasom