Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

ÁNTSZ-csekkeket kapnak a fodrászok

Mivel a veszélyes anyagokat is használnak, mintegy hatezer forint befizetésére kötelezi az ÁNTSZ a fodrászüzletekben dolgozó egyéni vállalkozókat, amit az érintettek felháborodással fogadnak. A tisztiorvosi szolgálat egy hat éve hatályos jogszabály alapján jár el.
– 2001. január elseje óta hatályos jogszabálynak szerzünk érvényt. A veszélyes anyagokkal, veszélyes készítményekkel végzett tevékenységet folytató cégeknek és egyéni vállalkozóknak 5960 forintot kell fizetniük – jelentette ki Kovács Ferenc, az ÁNTSZ kistérségi tiszti főorvosa.

Az egészségügyi miniszter rendelete alapján a fodrász-, a kozmetikus- és a lábápolóiparra is vonatkoznak a közegészségügyi szabályok, mivel veszélyes, mérgező anyagokat, többek között fertőtlenítőszereket használnak – tette hozzá a főorvos. Emiatt kell fizetniük a fodrászoknak, kozmetikusoknak, manikűrösöknek, pedikűrösöknek és a hajmosóknak.

Kovács Ferenc elmondta: fodrászüzlet megnyitását a törvény nem köti tisztiorvosi engedélyhez, emiatt véletlenszerűen, csak ellenőrzéskor derülhet ki, hogy az érintettek eleget tettek-e az előírásoknak.
Egyébként egy Mars téri üzlet ellenőrzése vezetett a mostani csekkesőhöz is.

Korábban a cég állta

A fodrászszövetkezet elnöke, Nagy Sándorné elmondta, annakidején tájékoztatták a dolgozókat a jogszabályról. Korábban a bérlők helyett a cég állta a „veszélyességi díjat", amire a jövőben a vállalkozói forma miatt nincs lehetőségük.

A tisztiorvosi szolgálat munkatársainak az a tapasztalatuk, hogy egyes fodrászüzletek dolgozói nem ismerik a tevékenységükre vonatkozó, az interneten bárki számára hozzáférhető jogszabályt, de azért szép számmal vannak olyanok, akik önként fizettek. Gáspár Gábor kistérségi tisztiorvos példaként említette, hogy a KRESZ is előírja a pótkerék vagy az egészségügyi doboz tartását a járművekben, hiányuk azonban csak ellenőrzéskor derülhet ki.

Az egyik legnagyobb szegedi fodrászüzlet, a Dugonics téri bérleti joga a Csongrád Megyei Fodrászszövetkezeté. Az ott dolgozók havonta bérleti díj, szövetkezeti hozzájárulás, rezsiköltség címen 35-38 ezer forintot fizetnek, és a javítási költségek is őket terhelik. A mintegy harminc fodrászt, kozmetikust, manikűröst, hajmosót váratlanul érintette és felháborította, hogy fejenként 5960 forint befizetésére kötelezték őket. Hasonlóan reagáltak más üzletekben is, többek között a Kölcsey utcában és a Mars téren, ezek bérleti joga szintén a szövetkezeté.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beázhat a Feszty-körkép

Tíz éve nem sikerült rendes tetőt építeni a megye leglátogatottabb kiállítóhelyének legfontosabb… Tovább olvasom