Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

ÁNTSZ-razzia Szeged belvárosában

Razziáztunk az ÁNTSZ-szel, egy étterembe és egy élelmiszerboltba kísértük el az ellenőröket Szeged belvárosában. A kampányszerű ellenőrzés kezdi meghozni eredményét: egyik helyen sem találtak kirívó szabálytalanságokat. Hasonló idegenforgalmi ellenőrzésre augusztus végéig még bárki számíthat – nem csak Szegeden, de a környező településeken is.
Ellenőrzés a Matuzsálem étteremben. Tizezer forintos bírságot szabtak ki. Fotó: Frank Yvette
Félidejénél tart a tisztiorvosi szolgálat idegenforgalmi szezon ellenőrzése, mely során az ÁNTSZ szakemberei június elejétől augusztus végéig sorra látogatják a frekventált éttermeket, boltokat, kitelepült vendéglátóhelyeket, tábori konyhákat, fagylaltozókat és sörözőket.

Tegnap elkísértük a Csongrád megyei intézet két munkatársát, akik ezúttal a belváros szívében dolgoztak. Egy étteremben és egy élelmiszerüzletben néztek végig mindent, a pincétől a padlásig.

Gera Katalin megyei tisztiorvos és Kószóné Lukács Mariann közegészségügyi felügyelő először a Széchenyi téri Matuzsálem étterembe tért be vizsgálódni. Miután az üzletvezetőket tájékoztatták az ellenőrzés menetéről, végigjárták azt az útvonalat, melyet az élelmiszer is megtesz az étterembe szállítástól a vendég tányérjáig.

Egy óra alatt minden zugot megnéztek. Leellenőriztek a szociális helyiségektől kezdve a használatban lévő tisztítószereken át a dokumentációig mindent. Benéztek az összes hűtőszekrénybe: lejárt terméket, nem megfelelő helyen vagy módon tárolt élelmiszert kerestek, illetve az előírt hőmérsékletet is ellenőrizték.

Fecskefészek az étteremben

Hasonló idegenforgalmi ellenőrzésre augusztus végéig még bárki számíthat – nem csak Szegeden, de a környező településeken is. Csak júniusban 270 helyen vizsgálódott az ÁNTSZ Helyszíni bírságot 16 esetben, szabálysértési bírságot négyszer, minőségvédelmi bírságot hét alkalommal szabtak ki. Ezek összértéke 720 ezer forint volt. Két helyen a megadott határidőre nem küszöbölték ki az ellenőrzéskor megállapított szabálytalanságot. Az üzletvezetők ezért további több tízezres bírságot kaptak. A legkirívóbb eset: egy étterem zöldség-előkészítőjében fecskefészket találtak az ellenőrök.

– A fagyasztás módja, a felcímkézés és a szakosított tárolás mintaértékű – mondta Gera Katalin. Egyetlen dologra hívta csak fel a figyelmet: a főzőtérben lévő hűtő teljesítményét nagyobbra kell venni, mert a nagy hőségtől és a sűrű nyitogatástól hamar felmelegszik. Volt azonban valami, amit nem hagyhattak büntetés nélkül: négydoboznyi olyan készételt találtak az egyik hűtőben, melyekben gomba, illetve hal volt. – Ezeket nem szabad eltenni másnapra – mondta Kószóné Lukács Mariann. Ezért tízezer forint helyszíni bírságot szabtak ki.

– Próbálunk minden előírásnak megfelelni, tavaly például semmi szabálytalanságot nem találtak az ÁNTSZ szakemberei – mondta már az ellenőrzés után Bende András üzletvezető. – Persze, hogy van némi izgalom minden ilyen razziánál, de tény, hogy szükség van ezekre. Ez a vendég érdeke, meg persze a miénk is. Hiszen ettől lesz jó az üzlet.

A razzia az étteremmel átellenben lévő nagy élelmiszerboltban folytatódott, ahol az üzletvezető-helyettes már mosolygott az ellenőrök láttán: épp akkor kísérte ki állat-egészségügyi kollégáikat. Ebben a boltban a raktározást, valamint az eladásra kínált termékek fogyaszthatósági, illetve minőségmegőrzési idejét vizsgálta a két szakember, szúrópróba-szerűen. A dokumentáció átvizsgálása után csak figyelmeztettek a lejárt termékek nem szakszerű megjelölése miatt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kormos javított, Molnár hallgatott

A fideszes Molnár Zoltán egyszer sem szólalt fel, párttársa, Szőllősi Béla viszont több mint két… Tovább olvasom