Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Anyagtudományi kutatás az SZTE-n

Többféle környezeti paraméter (például hőmérséklet, nyomás, a levegőbeli veszélyes, illetve mérgező gázok mennyisége) párhuzamos vizsgálatára alkalmas, szén nanocsövekből álló szenzorok kifejlesztésére indult kutatási program a Szegedi Tudományegyetemen.
Többféle környezeti paraméter (például hőmérséklet, nyomás, a levegőbeli veszélyes, illetve mérgező gázok mennyisége) párhuzamos vizsgálatára alkalmas, szén nanocsövekből álló szenzorok kifejlesztésére indult kutatási program a Szegedi Tudományegyetemen. Az Európai Unió által támogatott hároméves projekt legfontosabb újítása az, hogy a szenzorelemek a mérendő környezeti paraméterek változásainak megfelelően folyamatosan hangolhatók, ezáltal ugyanaz a modul sokféle feladatra lesz alkalmazható. Ez lehetővé teszi az olcsóbb tömeggyártást, vagyis a nanotechnológiai szenzorfejlesztések megjelenhetnek a mindennapi élet területein is.

Az anyagtudományi és nanotechnológiai kutatások újabb fejezetét megnyitó megaprojekt teljes költségvetése 1,35 millió euró; megvalósítása a szegedi egyetem alkalmazott és környezeti kémiai tanszéke irányításával működő, egy USA-beli magánegyetem, egy sikeres finn mikroelektronikai vállalkozás, egy német kutatóintézet, egy spanyol és egy finn egyetem részvételével létrejött konzorcium feladata. A Kiricsi Imre tanszékvezető egyetemi tanár koordinálásával, illetve Kónya Zoltán egyetemi docens és Kukovecz Ákos egyetemi adjunktus irányításával végzett munkában részt vesz az SZTE fizikus tanszékcsoportja is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ha lassan is, de megújul a felsővárosi templom

Majdnem egy évig húzódott a felsővárosi templom tetőfelújítása, mert a kivitelező szerződést… Tovább olvasom