Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Anyák napja a szülészeten

Anyák napját ünnepeljük holnap. Van, akit először köszöntenek anyaként. A szegedi városi kórház szülészetén fiatal anyukákkal beszélgettünk. A kórházban az elmúlt egy hétben 16 gyermek született, nyolc kisfiú és nyolc kislány.
A szegedi kórházban délutáni pihenőjüket töltik az apróságok. Az újszülöttszobában néhány napos, órás csöppségek szenderegnek. Kis kezüket ökölbe szorítják, időnként a szájukkal cuppantanak egyet, álmukban fintorognak. Párás lesz az ember szeme, ahogy nézi őket. Odébb, a folyosó túlsó végén fiatal anyák: néhány napja adtak életet gyermeküknek. Boros Klára, Busáné Farkas Andrea, Szőke Ildikó, Szelindi Sándorné és Nógrádiné Bálint Melinda sugárzóan szépek. Süt belőlük az a nyugalom és szeretet, amit csak az édesanyák tudnak birtokolni.

– Jázmin Janka 3 kilogramm 20 dekával született május 2-án. Hatéves fiunk, Bence nagyon várta az érkezését – meséli Andrea. A kiskunmajsai asszony szerint az anyaság csodálatos dolog, számára ez jelenti a mindent. Anyának lenni felelősség, odaadás, szeretet, öröm.

– A legszebb a születés pillanata, amikor kilenc hónap találgatás után, hogy milyen is lehet a kisbabánk, megláthatjuk őt. Jázmint a hasamra tették, csodálatos érzés volt átölelni. Igazából nincsenek rá szavak – mondja meghatottan. Andrea anyák napjára mindig gyönyörű csokrokat kap. Van egy virágüzletük, az ő bokrétáját a férje és édesanyja köti, Bence adja át. A mostani a hétvégét a kórházban töltik, ide nem lehet virágot behozni, a csokor otthon várja.

Nyolc-nyolc

A szegedi városi kórházban az elmúlt egy hétben 16 gyermek született, nyolc kisfiú és nyolc kislány. Közülük a legtöbb baba – hat – május 3-án jött világra.

Szelindi Sándorné kétéves kisfia a dackorszakban van, és emiatt nagyon nehéz vele. Szerinte azok a legszebb pillanatok, amikor Bence hozzábújik. – Jó érezni azt a bizalmat, amivel felém fordul. Még ha vannak is nehezebb időszakok, nagyon jó dolog, ha az embernek gyermekei vannak – mondja.

Első gyermekének adott életet Ildikó. Május 2-án született kislányuk, Takács Luca. Apás szülés volt. A fiatal anyuka ajánlja minden férfinak: legyen ott gyermeke születésénél, osztozzon az élet csodájában. Ildikó úgy véli, a felelősség és a boldogság már a várandósság első pillanatában ott van az anyákban. Ám az öröm akkor válik teljessé, amikor óvón átölelhetik az újszülöttet.

Klára bólogat Ildikó szavaira. Kislánya, Mucsi Lili május 2-án jött világra, szintén első gyermek. – Megható számomra anyának lenni. A várandósság első percétől Lili születéséig csodálatosan éreztem magam. Nagyon boldog vagyok, örülünk a kislányunknak.

Melindával az édesanyja volt bent a szülésen. Ennél szebbet el sem lehet képzelni, mondja. – Édesanyám öt gyermeket szült, ebből merítettem erőt a vajúdás idején. Attól, hogy mellettem volt szinte végig Gergő születésénél, bensőségesebb lett a viszonyunk.

Az első gyermeküket világra hozott anyák, Klára, Ildikó és Melinda eddig minden alkalommal köszöntötték édesanyjukat anyák napján. Ez lesz az első májusi vasárnap, hogy ők is kapnak virágot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétmilliomodik látogató a TIK-ben

Még nem töltötte be harmadik évét a József Attila Tanulmányi és Információs Központ, de már több… Tovább olvasom