Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Anyakönyvvezető elé állhatnak az élettársak?

Szeged - A bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényjavaslatot kormány e héten nyújtotta be az országgyűlésnek. Ez 2009-től számos területen adna a házastársakat megillető jogokat az élettársak számára. Hazánkban csaknem 280 ezer ilyen kapcsolatot tartanak nyilván.
Virág Krisztina, kisteleki óvónő két éve költözött össze élettársával, Lacival. Munkájuk mellett még egy mezőgazdasági vállalkozást is vezetnek.

– Szerintem kedvező hatása lesz annak, hogy az élettársi kapcsolatban élők különböző jogokat kaphatnak – mondta Krisztina, aki szerint a jövőben banki hitelt kell felvenniük a közös építkezéshez és esetleg a vállalkozásukhoz is. A kisteleki óvónő településéről hallott is egy esetet, amikor két idősebb ember összeköltözött. Amikor a férfi meghalt, a gyerekei ki akarták semmizni élettársát, holott a két idős együtt „rakta össze a házat". Szerencsére meg tudtak egyezni, és az idős nő nem került az utcára.

Új jogok

A kormány a héten nyújtotta be a parlamentnek a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényjavaslatot. A mostani jogszabályok ugyanis például nem tekintik automatikus örökösnek az élettársakat, és bankhitelhez is nehezebben juthatnak. Özvegyi nyugdíj tíz év együttélés után jár, azonban ennek bizonyítása sokszor nem igazán zökkenőmentes. Az élettársaknak most is biztosított kevés jog egyike, hogy a hatóságok előtt megtagadhatják a vallomástételt a másik ügyében. Ha a Tisztelt Ház megszavazza, akkor az élettársi kapcsolatban élőkre ezután a házassággal csaknem azonos jogok vonatkoznak, például a szociális juttatások terén.

Különbség lesz, hogy az élettársak nem fogadhatnak örökbe gyereket, és csak 18 év felettiek hozhatnak létre élettársi viszonyt. Ezenkívül a nők nem használhatják a „né", formulát és az élettársi kapcsolat megszüntetéséhez nincs szükség válóperre. Az ilyen kapcsolatok regisztrációját az önkormányzatok anyakönyvi hivatalai végeznék.

Megkérdeztük a szegedi, hódmezővásárhelyi és makói hivatalt, azonban az anyakönyvvezetők nem kívántak nyilatkozni. Azt mondták: fogalmuk sincs, hogy mindez mennyi pluszmunkát fog jelenteni számukra.

A számok mögött

– Harminc évvel ezelőtt országszerte mintegy 6000 élettársi kapcsolat volt, jelenleg 270-280 ezer ilyen párt tartanak számon – közölte lapunkkal Kissné Novák Éva. A családszociológus szerint a magyarok több mint 12 százaléka ilyen kapcsolatban él.

A szakértő szerint élettársi kapcsolatot általában olyanok hoznak létre, akik valamilyen kedvezménytől nem akartak elesni. Megfigyelték, hogy bányavidékeken a meghalt bányászok özvegyei, bár összeköltöztek új partnereikkel, az özvegyi nyugdíj miatt nem kötöttek újra házasságot, mert így elveszett volna a kedvezmény.

Boldog párok

A megkérdezett magyar férfiak 80 százaléka vélekedik úgy, hogy a házasságban élők a boldogabbak, mint az egyedülállók vagy élettársi viszonyban élők. A magyar nők mintegy háromnegyede gondolja ugyanígy.

– A fiatal emberek körében is egyre általánosabb, hogy nem ugranak bele rögtön a házasságba, hanem előbb élettársi kapcsolatban próbálják ki az együttélést – magyarázza a szociológus, aki szerint a harmadik csoportba tartoznak azok, akik már egyszer „megégették a szájukat". Tapasztalat, hogy egy rossz házasság után sokan nem akarnak újra örök hűséget esküdni, „összebútoroznak", de fenntartják a jogot arra, hogy bármikor különváljanak – mondja Kissné Novák Éva, aki szerint azt saccolni sem lehet, hogy hány egynemű pár lehet országszerte.

Nincs „zabigyerek"

A Csongrád megyei statisztikák szerint a gyerekek csaknem egynegyede házasságon kívül születik. Ez azt jelenti, hogy minden negyedik gyerek vagy élettársi kapcsolatban vagy pedig egyedülálló anya mellett nő föl – állítja a családszociológus. Kissné Novák Éva szerint az idők változását mutatja, hogy a mai fiatalok már nem is ismerik a „zabigyerek", a „fattyú" vagy a „vadházasság" fogalmát .

A szakember tapasztalata szerint a magyarok egyébként inkább házasságpártiak, szemben a svédekkel vagy az észtekkel, ahol a párkapcsolatok fele élettársi viszony.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A magyarok egyharmada rendszertelenül eszik

Szeged - A magyar felnőtt lakosság 31 százaléka rendszertelenül táplálkozik, és egyre fontosabb szerepet tölt be életünkben a meleg vacsora. Szegedieket kérdeztünk étkezési szokásaikról. Tovább olvasom