Délmagyar logó

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 6°C | 16°C Még több cikk.

''Anyu, mikor rakjam bele a rántást?''

Szeged - A huszonegyedik században már nem alapkövetelmény, de azért nem árt, ha egy nő tud főzni. Egy-egy éttermi és gyorsétel mellett a hazai koszt még mindig a legjobb. Ha nem is hagyományosan, de távoktatással – telefonon, interneten – majdnem minden lány az édesanyjától tanulja meg a fortélyokat.
„Ne tedd le a telefont, anyu! Még kérdeznék valamit. Mikor rakjam a rántást a levesbe?" – egy mai fiatal nő tanácsot kér az édesanyjától, miközben fülén a telefonkagyló, egyik kezében szakácskönyv, másikban fakanál – az ehhez hasonló jelenetek nem ritkák az újdonsült háziasszonyok konyhájában. Érdekli még a főzés „tudománya" a 21. századi nőket?

A partner dicsérő szava

– Amíg otthon laktam, nem volt fontos, hogy megtanuljak főzni. Tudtam rántottát és tejbegrízt készíteni. Anya mindent megcsinált, nem próbált meggyőzni: még szükségem lesz a tudásra. Azonban mióta elköltöztem, rájöttem, muszáj lesz elsajátítanom a fogásokat, és persze a nagybetűs életben a főzés is sokkal érdekesebb. Két hónapja költöztem össze a vőlegényemmel, azóta kétnaponta birkózok meg a konyhaművészet nehézségeivel, de nem bánom, mindig sikerélményem van, ha kedvesemnek ízlik a főztöm. Persze, ha nem az igazi, ő akkor is azt mondja, finom, legfeljebb titokban „igazít" még rajta, az ő szájíze szerint megsózza. Sokszor közben is segít, előkészíti például a zöldségeket – mondta Szűcs Mariann. A 25 éves fiatal nő a szakácskönyv mellett mindig kikéri anyukája véleményét is, hiszen fontos, hogy a hazai megszokott ízek az ő „alkotásaiban" is érződjenek. Utoljára paradicsomos húsgombócot, sült csirkét és pörköltet készített, legközelebbre bablevest tervezett.

NOX módra

A művésznőknek sem könnyű a dolguk. A szoros időbeosztás mellett vajon rutinosan készítik el az ebédet, vagy inkább étterembe járnak, kifőzdéből rendelnek?

– Anyuval sokszor a mai napig égnek a vonalak, ha főzésről van szó. A telefont a vállammal tartom a fülemhez, és közben követem a hasznos tanácsait. Két-három éve főzök a kedvesemnek. Mindig nagyon szívesen csinálom. Az, hogy magamnak ételt készítsek, sohasem motivált – osztotta meg velünk élményeit Péter Szabó Szilvia, a Nox énekesnője, aki azt is elárulta, egy füzetbe saját szakácskönyvet ír. Az anyukája által lediktált otthoni ízek szerint készített ételek receptje, és saját nyelvezete hihetetlen biztonságot nyújt számára. A fiatal énekesnő ugyanis a szakácskönyvekből hiányolja az alapokat, például egy paprikás rántás módszeres leírását. Szerinte a kezdőknek még nem egyértelműek, a gyakorlott szakácsoknak már rutinos technikák.

Rutin a konyhában

Cseh Zsuzsa színésznő minden tekintetben 21. századi nőnek tartja magát, kivéve, ha a főzésről van szó: – A házi meleg kosztot nem cserélném fel semmivel. Nagyon szeretem a finom ételeket megfőzni és megenni. Távol tartom magam a „műkajáktól". Elmesélte, amikor gimnazista volt, maximum a rántotta jöhetett szóba, de tizennyolc éves kora óta, amióta elkerült otthonról, egyedül készíti el az ételeket. Kezdetben mindent az anyukájától kérdezett, de ma már rutinosan mozog a konyhában.

Bár sok modern nő később sajátítja el a főzés rejtelmeit, mint nagymamáink, dédmamáink idejében a fiatal lányok – amikor még férjhezmenetel előtt illett megtanulni a fogásokat –, mégis minden megkérdezett nő úgy vélekedett: a meleg otthon megteremtéséhez elengedhetetlen némi szakácstudomány, hiszen nincs jobb egy meghitt családi vacsoránál.

Olvasóink írták

  • 1. tom 2007. október 30. 15:39
    „hbj”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A laptopok idén már lesöprik az asztalról a PC-t

Szeged - Az idei az első olyan év Magyarországon, amikor több hordozható számítógépet értékesítenek,… Tovább olvasom