Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Apadóban a szegedi anyatejkészlet

Szeged - Folyamatosan csökken az anyatejet adó asszonyok száma Szegeden, mióta nekik kell fizetniük a vizsgálatokért. Közben – az ellenőrzéseket megkerülve – az anyák egymás közt adják-veszik az ellenőrizetlen tejet.
Az újszülött életének első fél évében alapvető fontosságú, hogy anyatejjel táplálják, mert így erősíthető immunrendszere, s a tápanyagokat optimális és könnyen emészthető formában kapja. Az a kismama, aki valamilyen okból nem tud szoptatni, az anyatejgyűjtő állomásokon juthat hozzá díjmentesen az éltető folyadékhoz –, ha van elég belőle.

Kevesebb tej gyűlik össze, mint kellene. Fotó: Schmidt Andrea

A napokban például Szombathelyen teljesen kimerült a készlet. Nem túl vonzó ugyanis, hogy öt éve változatlan áron – literenként 1800 forintért – veszik át a fölös mennyiséget a szoptató anyukáktól, akiktől ráadásul a tej átadásakor vizitdíjat is kérnek. Szegeden ugyan nem kell vizitdíjat fizetni, ellenben tavaly nyár óta a tejadóknak az előírt egészségügyi vizsgálatok költségét – nagyjából 4000 forintot – fedezniük kell.

Tápszer se lesz?

A napokban a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének tápszer szekciója tiltakozott a gyógyszer-gazdaságossági törvény módosítása ellen. Eszerint ugyanis a közfinanszírozású tápszerek gyártóira is kiterjesztenék az eddig csak a gyógyszergyártókra vonatkozó befizetési kötelezettséget. Állásfoglalásukban felhívják a kormány figyelmét arra, hogy a módosító javaslat miatt a Magyarországon jelen lévő tápszergyártók és -forgalmazók – a növekvő terhek miatt – komolyan megfontolhatják, hogy kivonuljanak a piacról. A másik lehetőség, hogy a csecsemőtápszerek ára a módosítás hatására rendkívüli mértékben megemelkedik.

A költségek miatt egyfajta háttérüzlet alakult ki a kismamák között – tudtuk meg Szélné Kertész Évától. A szegedi gyűjtőállomás vezetője elmondta: az anyukák egymás között, gyermekük biztonságát kockáztatva adják-veszik az ellenőrizetlen donortól származó tejet. Mivel a kontrollt megkerülik, az eladók hígíthatják például tehéntejjel vagy vízzel, vagy túlforralhatják, s ezzel károsítják a benne lévő immunanyagokat is. A többnyire szülészeti ismeretségeken alapuló „üzleti kapcsolatok" miatt a két éve még 110-120 tejadó anyuka száma tavaly már 85-re, idén pedig 50-re csökkent. E tendencia – szakemberek szerint – a szülések számának csökkenésével nem magyarázható.

Naponta 12-13 liter anyatejet gyűjtenek össze a szegedi állomáson, de az ideális 15-16 liter lenne, ezért a beérkező adagok azonnal elfogynak. Az ingadozó forgalom és a szűkös készletek miatt nagyon be kell osztani a rászoruló kicsiknek adható mennyiséget. Jelenleg nagyjából 25 baba jut így anyatejhez, köztük kiemelt fontossággal a szegedi gyermekklinika koraszülöttei és a Bölcsőde utcai gyermekotthon pici lakói. Nekik teljes hétvégére képesek biztosítani a kellő tejadagot, másoknak viszont a hétfőtől péntekig nyitva tartó állomás csak szombatra tud anyatejet adni. Vasárnapra így már csak tápszer jut a rászoruló szegedi kicsik egy részének.

Olvasóink írták

 • 17. Csilla 2007. november 18. 11:39
  „Nekem most 3 hónapos a babám, de nekem az elejétől 9-15dl tejem maradt ki egy nap. Mivel nem szopott kénytelen voltam fejni, azt mondták ezért van ilyen sok tejem. Vizezni? Így is néha furin néz rám a futár aki jön érte, hogy még kérek plusz üveget, mert egyre csak több és több van. Mellesleg lehet örököltem a dolgot, anyámnak anno el se akart apadni, gyógyszert kellet szednie rá.”
 • 16. sevenof9 2007. november 11. 21:04
  „Szerintem kidobni kar volt. Lefagyasztva 6 honapig jo a tej. Miert nem hasznaltad fel te sajat magad?”
 • 15. Anyuka 2007. november 09. 22:50
  „Kicsit álságosnak tartom a segélykiáltozást, u.i. más feltételek mellett valószínűleg nem lennének elapadóban az anyatejforrások. Nem mindenki tudja pl. megoldani, hogy korán reggelre eljuttassa a tejet az Anyatejgyűjtő Állomásra, fagyasztott tejet pedig nem vesznek be. Miután a nehezen megtermelt javak közé sorolható "árucikkről" van szó, aránytalan az érte szolgáltatott ellenérték is. Hiába volt meg minden vizsgálatom, nekem még a védőnő sem segített abban, hogy valakinek odaadjam az anyatejet. A hírdetésre sem reagált senki, így a végén nálunk a cicák lakmároztak a 20 liternyi (!) csemegéből. Más ennek az árán hűtőszekrényt vagy mosógépet vesz. És csak zárójelben utalnék a tápszeres lobbira...”
 • 14. sevenof9 2007. november 09. 14:21
  „szia!

  Nalunk a doki nem csinalt vertesztet (illetve akart de nem mentunk el ra - sargasag teszt,mondtam menjel anyadba es szurkald azt ossze 4 naposan), csak merik a sulyat es a magasssagat. Eddig jok vagyunk. Igaz,az amerikai bebistandard kb 15%al nagyobb sulyt ir elo,de itt rohadt koverek a babak. Ugyanis amerikaban a siras ellenszere a cuclisuveg.

  En a kolbaszdietet fogom 8 honaposan bevezetni:) Meg mezes palinka:)

  A lenyeg,hogy szennyezetlen anyafoldon, normalis magokkal,kapazinnal permetezve lehet meg nagyjabol elfogadhato minosegu zoldseget termelni. Nalunk pl a melyhutoben van vagy 8 liter paradicsompure a gyereknek. Jovore mar okosabbak leszunk es a sajat csirkenk tragyajat is bevonjuk a folyamatba :)”
 • 13. íDitke 2007. november 09. 09:17
  „Én is egyfeszt főzök neki, minden nap frisset kap. Bébiételt üvegből még egyszer sem kapott és nem is fog. Sokan esküsznek rá, de én úgy vagyok vele, hogy ráérek, ezért vagyok itthon, hogy ellássam, ne már azon a fél órán múljon a napom, amíg összerottyantom a kajáját!

  Csak egy kicsit macerás, mert neki külön kell pótolni, mindenbe megy a tápszer, mert már hónapok óta nem volt jó a tejem és sokára kapcsolt az orvos, hogy nem nő és elég csúnya véreredménye lett (sok mindenből hiánya van). Ezt rendbe tenni már legalább 3 hónap, szóval még egy darabig tápozunk, de folyamatosan le akarom építeni, januárban már nem akarok tápszeres dobozt itthon. Akkor már inkább a pöri. :)

  Az élelmiszerbiztonság lényege meg pont az, hogy amit eléd tesznek, az legyen kémiailag biztonságos. Az, hogy mennyi benne valódi alapanyag, már részletkérdés. Műcuccokat etetnek velünk ezerrel és még meg is győznek róla, hogy az a faca eledel. Lassan már nem kell termelni semmit, minden kaját elő lehet állítani a laborban. Pár év, és már csak dobozokat veszünk a boltban, vákuumzárásos porított, oldja-fel-vízben finomságokat.... Brrrrrrrrrr. Inkább kimegyek a piacra zöldségért....”
 • 12. sevenof9 2007. november 08. 21:25
  „Szerintem alapveto sunyisag a kevergetes. Nezd meg az elelmiszerbiztonsagot: globalis sumakolas megy.

  Mi megprobalunk a babank magunk fozni sajat zoldsegeket. Hatha jobb lesz az elete :)”
 • 11. Ditke 2007. november 08. 20:46
  „Sevenof9, ez nem egyszerű magyar bunkó szokás, hanem a nyomor... Ha ezreket lehet egy liter tejjel keresni, ki a fenét érdekel, hogy a fele víz, nem? Így is, úgy is van az anyatejben víz, nem igaz? Akkor meg kb. mindegy, hogy 50 % vagy csak 30.

  Attól még botrányos, de gondolom aki megteszi, az megteszi, gondolkodás nélkül. És akkor sehol a fennkölt cél, hogy segítek más babáját táplálni....”
 • 10. sevenof9 2007. november 08. 20:41
  „Ez a vizezes alapveto magyar bunko szokas. Nezd meg a miniumos paprikat. A bunko allatjanak annyi kemiai ismerete nem volt, hogy ne rakjon olom-oxidot elelmiszerbe...[amugy is a hivatali hozzaallas szerint nem baj,ha mereg van egy adalekkent hasznalt elelmiszerben,ugyis felhigul]”
 • 9. Ditke 2007. november 08. 20:09
  „Sevenof9, a tápszer is por alakban van. Kiszámoltam, egy doboz (600 gr táp) 3,4 liter folyadék alakban. Szóval akkor még itt olcsóbb a cuccos támogatással, mint Sammy bácsinál. Csak akkor van gáz, ha a gyerek csak ezt kapja, ez a mennyiség kb. 4-5 napra elegendő.

  Nem tudom, fel kell-e forralni. Szerencsére nekünk nem kellett hozatni tejet, de ha hozatni kellett volna, lehet, hogy felforralom. Egy ismerősöm babája a saját tejtől, szoptatva lett nagyon beteg (csontvelőgyulladást kapott) és majdnem belehalt pár hónaposan. Szóval ha hozni kéne a tejet, biztos én is szkeptikus lennék. De ha adhattam volna, eszembe nem jutott volna vizezni, csak hogy több legyen.”
 • 8. sevenof9 2007. november 08. 18:26
  „Mi jelenleg Enfamilt adunk a gyereknek meg a szokasos zoldsegpepeket.
  Az enfamil lipid eleg kozel all az anyatejhez, por alaku (kell hozza tisztitott viz). Az ara 35 dollar a sammy bacsinal,ami kicsit tobb,mint egy kilo.
  180 ml folyadekhoz 25.5g por kell.
  Tehat 6000 ft-ert 7.5 liter tejszeru cuccost lehet gyartani. :)
  Recept nem kell hozza, igaz nem is tamogatott szer. De leirhatod az adodbol. Szerintem marha kenyelmes,hogy nem romlik meg,mivel por. Vizet szerezni hozza nem nehez(gyakorlatilag barmilyen ivoviz jellegu cucc jo hozza).

  Ott a pont. Idegennek nem adnek, idegentol nem fogadnek el.

  De tenyleg fel kell forralni a tejet?”
 • 7. Ditke 2007. november 08. 16:38
  „kirikatica!

  Hugom akart leadni évekkel ezelőtt (4 éve, az első babájával), akkor még így volt. Örülök, ha azóta tényleg változott a rendszer, és legalább megéri csinálni.


  Sevenof9, nekünk elég a tápból 2 doboz / hó, mivel csak kiegészítés, és mellette egy csomó mindent eszünk: főzeléket, gyümölcsöt meg most már húst is. Viszont nem eszi meg folyékonyan, ezért kell hozzá tejpép is, így az megint 2 doboz ezressével. Bele se gondolok, mennyibe kerül annak, aki az elejétől kénytelen tápszerezni a gyereket, mert nincs más választása.

  Én is lefejtem egy csomót, jégkockazacsiban vannak a hűtőben, most már azzal pótolgatom ki a főzelékjét. Másnak sajna nem jutott volna, de ha lett volna annyim, adtam volna egy ismerős anyukának.”
 • 6. sevenof9 2007. november 08. 16:19
  „Erdekes problemakat vetett fel a cikk es szeretnek tisztabban latni.

  Mi a fejogephez tartozo zacskokat hasznaltuk,filleres cucc, zip-lockos es a fagyasztoban taroltuk a tejet. Amikor mar nem volt tej, a gyerek itta cumisuvegbol a sajatot.

  Felforralni anyatejet? Biztos,hogy kell?

  Az 1800 ft-os tapszer meddig eleg? Miert receptre adjak? Miert csak gyogyszertarban?”
 • 5. kirikatica 2007. november 08. 14:25
  „Ditke!

  Rosszul tudod! Ha jelentkezel tejadó anyukának, és minden vizsgálatod negatív, akkor kapsz az anyatejgyüjtő állomástól steril tejgyüjtő üveget, szájkendőt, hajkendőt és fertőtlenitő tablattát!

  Én 3 hónapig napi 3-4 dl tejet adtam le, és mindig kedvesek és segitőkészek voltak velem.
  Amúgy az összes vizsgálatnál, meg van adva egy időszak amikor csak a tejadó anyákkal foglalkoznak, úgyhogy sehol sem kellett várni 5 percnél többet!”
 • 4. Ditke 2007. november 08. 13:55
  „Tegyük még azt az info-t is a dologhoz, hogy mindezt totál karitatíve csinálják a kismamák. Uis az anyatejgyűjtő állomás csak gyógyszertári, steril anyatejgyűtő zacskóban veszi át a tejet. 1 l tejhez kb annyiba kerül a zacsi, mint amit fizetnek érte.

  Nekem mákom van, fél éves koráig annyi tejem volt, amennyit a gyerek igényelt, de ismerek olyat, akik a 2 deci tejet (ami egy 3-4 hós kisbabának már csak három falat) két helyről hozatta, a tejgyűjtőn keresztül.

  És a tápszer meg most se olcsó, recepre 1800 froncsit adtam érte a gyógyszertárban. Pedig nekünk most elengedhetetlenül szükséges, mert a tejem már nem elég jó a gyereknek, nincs benne elég tápanyag, pörköltet meg még nem ehet.

  Szóval szerintem jól csinálják a mamák, ha a gyerek érdekében még a veszélyt is bevállalják (ellenőrizetlen tej beszerzése). Egyébként meg miféle veszély? Gyerekkorunkban volt tejtestvérség, nekem is úgy kellett hozatni a tejet (anyám nem tudott szoptatni, mert egy kissé ott tartottak a kórházban). Fél éves koromig egy másik anyukától kaptuk a tejet, és talán ha egyszer merte felvizezni (Anyám mindig felforralta, és amint megbukott a nő, szólt is érte). De voltak a környékünkön többen, akiknek tejtesójuk volt, még olyan is, akit a másik anyuka szoptatott. Ez akkor miért működhetett???”
 • 3. Bálint Krisztina 2007. november 08. 12:42
  „Ez tényleg felháborító .Vannak akinek van annyi teje hogy jutna másoknak is , és szeretne segíteni , időt nem kímélve,( mennyi munkája van ennek a kismamának vele mire kifeji) és oda akarja adni másoknak:El kell menni neki, azért , és a vizsgálaton még várakozni is kell, és még mindezért nem is keveset fizetni-e is kell.Tényleg ha magába nézne ez a "kedves" Horváth Ágnes ezt beláthatná hogy ez lehetne költségmentes.És még akkor is hálával tartoznánk mindazoknak akik áldozatot hoznak azért hogy segítsenek másokon!!!!!”
 • 2. El Nyomottka 2007. november 08. 10:05
  „Istenem! Mekkora baromállat ez a magyar nép! :( Tisztán látjuk mi a baj, de nem teszünk semmit, csak tűrünk, csak tűrünk, csak tűrünk...”
 • 1. Kolompár Rómeó 2007. november 08. 07:08
  „Kedves Horváth Ágnes!

  Nagyon örülünk, hogy minden, az Önök által bevezetett "reform" (vizitdíj, elvonás, leépítés) a betegek érdekében történik. Például az, hogy a kismama, aki odaadná a felesleges anyatejet, fizet a vizsgálatokért. Meg vizitdíjat is.

  Eközben Önök a saját javadalmazásukat emelik sokszorosára. És a többi lenyúlásról, alapítványokról nem is beszéltem.

  Ugye jól alszanak?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegeden eddig 152 csemetét kaptunk lencsevégre

Szeged - Százötvenkét csöppséget fotóztunk szerdán a szegedi Játékdzsungelben. Az, hogy olvasóink… Tovább olvasom