Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Apák a szülészeti porta előtt

Az influenzajárvány miatt látogatási tilalom van több szegedi klinikán, amit mától újabb egészségügyi intézményekre terjesztenek ki. A szülészeti és nőgyógyászati klinikán teljes a stop.
Faragó Zoltánék apás szülésre készültek, de a járvány miatt az édesapa még csak a mobilján láthatta Lili lányát. Fotó: Segesvári Csaba
Az influenzajárvány miatt látogatási tilalom van több szegedi klinikán, amit mától újabb egészségügyi intézményekre terjesztenek ki. A szülészeti és nőgyógyászati klinikán teljes a stop. Az aggódó apukák a porta előtt várakoznak, a babákat csak mobilos fotón láthatják, az apás szülések szünetelnek.

Múlt csütörtökön az influenzajárvány miatt látogatási tilalmat rendelt el a regionális ÁNTSZ a szegedi gyermek- illetve a szülészeti és nőgyógyászati klinikán.

Túri Sándor, a gyermekklinika vezetője elmondta: abban egyeztek meg a régiós tisztiorvosi szolgálat járványügyi osztályvezetőjével, hogy az anyukák továbbra is bemehetnek, együtt alhatnak a kicsikkel – ha nem fertőző betegek. Pál Attila, a szülészeti és nőgyógyászati klinika vezetője szigorúbb: a látogatási stop náluk teljes körű, még az újdonsült apukák sem mehetnek föl az osztályra, átmenetileg az apás szülések is szünetelnek. Mint az intézetvezető fogalmazott: senki sem örülne neki, ha az újszülött gyermekét összeköhögnék, és fertőzést kapna a kicsi.

– Hová mennek? – kérdezte tőlünk a portás tegnap kora délután a szülészeti és nőgyógyászati klinika földszintjén. Gyuris Lajos elmondta, az apukák többnyire megértik a szigort, bár nem örülnek neki. A beteghordók óránként viszik föl az élelmiszeres, piperés csomagokat, leveleket, üdvözlőlapokat a portáról – ahonnan az aggódó apukák és rokonok egyelőre nem mehetnek tovább. Pásztor Andor is idegesen törte egymás után a pisztáciákat a porta előtti széken, noha egyelőre csak CT-re kísérte el feleségét, akit azonban holnapra már szülni írtak ki.

Újabb látogatási stop

Még mindig emelkedik a megyében az influenzás megbetegedések száma. Mint Tombácz Zsuzsanna, az ÁNTSZ dél-alföldi régiójának járványügyi osztályvezetője elmondta: Szegeden, Hódmezővásárhelyen és Makón jelentősen meghaladja a járványküszöböt a fertőzöttek száma. Ez azt jelenti: százezer lakosból hat-hétszázan betegek az influenza A vírusától. A magas számok miatt a látogatási tilalom tovább tart a szegedi gyermek- illetve szülészeti és nőgyógyászati klinikán, valamint a makói kórházban. Mától a zárlatot kiterjesztik a hódmezővásárhelyi és a szegedi II-es kórházra is. A szakemberek azt tervezik, az intézkedésbe hamarosan bevonják a szegedi új klinika sebészeti, traumatológiai, belgyógyászati és intenzív részlegeit is.

– Zalán lesz a harmadik, a bátyja és a nővére apás szüléssel jött világra, most is ilyet terveztünk – mondta csalódottan az orosházi férfi, miután közöltük vele: le kell mondania róla, hogy asszisztáljon a nagy eseménynél. De ő még reménykedett, azt mondta, megpróbálja rábeszélni a kezelőorvost, hogy valahogy mégiscsak együtt legyen szülés közben a feleségével.

– A kislányomat, Lilit eddig csak mobillal készített fotón láthattam. Még azt se engedték meg, hogy egy kicsit fönt maradjak a nejemmel, amikor hétfőn hajnalban bejöttünk – mesélte a makói Faragó Zoltán. A portára lesétáló felesége elmondta: ők is apás szülésre készültek, nagyon kellemetlen, hogy ez végül meghiúsult. A nő szerint a többi kismama hozzá hasonlóan kiborult, sírdogáltak, amikor kiderült, hogy nem jöhet be hozzájuk senki. Alig várja már, hogy újra otthon legyen – a kicsivel.

A csongrádi Vajda Lajos ultrahangra kísérte el feleségét, de bármennyire is látni szerette volna az izgága csöppséget, neki is a porta előtt kellett várakoznia. Mint mondta, nem gondolta, hogy az ambulanciára se mehet majd be, így csak fotóról, nem „élőben" láthatja a babát. Félórás várakozás után jött le a felesége, aki örömmel újságolta, hogy mekkorát fordult a gyerek a vizsgálat alatt.
– Na, pont erről kellett lemaradnom! – jegyezte meg csalódottan a jövendő apuka.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyarázkodó autósok a tilosban

Sok a tilosban parkoló autós a szegedi nagyposta mögött. Még akkor is szabálytalankodnak a sofőrök,… Tovább olvasom