Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 21°C Még több cikk.

Apák napjára, szeretettel

Szeged - Az apákat ünnepli holnap az egész világ. Az angolszász kezdeményezésre született ünnep lassan nálunk is divat lesz. Az anyák szerint a jó apa kellőképp szigorú és felelősségteljes. A férfiak pedig állítják: apának lenni a legjobb dolog a világon.
– A gyerekek apák napi képeslapot készítettek az iskolában, itthon pedig új népdalokat és verseket tanulunk. A férjem az ilyen meglepetésnek örül a legjobban – mondta Szabóné Frank Emese jogász, Szabó László szegedi önkormányzati képviselő felesége. Most Londonban él az öt gyerekes család, angolszász területeken nagy hagyománya van az apák napjának.

– A férjem sokat foglalkozik a gyerekekkel. Tanítja őket a történelmünkre, böngészik a térképet, vagy mesél nekik azokról a helyekről, ahová utazunk. A nagyobbakat rászoktatta, hogy olvassanak utána mindennek. Sokat kirándulunk, úszunk együtt, a férjemmel sokat fociznak vagy eveznek a Tiszán a gyerekek, mikor otthon vagyunk Szegeden – árulta el az anya.

Szerinte az a jó apa, aki eltartja a családját, mégis sokat van velük, kellő szigorral neveli a gyerekeit, és következetes. Azt mondta, a férje olyan, mint általában az apák: a kisbabákkal nemigen tudott mit kezdeni, most azonban élvezi a gyerekekkel töltött idő minden percét.

Andrejcsik István haver apuka: a nyári szünetet a lányaival tölti. Fotó: Karnok Csaba
Andrejcsik István haver apuka: a nyári szünetet a lányaival tölti.
Fotó: Karnok Csaba

Hasonlóan látja Mészáros Noémi büntetőbíró is, aki a háromszoros olimpiai bajnok szegedi vízilabdázó, Molnár Tamás felesége. Az ikrek, Benedek Manó és Loránd Hugó négyévesek – már elég nagyok ahhoz, hogy tudjon velük apa játszani.

– Szeretet és felelősségtudat – szerintem ez a két legfontosabb jellemzője a jó apának. Jó példát kell mutatnia, hogy büszkék lehessenek rá a gyermekei. Szerintem Tamásban mindez megvan, a kezdetektől fogva különösen jó kapcsolat van közte és a fiúk között – avatott be Noémi.

Megkérdeztük az apát is: Molnár Tamás fontosnak tartja, hogy stabil hátteret biztosítson a családnak, igyekszik minél több időt tölteni a srácokkal. Például ő megy mindig értük az oviba. Azt mondta, a gyerekek nem érezhetik azt, hogy az egyik szülőnél kibújhatnak a szabályok alól, bár az óvó nénik szerint ő az engedékenyebb.

– A nyári szünetet mindig a lányokkal töltöm. Sokat játszunk, vagy segítenek a ház körül – mesélte Andrejcsik István operaénekes. Azt mondta, idén nyáron például görkorizni tanítják a csajok.

A művész elárulta: tud szigorú lenni, ő mégis amolyan haver apuka. Azt szokta mondani, hogy ne csodálkozzanak, ha hülyeséget csinál, mert ő is olyan, mint a gyerekek, csak öregebb.

– Életem legszebb pillanatai voltak, amikor megszülettek a lányaim. Aki nem élte meg, az el sem tudja képzelni, milyen apának lenni – ez a legjobb érzés a világon!

Made in USA

Az amerikai Sonora Smart Dodd kezdeményezte, hogy legyen az apáknak is külön ünnepnapjuk, mert apja, a háborús veterán William Jackson Smart egyedül nevelte fel hat gyermekét. A hölgynek önbizalmat adott, amikor Anna Jarvis megalapította az anyák napját. Az apák napjának dátuma június harmadik vasárnapja. Az elsőt 1910. június 19-én tartották.

Apa fizet!

Állítólag apák napján bonyolítják le a legtöbb R-beszélgetést a világon (ezek olyan telefonhívások, amelyek költségeit a hívott fél viseli), és több országban, tréfásan, a fizetésnapot is apák napjaként szokás emlegetni. A katolikus egyház az apák napját hagyományosan március 19-én, Szent József napján tartja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szín 5-ös: Szimonetta idén is pályázik a fődíjra

Idén is kitünő tanuló lett Szín 5-ös játékunk tavalyi nyertese. Tovább olvasom