Délmagyar logó

2019. 07. 20. szombat - Illés 17°C | 30°C Még több cikk.

Apás szülés csak igazolással

Szeged - Csak azok az apukák lehetnek ott gyermekük születésénél, akik igazolják, hogy 10 napnál régebben kaptak H1N1 elleni védőoltást. Az apás szülések száma nem csökkent Szegeden.
A látogatási tilalom érvényben van, de az apás szüléseket engedélyezik Szegeden akkor, ha az apuka igazolni tudja, hogy tíz napnál régebben kapott H1N1 elleni védőoltást – tájékoztatta a Délmagyarországot Mészáros Gyula, az SZTE ÁOK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika főorvosa.

Plusz óvintézkedést a szokásoshoz képest ezen kívül nem vezettek be, az apukát ugyanúgy készítik elő, öltöztetik be, mint amikor nincs járvány. A látogatást azért nem engedik a beoltott édesapáknak sem – azoknak sem, akik a szülésnél ott voltak – mert akkor már nem csak a saját családjukkal érintkeznének. Otthon viszont már egyébként is együtt voltak a párjukkal, vagyis ha megfertőznék, az nem a klinikán történne.
Mészáros Gyula azt mondta, egy-két esetben fordult elő, hogy bár a család tervezte, a járványra hivatkozva az apa mégsem vett részt a szülésen. Az apás szülések száma tehát nem csökkent a H1N1-járvány miatt. A szüléseknek nagyjából fele ilyen. Más hozzátartozó egyébként is ritkán szeretne bent lenni, az utóbbi időben pedig egy ilyen kérés sem volt.

Szabó Czibolya Ferenc természetesen felvette a védőoltást, mert ott akart lenni Máté fia születésénél. Fotó: Segesvári Csaba
Szabó Czibolya Ferenc természetesen felvette a védőoltást, mert ott akart lenni Máté fia születésénél.
Fotó: Segesvári Csaba

Szabó Czibolya Ferenc két ok miatt kérte a védőoltást: az orvosok azt tanácsolták, hogy a várandós asszonyok családtagjai vegyék azt fel, és mert ott akart lenni Máté fia születésénél. A férfival tegnap azelőtt beszélgettünk, hogy feleségét, Évát bekísérte volna a szülőszobára. Egyébként valószínűleg nem oltatta volna be magát, de mivel sofőrként dolgozik, járja az országot, sok emberrel találkozik, nem akart kockáztatni. Az oltást megkapta Éva, és minden közeli családtag is.

Tombácz Zsuzsanna, a regionális ÁNTSZ járványügyi osztályvezető főorvosa azt mondta, az oltás a szövődményektől megvéd, de nem jelent 100 százalékos biztonságot: aki beoltott, az is fertőződhet, és terjesztheti a betegséget. Az ÁNTSZ egyébként nem szól bele, hogy engedi-e a klinika az apás szülést, ez teljes mértékben az intézmény kompetenciája.

Vásárhelyen engedték, Makón nem

A hódmezővásárhelyi Erzsébet kórházban 10-e óta van látogatási tilalom, azóta 11 apás szülésük volt. Az apukákat kikérdezték, így győződtek meg arról, hogy nem fertőznek, és ezek után mehettek be a szülőszobába, de csak a vajúdás végére. Az osztályvezetőknek bizonyos kivételes esetekben látogatási tilalom esetén is joguk van beengedni egy-egy hozzátartozót, most is így történt – tette hozzá. A makói Dr. Diósszilágyi Sámuel kórházban már feloldották a látogatási tilalmat. A 10 nap alatt a vásárhelyi gyakorlattal szemben itt még a védőoltásban részesült apákat sem engedték a szülőszobára – a kérelmezők pontos számáról nem kaptunk tájékoztatást.

Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. flexsnake 2009. december 30. 15:08
  „27. és szerinted hány portás van bent a műtőben szülés közben?”
 • 27. dev66 2009. december 29. 08:52
  „Hát igen. Vajon azt ellenőrzik-e, hogy a portástól kezdve a takarítónőkön át, az összes orvos, ápoló, szülésznő, orvostanhallgató, gyakornok stb. be van-e oltva? Mert ha mindenki be van oltva , csak akkor van értelme ennek a dolognak is. (ja, és a mentősöket, meg a mittudoménmilyen adminisztratív dolgozókat még nem is említettem.”
 • 26. flexsnake 2009. december 28. 08:33
  „Az oltott szervezete gyorsabban birkózik meg a vírussal és kevésbé fertőz tovább.”
 • 25. Neszemetelj! 2009. december 27. 20:35
  „...és ki ellenőrzi a szülésznőt, az ápolókat és a dokit?
  Ezek a szabályok rájuk is vonatkoznak?!
  Gondolom van ez ellen törvény is, nehogy még ők adják ki a parancsokat, annak ellenére hogy mikorra megszületik egy baba, addig belekerült vagy negyedmillióba!!!
  Felháborító ez a H1N1-es mizéria..., ezután meg jön a szezonális influenza...”
 • 24. K.T. 2009. december 27. 20:19
  „"Csak azok az apukák lehetnek ott gyermekük születésénél, akik igazolják, hogy 10 napnál régebben kaptak H1N1 elleni védőoltást. "

  "A látogatást azért nem engedik a beoltott édesapáknak sem - azoknak sem, akik a szülésnél ott voltak - mert akkor már nem csak a saját családjukkal érintkeznének. Otthon viszont már egyébként is együtt voltak a párjukkal, vagyis ha megfertőznék, az nem a klinikán történne."
  "aki beoltott, az is fertőződhet, és terjesztheti a betegséget."

  Miért is csak azok az apukák lehetnek ott akik beolttatták magukat?
  Mint ahogy az idézett részekből is kiderül, nincs rá szakmai indok.
  Szánalmas orvostársadalom!
  (Tisztelet az emberséges, ritka kivételnek.)”
 • 23. flexsnake 2009. december 27. 18:31
  „mellesleg szólok hogy alkoholmentes sőr nem létezik. Alkoholszegény van , mindegyik tartalmaz minimálisan 0,04% alkoholt. vagyis a szonda símán kimutatja 2üvegtől egy órán belül. Vérből meg azonnal.”
 • 22. bambinaXX 2009. december 26. 20:25
  „20. :) én is így voltam, de a pólya nekem bevált - bebugyolálva biztosabban tartottam.
  az első pelenkázásnál levert a víz.. :)
  először ketten fürdettük az apjával, mamák lelkes biztatása közepette.. viccesen bénák voltunk.
  túlélte :)”
 • 21. bambinaXX 2009. december 26. 20:21
  „17, 18, 19. Ez velem is így volt - mástól lestem el a szoptatást, aki szintén a 3.at szülte, csak elsőre voltam bizonytalan (ill. első 2nap csak aludt). Én is ittam alk. mentes sört és van, akinek jó a homeopátiás bogyó: Urtica urens(?), ami a legnagyobb hígításban (5CH-s) tejfokozó, a legtöményebb változat tejapasztó (Sass Patikában vettem).
  Ami nagyon fontos: fejni - még akkor is, amikor csak pár ml jön, mert kereslet-kínálat szerint áll be rendszerint. Én is megijedtem, m alig volt egyik nap, de 2nap múlva helyreállt. ill. később van, amikor nem csökken a tejmennyiség, csak a baba többet igényel: 1-1 fejlődési ugrásnál vettem észre.
  Biztosan fejlődik és nemsoká együttlehettek!
  Sztem is igaz,h minden baba, minden mama, minden helyzet más. Úgy lesz jó, ahogy Nektek jó!”
 • 20. newdog 2009. december 26. 20:05
  „Az apuka egyenlőre bizonytalanabb! :-))))) El sem tudom képzelni, hogy lehet felemelni azt a pici testet, hogy nem roppan össze. :-) Node majd belejövünk. Ha hazaérünk, már a nagyi is tud segíteni a kezdeteknél, s így talán könnyebb lesz.”
 • 19. lidocain 2009. december 26. 19:42
  „17
  :))) ezt mi is megfogadtuk akkor.... de tartjuk is! (szerencsére nem is volt rá szükség)
  ha a teát már megunja a sör is nagyon jó ilyen célra. természetesen az alkoholmentes ;))”
 • 18. lidocain 2009. december 26. 19:38
  „15 newdog
  csak egy dolog:soha senkire ne hallgassatok gyerekneveléssel kapcsolatosan csakis és kizárólag az anyai ösztönre. annál pontosabban senki nem mondja meg,hogy hányszor és mennyi ideig szoptasson,hogy mikor kell felvenni ha sír stb. főleg tartózkodni kell az egyet,kettőt x-et már felneveltem csak tudom tán emberektől.
  egy biztos: szeretettel,gondoskodással egyetlen gyereket sem lehet "elrontani" "elkényeztetni"
  csak lenne már otthon,hogy feledhetné ő is meg ti is azt a pár hetet.

  a kórházban kint lehettek egész nap,még éjszaka is kihozták őket,persze az igaz,hogy ha nem lett volna egy olyan anyuka akinek a harmadik babája született és nem mutatta volna,hogyan kell szoptatni,baj lett volna,mert ezt könyvből nem igazán lehet elsajátitani,és hát a nővérkék zömének még nem volt gyereke. de egy egészséges kisbaba tudja mi a dolga :)) csak az anyuka bizonytalan eleinte...”
 • 17. newdog 2009. december 26. 19:32
  „Renbden, mondom neki, köszönöm. Valami teakeveréket iszogat minden nap, és a három óránkénti fejés is. Csak amíg egy ideig 220 ml-t is sikerült nyerni, az ominózus eset után 1-2 nappal visszaesett felére.

  Remélem igazad lesz és visszaáll, igyekszem pozitívan megközelíttetni vele a dolgok lényegét. Nomeg vannak nálunk rosszabb helyzetben lévő kis családok, akikkel szintén nem kivételezhetnek, velünk ugyan miért tennék. Ez van, s remélem hamarosan hazakerül a pici. De hogy utána vagy 80 évig nem megy orvoshoz, az is biztos! :-)))”
 • 16. bambinaXX 2009. december 26. 17:13
  „newdog! csak 1 jó tanács a párodnak: laktoherb tea, pihenés és fejni kell (felváltva kb. 3óránként, mintha szoptatna). lehet, h később visszaesik a tej mennyisége (nálam is volt ilyen), de nem szabad kétségbeesni: újra beáll. Nagyon nehéz lehet, nem is tudom mit csináltam volna, ha elválasztanak...

  Egyébként ha semmi gond nincs, akkor is érdekes ez a szoptatás dolog: nem hozzák ki a gyereket, csak biz. időközönként. Csak többszöri, külön kérésemre keltettek fel éjjel, h sír a babám, mehetek szoptatni.
  Lehet, h van aki szívesebben "beadja megőrzésre", de én nagyon hálás voltam, hogy szóltak és mehettem éjjel is szopiztatni - nem a tápot öntötték belé...”
 • 15. newdog 2009. december 26. 14:01
  „Köszi a megerősítést Lidocain! :-) Látom ez a baba kérdés sehol sem egyszerű. Ahol nagyon akarják, ott biztos van valami gebasz, mint ahogyan a Ti esetetekből is látszik.”
 • 14. lidocain 2009. december 26. 13:47
  „remélem minél hamarabb megoldódik a helyzet és kívánom,hogy sok örömetek és boldogságotok legyen az életben,mint egy kis család. főleg ha már ilyen nehezen indul.
  mondom ezt azért is,mert tudom,hogy eleinte nehezebb lesz mert a pici minden rezdüléséről azt hiszi az ember,hogy valami baja van. nem akarom hosszan nyujtani a mi esetünket,de nekünk azt mondták azt hiszem a 10. heti ultrahangnál,hogy fontoljuk meg az aburtuszt,mert dawn-kóros a gyerek. utána háromszor voltunk pesten genetikán a női klinikán,mert a szegediben már nem biztunk. a kisfiunk makk egészségesen született,már 6 éves elmúlt de az a 9 hónap az maga volt a rémálom,a boldog babavárás helyett,és utána még majdnem egy év eltelt mire végre elhittük,hogy semmi baja.
  szóval: türelem és minden rendbejön még akkoris ha most nehéz,főleg a párodnak. ez a tehetetlenség az aminél rosszabb nincs a világon.
  és apás szülés volt,azt a biztonságérzetet semmi nem pótolhatja amikor tudja az ember,hogy egy valaki van legalább akire biztos számithat.”
 • 13. newdog 2009. december 26. 13:28
  „Flexsnake!

  Azzal, hogy ott vagyok, nem magam kiváncsiságát elégítem ki, hanem igyekszem jelenlétemmel erőt és kitartást adni a páromnak, ha már egy idegen környezetben idegen emberek között nem kicsit intim helyzetben kell embertelen fájdalmat elviselnie. Ott, abban a pillanatban nem tudod, érdemes-e ott lenni, de a párod később megköszöni, hogy mellette volnál.
  Persze ha csak a vér látványa taszít, megértelek... én ovis koromban kinőttem ebből.

  A többi felvetésedre:
  1. Elhiheted, hogy ha tüsszögnék, nem lennék felháborodva, de az intézetnek még csak a közelébe sem mennék. Örülök, hogy vigyáznak rá, de amikor még súlyosabb volt az állapota, a másik helyen miért engedték látni, s ha egyszer majd hazamehetünk, akkor is csak orvosi felügyelettel mehetünk be hozzá?
  2. Tisztában vagyok vele, hogy ezzel őt, illetve őket védik, de kérdezd meg édesanyádat, aki téged "ellett", milyen érzés lett volna, ha úgy elvesznek anno tőle, hogy mikután beadja a tejet, enyhe túlzással egy köszönet után rád vágják az ajtót!
  3. Tudom hogy van, aki több ideje nem látta, de ha egyszer mégis lesz egy gyereked, akinek már alig várod a születését és valamilyen oknál nem csak azt nem engedik, hogy a kezedbe fogd, de még azt sem hogy lásd...
  4. Csatlakozom Bambinához, remélem te csak osztódni fogsz, amekkora barom vagy és amilyen stílust megengedsz magadnak néha.

  Lidokain!
  Kitartunk, köszi, mást úgysem tehetünk. Az egész értelmét minden esetre én sem értem. Illetve értem én, csak nem tudom elfogadni. Még a másik részlegben azt mondták, hogy anyuka bent is lakhat és szoktatják a cicihez, megtanítják, hogy kell a kicsit tisztába tenni, pelenkázni és hasonlók. Ehez képest... Nnnnna mindegy, nem is mérgelem magam. Meggyőződésem, hogy azzal, hogy a legkényelmesebb megoldást választották, ezzel tették a legrosszabbat. Van, aki naponta jár be 80 km-ről behozni a babájának a tejet. Szegény nővérkéket sem irígylem, amikor közlik a hírt az anyukákkal.

  Magát az egészségügyet nem írom le, s hiszem, hogy az orvosok nem ellenünk vannak, hanem értünk, s ők is a munkájukat végzik, s aki dolgozik az hibázik is. A rugalmatlanságot viszont nem tudok tolerálni :-/”
 • 12. lidocain 2009. december 26. 12:46
  „newdog
  kitartást nektek!
  akinek nincs gyereke az el sem tudja képzelni milyen lehet nélküle akár egyetlen óra is nemhogy két hét,főleg hogy intenziven van. olyan pici és kiszolgáltatott ebben az időszakban (is). de ha már stabil az állapota miért nem engedik,hogy az anyukájával legyen? az anyatejben minden benne van amire szüksége van,az anyu adta biztonságérzetről nem is beszélve. jönnek állandóan,hogy a szoptatás milyen fontos,stb de már a szülészeten is tápszerrel tömik őket.
  az egész egészségügy egy rakat sz.r. lelketlen orvosokkal. tisztelet a kivételnek.
  de legalább az apás szülést engedik. egyenlőre legalábbis.”
 • 11. bambinaXX 2009. december 26. 11:23
  „10! hát kire tartozik, ha nem az apára, ugyan?!! vadidegen emberekre akik épp a klinikán dolgoznak?
  neked nincs gyereked - fogalmad sincs milyen pár nap is aggódva, nélküle.
  akkora barom vagy, hogy ilyen nincs másik. Remélem nem is lesz gyereked, mert már most sajnálom, h ilyen apja lenne..”
 • 10. flexsnake 2009. december 26. 09:31
  „5. nem a hímre tartozik az ellés folyamata, nem vagyunk csikóhalak ;) 2 hete nem látta? Azt ki lehet bírni, van aki több ideje nem látta. Lehet nem túl népszerű a döntés ami megmenti mások életét. A kortaszülött osztályon egy tüsszentéstől fél terem halott. Nincsenek rá felkészülve , gyengék. Inkább örülj neki hogy így vigyáznak rá.”
 • 9. newdog 2009. december 26. 09:05
  „Köszönjük Bambina! :-)”
28 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy órát kell várakozni Röszkén kilépéskor

Röszke - Az éjszakai óráktól kezdődően egy órás várakozás alakult ki a Röszke… Tovább olvasom