Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Áprilisi napfürdőzés - szerdáig biztosan marad a jó idő

Szombaton a Laposon napozott, tavaly ilyenkor az árvízi védekezésben vett részt Beáta és Emese. Az áprilisi nyárban miskolci vízilabdások és diáklányok süttették magukat Szegeden. A városban harminc foknál többet mutatott a hőmérő.
Harminckét fokot mutatott a Kárász utcai hőmérő szombat délután egy órakor. – De csak mert rásüt a nap – okította barátnőjét egy járókelő, majd megtörölte izzadó homlokát. – Rögtön gondoltam, hogy a nappal van összefüggésben – válaszolta a lány, mi pedig egy családi beszélgetésbe is belehallgattunk:
– A fagyi csúszik, a hamburgert bezzeg nem etted meg – dorgálta nem éppen update elveket valló anyuka a kisfiát.

– De hát mindenki fagyit eszik – közölte a gyerek, és igaza volt.
– A globális felmelegedés. Meg nyilván a termésnek sem jó – válaszolta Kati, Dóra és Renáta egyöntetűen, arra a kérdésre: mi lehet az áprilisi nyár hátránya. A szomszédságukban napozó középkorú nőt nem mertük megszólítani – látszott rajta, hogy neki nem a terméskilátások okoznak gondot; a nyár annyira hamar jött, hogy nem volt ideje lefogyni...

A lányok térdig álltak a Tiszában, mi bokáig süppedtünk a Lapos homokjában. Körülöttünk körülbelül ötvenen heverésztek a homokon, de a folyóba csak kevesen merészkedtek. A lányok szerint a víz hideg, de hogy koszos-e, arról nem akartak társalogni. Vidékiek vagyunk, bírjuk – mondták. A nagymágocsi, a székkutasi és a hódmezővásárhelyi diáklány a szombatot „nyaralással", a vasárnapot tanulással töltötte. Imádják a nyarat, amit szerintük akkor sem lehet megunni, ha már áprilisban elkezdődik. Érdeklődésünkre, hogy tavaly ilyenkor mit csináltak, közölték: kis túlzással arra sem emlékeznek, hogy a tegnap mivel telt.

Nagy forgalmú hely

Sose találná ki, aki nem jár arra, hogy Szeged legforgalmasabb promenádja a nyári tavaszban: a töltés. Biciklisek, autósok, gyalogosok, kutyákkal és más társakkal, gyerekes családok, szívtipró külsejű, magányosan futó amorózók, egyedülálló nők csapatban... Késő délután a fél város megszállta a töltést. Sokan a Maros vízéhez is lementek a rejtelmes, kacskaringós erdei utakon, mások a másik oldal megművelt földjeit és a deszki templom tornyát szemlézték, miközben a töltésoldaldalban piknikeztek.

Beáta és Emese viszont jól emlékezett a 2006-os áprilisra, ők akkor az árvízzel küzdöttek. A vízügynél dolgozó két nő szombaton a Laposon napozott, azért itt, mert a partra Pihét, a kutyát is magukkal hozhatták. A diáklányokkal ellentétben szerintük a tavaszi nap alatt is kell a naptej, most csak húszas, nyáron harmincas faktor.

Bár nincs kifogásuk a verőfény ellen, a fák között, a hűvösben találkoztunk Máté Tamással, Farkas Gergővel és Kiss József Gergellyel. A három tömörkényis fiú festeni jött. – Olajjal vagy pasztellel, amit a látvány sugall. Ez nem munka, hanem hasznos kikapcsolódás – mondták, majd elvonultak, hogy olyan helyet keressenek, „ahol nincs civilizáció".

– Vége a melónak, kijöttünk bohóckodni – közölte az újszegedi ligetben Tóth Árpád és napszemüveges barátja, „Gönci". Ők hekilabdával játszottak, a társaság többi tagja frizbizett. Mások a százszorszépek között pokrócon hevertek, piknikeztek, a párok csókolóztak, egy kopasz férfi Nők Lapját olvasott. A gyerekekre a tavaszi nyárban is vigyáztak: ők csak az árnyékban tollasozhattak.

Az önmagukat bajnok aspiránsként bemutató miskolci vízilabdacsapattal a Liget fürdőben találkoztunk. A fiúk a még fedett medence mögött, a fűben heverésztek. A téma az, hogy nyár van – közöltük velük, mire hozzátették: akkor ők itt vannak alig fürdőruhában. A mérkőzésre várunk, melegítünk – magyarázták, és hogy meggyőzzenek, bemutattak három karhajlítást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gátlástalanul építik a hulladékhegyeket

Szinte minden település szabálytalanul működteti a hulladéklerakóját – derült ki a… Tovább olvasom