Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Aprók táncháza a B–612 Kulturális Műhely házában

Minden héten táncot játszhatnak azok az apróságok, akik szüleikkel együtt ellátogatnak a B–612 Kulturális Műhely házába. A táncos-koreográfus Doktor László irányításával megismerhetik a népzenét, mondókákat, lépéseket tanulhatnak az ovisok.
Doktor László táncos-koreográfus vezetésével hetente egyszer mozoghatnak, énekelhetnek a legkisebbek Fotó: Schmidt Andrea
A B–612 Kulturális Műhely épületében barátságos meleg fogad, népzene szól, a terem szélén büszke anyukák nézik, hogyan táncolnak a csemeték. Középen Doktor László táncos-koreográfus „vonatozik" a kicsikkel bemelegítésként. – Lassan! Páros lábbal ugrik! – diktál a tanár úr, a gyerekek meg szökdécselnek körbe-körbe. Aztán a „néptáncos tapsolás" következik: Mint a cintányér! Lesöpröd! – mutatja Doktor, aztán pedig áttérnek a nadrág „leporolására". A gyerekek igyekeznek mindent utánozni.

B-612

A B–612 Kulturális Műhely egy éve működik Szegeden. A Bécsi körúti épületben rendszeresen szerveznek programokat felnőtteknek és gyerekeknek. Az alapítók egyelőre másodállásban működtetik a házat, Ferenczi Zita nemzetközi gyógyszervizsgálatokat koordinál, Bagó Zsolt pedig rendszergazdaként dolgozik. Kicsiknek s nagyoknak egyaránt szerveznek programokat, amelyekről a www.b612.hu címen olvashatnak az interneten az érdeklődők.  
Rigó Judit kisfiával tavaly május óta jár szinte minden héten a foglalkozásokra. – Richárd kortárs közösségben van, fejlődik a ritmusérzéke, úgy tanul meg táncolni, hogy szinte észre sem veszi, hiszen játékos az egész foglalkozás – mesélte Judit. Úgy véli: az alkalmankénti 350 forint egyáltalán nem sok az órás foglalkozásért. Jelasics Anitáék másodszor jöttek el, a négyéves Dóri nagyon ügyesen mozog a terem közepén. Két copfja csak úgy röpköd a válla fölött. – Régen néptáncoltam, ezért szeretném, hogy Dóri is megismerkedjen a népzenével és tánccal. Kedvvel csinálja, ezért szívesen hoztam ma is – mondta az anyuka.

Az egy óra gyorsan elrepül, Doktor László kikapcsolja a magnót. – A Játszunk táncot olyan foglalkozás, amibe bármelyik gyerek bármikor bekapcsolódhat – mondta a koreográfus, aki korábban táncolt az Állami Népi Együttesben is, s most a domaszéki és a zákányszéki táncegyütteseket vezeti.

– Nem csupán táncot, dalokat, mondókákat tanulunk, a gyerekek izomerősítő gyakorlatokat is végeznek, ami javítja a tartásukat. Megtanulnak ritmusra mozogni, zenére tapsolni, lépni. Ráadásul azzal, hogy nem a megszokott óvodáscsoportban vannak, kialakulhat egy másfajta közösség.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hamisítvány értékesebb, mint az eredeti?

Több mint kétszáz technikatörténeti értékű fényképezőgépet tekinthetnek meg az érdeklődők „A… Tovább olvasom