Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Apróvadak egyre apróbb vadászterületeken

Zajlik a vadászterületek újrafölosztása országszerte, így Csongrád megyében is. Egyre több vadásztársaság jön létre ugyanakkora területen.
A vadgazdálkodásban tízévenként jelölik ki a vadászterületek határait. A jelenlegi fölosztás február végéig érvényes – mondja Széll István, a Csongrád Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Földművelési Igazgatóság vadászati és halászati felügyelőségének osztályvezetője.

Földtulajdonosok sok helyen kezdeményezik új vadgazdálkodási egységek, azaz vadászterületek kialakítását, melyekre aztán új társaságok szerveződnek. A gyűléseken a jelenlévők határozhatnak a területhatárokról, s arról: maguk gyakorolják-e a vadászati jogot, vagy bérbe adják más vadásztársaságoknak. A gyűlések határozatát a megyei FVM-hivatal vadászati és halászati felügyelőségéhez kellett eljuttatni, s ezt a január elején létrejött jogutód hivatal bírálja el.

– Most vagyunk a finisben. A legtöbb ügyet, ahol az új határokkal kapcsolatban az egyes társaságok között megegyezés született, már lezártuk. De mintegy tíz esetben nem egyeztek meg a felek, s akadhatnak, ahol a területhatárokat végül is a hatóság jelöli ki – halljuk az osztályvezetőtől.

Használ-e a nemzeti kincsnek számító vadállománynak a terület elaprózódása? A helyzet ellentmondásos. Mert a kisebb területeket a vadgazdálkodás szempontjából is jobban magukénak érezhetik a tulajdonosok. De a kisebb területek egymástól eltérő körülményeket biztosítanak a vadállománynak, így növekszik a tulajdonosok és a vadászok felelőssége is.


Negyvenötből hatvanöt

Csongrád megyében ez év február 28-áig negyvenöt vadgazdálkodási egység működik; az ezt megelőző tízéves időszakban huszonhét volt. Március 1-jétől mintegy hatvan-hatvanöt egység lesz. Elsősorban a nagyobb, 20 ezer hektár fölötti területek aprózódnak tovább. A legkisebb egység, amin még eredményes vadgazdálkodást lehet folytatni apróvadas területen, 2500-3000 hektár – s Csongrád megye vadászterületeinek zöme apróvadas. Ahol gímszarvas, vaddisznó is előfordul, ilyen kis területek esetében térségi együttműködésre és fokozott hatósági felügyeletre van szükség. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iskola- és óvodabezárások 1990–2007

Szegeden a rendszerváltás, 1990 óta kilenc általános iskolát és öt városi fenntartású óvodát zártak… Tovább olvasom