Délmagyar logó

2019. 06. 27. csütörtök - László 20°C | 33°C Még több cikk.

Arab vízipipák divatja a szegedi kávézókban

Szegeden egyre több kávézó, étterem szerez be vízipipát a vendégek kívánságára. A különleges keleti tradíció kulturális szempontból is érdekes.
A nargile, vagyis az arab világból származó vízipipa egyeseket megnyugtat és ellazít, másokat felfokozott állapotba hoz. Keleten a férfiak beszélgetés közben, egyfajta szertartás keretében élvezik a finom illatú és ízű füstöt. Aki ki szeretné próbálni a távoli országok egzotikumát, annak már nem kell repülőre ülnie az élvezetért. Szegeden is egyre több kávézóban és étteremben szívhatunk vízipipát.

Pipa- és dohányárak

A vízipipa árát mérete és kidolgozottsága határozza meg. Az egészen alacsony, 30-40 cm-esek, melyeket asztalra állítva használnak, 6-8 ezer forintba kerülnek. A művészien kidolgozott, gazdag keleti motívumokkal díszített nargilék akár 24-27 ezer forintba is kerülhetnek. A dohány árát a származási helye határozza meg. Az egyiptomi a legolcsóbb: ára megközelítőleg ezer forint dobozonként, a
bahreini a legdrágább: 3 ezer forintot kell fizetnünk egy csomag, 80 százalékban szárított gyümölcsöt tartalmazó nedves dohányért.
 
Isztambulban találkozott először a vízipipával, majd Franciaországban próbálta ki először Czirák Zsolt, az alsóvárosi Garaboncziás tulajdonosa.
– A nyugati országokban egyre nyitottabbak a kelet egzotikumaira. Franciaországban sok olyan bárt találni, ahol a földön, párnákon ülve szívhatunk nargilét – mondja Zsolt, aki hazaérkezése után saját szórakozóhelyére is beszerzett néhány darabot a különleges pipából. – A vendégek hamar rákaptak, mert teljesen más érzés, mint amikor cigarettát szív az ember. A pipa egyrészt egészségesebb, hiszen nulla százalék a kátránytartalma, és nikotintartalma is minimális. Másrészt finom az íze és az illata, a víz pedig kellemesen lehűti és átszűri a füstöt, visszatartja a káros anyagokat – részletezi a tulajdonos.

– A tunéziai férfiak nagy átéléssel szívták a gyümölcsös illatú dohányt – mondja úti élményét Kertész Balázs, akinek a különleges szokás felkeltette érdeklődését. – Budapesten nyílt rá lehetőségem, az egyik fiataloknak szóló fesztiválon – mondja a harmadéves szociológus hallgató, aki azóta sokféle dohányt kipróbált. Kedvence a rózsás és a gyümölcsös.

A vízipipa működése

A nargile (vízipipa) használatakor a különleges gyümölcs ízesítésű dohányt a pipa tetején lévő tölcsérben helyezik el. A dohány felett faszén izzik. A keletkező füst a tartájban álló vízen keresztül áramlik a szívócsőbe, amely szipkával ér véget. A dohány aromája akár egy-másfél óráig is élvezhető.

A szegedi Matahari étterem ügyvezetője a vendégek kívánságára szerzett be néhány nargilét. – Egyetemista és főiskolás vendégeink igénye volt a vízipipa. Beszélgetés közben hódolnak ennek az élvezetnek. A pipák egyiptomiak, mint ahogyan a dohány is – mondja Szakács Tibor üzletvezető, és hozzáteszi – Néhány arab diák is bejár hozzájuk, hogy a babfotelekben kényelmesen hátradőlve élvezzék otthonuktól távol, hazájuk egyik legrégebbi tradícióját: a vízipipázást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétharmaddal kevesebb rezidens

Az Egészségügyi Minisztérium azt tervezi: 2008-tól önköltségessé teszi a szakorvosi végzettséghez… Tovább olvasom