Délmagyar logó

2019. 06. 25. kedd - Vilmos 21°C | 30°C Még több cikk.

Áram ütötte halászsas a vadasparkban

Itt az őszi madárvonulás – és szedik az elektromos távvezetékek az áldozataikat. Nemrég például egy áram ütötte, fiatal halászsast találtak szakemberek a Fehér-tó mellett, szárnysérüléssel. A fokozottan védett madár pénzben kifejezett értéke 250 ezer forint.
Talán sikerül visszaadni a madár szabadságát. Fotó: Karnok Csaba
– Mindent megteszünk, hogy fölépüljön, és szabadon tudjuk engedni – mondja Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark megbízott igazgatója. Ha sikerül fölgyógyítani a több mint méteres szárnyfesztávolságú, világoskék lábú madarat, ez lesz az első halászsas, amely visszakapja szabadságát a vadaspark segítségével. Bár már a korábbi években is kerültek be sebesült halászsasok az intézménybe – egyik távvezetéknek repült, a másikat olasz vadászok lőtték meg –, azok sajnos túlontúl súlyos sérülést szenvedtek. Ennél a példánynál azonban van remény a fölépülésre.

Táplálása is megoldható, a fehér-tói halgazdaság, a Szegedfish Kft. örökbe fogadta, így sikerül méretének megfelelő, félkilós halakat biztosítani neki. Viszonozza is a sas a kitűnő ellátást: pár nap alatt tökéletesen megszelídült.

Magyarországon nem fészkel halászsas, de valaha fészkelt – ő volt a régi magyarok rárója. Ma már csak átvonul, őszönte-tavaszonta. Azonban nem lehetetlen, hogy újrahonosodik, amint egyre szaporodnak a halastavak, a zavartalan vízterületek, s terjed a természetvédelmi szemlélet. Egy évtizede Szentes határában már fészket rakott egy fiatal pár, de – mint utóbb kiderült – ez csak „játékfészek" volt, csupán gyakorolták a fiatalok az otthonteremtést.

A mostani vadasparki halászsas svéd madárgyűrűt visel – még röpképtelen fiókaként gyűrűzhették meg, a fészekben –, Svédországban kelt ki tehát, tenger- vagy tóparti fenyvesben, még az idén. A második gyűrűt itt, Szegeden kapja majd, ha sikerül szabadon engedni. A gyűrűzés azt a célt szolgálja, hogy a szakemberek megtudják, hol-merre járnak a madarak. Számtalan tudományos adathoz lehet hozzájutni ennek segítségével.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az érdekvédők nem tüntetnek

Nem vesznek részt a pénteki tüntetésen szervezett formában sem a gyógyszerészek, sem a diákok, sem a… Tovább olvasom