Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Aranyanyu lehet Katona Renáta

Szeged - Több mint ötszáz jelölt közül tizenhatan esélyesek, hogy elnyerjék az idei Aranyanyu díjat - köztük a Szegedi Tudományegyetem egyik nőgyógyásza. Katona Renáta azért örül különösen, mert most elsősorban nem a klinikai rangsor számít, hanem az, milyen ember valójában.
– Amikor felhívott egy kedves hangú nő, hogy szívből gratulál, sokáig nem is értettem, miről beszél. Azt hittem, marketingcéllal keresnek – idézte fel a pillanatot Katona Renáta, amikor elmondták neki: a 16 jelölt közé került az idei Richter Aranyanyu-díjkiosztón. A szegedi nőgyógyász ugyanis azt sem tudta, hogy egy betege felterjesztette az elismerésre. Több mint ötszáz segítő foglalkozású nőre érkezett jelölés idén, közülük négy kategóriában összesen 16-ot választott ki a kuratórium. Internetes szavazással dől el, ki kapja az elismerést. Az orvosi kategóriában egyébként két Csongrád megyei is van: rajta kívül egy vásárhelyi háziorvos is jelölt.

– Amikor megtudtam, ki terjesztett fel a díjra, még jobban meglepődtem, mert az övé nem egy tipikus sikertörténet. Több mint tíz éve jár hozzám: nem jött össze a baba, és emlőrákot is diagnosztizáltak nála – mesélte a doktornő. – Az is megfordult a fejemben, hogy az anyukája miatt jelölt, hiszen nála pedig két daganatot fedeztem fel. Végül aztán kiderült, hogy egyáltalán nem ezek fogták meg.
 
Katona Renáta figyelmességét rendszeresen viszonozzák kedves apróságokkal páciensei - a virágcsokrot is egy betegétől kapta. Fotó: Karnok Csaba
Katona Renáta figyelmességét rendszeresen viszonozzák kedves apróságokkal páciensei – a virágcsokrot is egy betegétől kapta. Fotó: Karnok Csaba

A nőgyógyásznő elmesélte: 37 éves betegét rendszeresen látogatta az onkológián. Egy alkalommal bevitte neki egyik kedvenc könyvét azzal, hogy amikor ő van nehéz helyzetben, ebből merít erőt. Ez a gesztus fogta meg a nőt annyira, hogy jelölte orvosát, hiszen rengeteget jelentett neki ez a támogatás.

Érdekes, hogy kiben milyen nyomokat hagy az ember – mondta Katona Renáta. – Amikor a bemutatkozó filmet forgatták rólam, a legtöbb betegem olyan történeteket mesélt, amikre nem is emlékeztem. Például hogy egy bevásárlás alkalmával, amikor összefutottunk, név szerint köszöntöttem, és fejből tudtam, milyen leletei vannak. Azt mondta, ez a mai magyar egészségügyben egyáltalán nem megszokott. Ezekből a történetekből jöttem rá, hogy ezek jobban megmaradnak a betegekben, mint hogy meggyógyultak-e.

Arra a kérdésre, hogyan tudja elkerülni, hogy rutinszerűvé váljon a munkája, Katona Renáta azt mondta: úgy érzi jól magát, ha minden betegére annyi időt tud fordítani, amennyi kell. Éppen ezért soha nem vállalja túl magát, 8 éves fia miatt ráadásul speciális módon dolgozik. – Annak idején úgy döntöttem, ő az első bármi áron, ezért jóval kevesebbet dolgozom, mint a nőgyógyászok többsége. Így anya is tudok lenni, a munkaidőmben pedig minőségibb időt tudok fordítani a betegekre.

Az Aranyanyu díj jelöltjeire november 22-éig lehet szavazni az aranyanyu.hu internetes oldalon.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kilenc tanács a karácsony előtti okos vásárláshoz

Kilenc tanács a karácsony előtti okos vásárláshoz
A vásárlási láz miatti izgalom elkerülhető, ha a vevő ismeri a jogait. Tovább olvasom