Délmagyar logó

2019. 06. 18. kedd - Arnold, Levente 19°C | 27°C Még több cikk.

Aranyárat fizetnek a szennyvízkezelésért

Csongrád megye - Köbméterenként több mint 400 forintos szennyvízdíjat fizetnek majd Nagymágocson és Földeákon. Az energetikai hivatal 5 hónap késéssel állapította meg az összeget, ami majdnem kétszerese a szentesinek és az orosházinak. Az Alföldvíz azt mondja: az összeg megállapításakor az ő számításukat nem veszi figyelembe a hivatal.
 Amiből számolt a hivatal

A közérdekű üzemeltetőt kijelölő határozat nem veszi figyelembe a szolgáltató Alföldvíz Zrt. által beadott díjkérelem számítását. Kizárólag a beruházás kapcsán készült pályázat benyújtásakor kötelezően csatolt költség-haszon elemzésből emeli ki a számításhoz használt díjat – válaszolta megkeresésünkre az Alföldvíz Zrt. sajtószolgálata. Arról is tájékoztatták lapunkat, hogy minden érintett településnek ezt a díjat állapította meg az energetikai hivatal, amely nettó összeg. Hangsúlyozták, az egyes települések díjait nem lehet összehasonlítani a szomszédos nagyobb településekével, ugyanis nem azonosak az egy köbméterre vetített költségek.

Nagymágocson tavaly készült el a szennyvízberuházás. A próbaüzem január végén járt le. Februártól már fizetni kellett volna a lakosságnak a szennyvízdíjat, ám annak megállapítása késlekedett. A lakosság nem bánja, így 5 hónapig ingyen használhatták a rendszert.

Mint megírtuk, tavasszal kész tények elé állította az Alföldvíz Zrt. Nagymágocsot és még rajtuk kívül további 9 Csongrád megyei települést: Apátfalvát, Földeákot, Kiszombort, Magyarcsanádot, Maroslelét, Sándorfalvát, Szatymazt, Szegvárt és Zákányszéket: ha május 10-éig nem határozza meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal a szennyvízárat, akkor kivonulnak a szolgáltatásból.

Bár a díj az ominózus határidőig nem született meg, az energetikai hivatal kötelezte az Alföldvizet a szolgáltatás továbbvégzésére, nem engedték, hogy felbontsa a szerződést a 10 Csongrád megyei településsel.

– Hétfőn érkezett meg a Magyar Energetikai és Közmű-szolgáltatási Hivatal határozata az önkormányzatunkhoz. A szennyvízdíj a lakosság és az intézmények esetében egységesen nettó 328 forint köbméterenként. Az összeg megegyezik a pályázatban beadott költség-haszon elemzés díjával – mondta Szebellédi Endre, Nagymágocs polgármestere, aki nagyon magasnak tartja az összeget.

– A szennyvízpályázatban lévő hatástanulmány, amely alapján kiszámították a díjat, még az én ciklusom előtt készült. Utánaérdeklődtem, Szentesen 170 forint plusz áfát, Orosházán 173,52 forint plusz áfát fizet a lakosság köbméterenként. A mi szennyvízdíjunk pedig 328 forint. Erre az összegre jön még a 27 százalékos áfa, ami összesen 416 forintot jelent. Ez nagyon sok, de nem tudunk mit tenni. Szerencsére jövőre csak 1 százalékkal emelkedik az összege, már erről is értesítést kaptunk – nyilatkozta a településvezető.
Földeákon kedd reggel a postaládában találták a lakosok az Alföldvíz Zrt. szennyvízdíjról szóló értesítését.

– Az önkormányzathoz még nem érkezett meg az energetikai hivatal határozata. Én is csak a postaládámban talált papírról tudtam meg, hogy 300 forint feletti összeg lesz a csatornadíj. Ezek szerint a jövőben nem a vízdíj dupláját fizetjük, hanem még annál is többet, de ez ellen nem tudunk mit tenni – mondta Hajnal Gábor polgármester.

Szatymazon is tudják már, mennyi lesz a szennyvízdíj. – Önkormányzatunk megkapta a hivatalos értesítést. A mi településünkön 220 forint lesz a szennyvíz köbméterenkénti nettó ára, erre jön még a 27 százalékos áfa. Hallottunk róla, hogy vannak települések, ahol ez magasabb. Természetesen mi is azt szerettük volna, ha még ennél is alacsonyabb szennyvízdíjat állapítanak meg nálunk – nyilatkozta Barna Károly polgármester.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán Ráhelnek is főzött már Bálint Ferenc

Főzött már Gérard Depardieu-nek, a Scooternek, és tagja volt annak a szakácscsapatnak, amely a miniszterelnök lánya, Orbán Ráhel esküvőjén felelt az ételért. Tovább olvasom