Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Aranyra hajtanak a zacik

Pénzszűkében manapság is sokan keresik fel a zálogházakat. Az arany ékszerrel biztosra lehet menni, ezt mindegyik zaci szívesen fogadja be. Bundát, porcelánt, műszaki cikket, festményeket már nem mindenhol váltanak pénzre.
A zaciban alaposan megnézik, mit vesznek át. Fotó: Karnok Csaba
Pénzszűkében sokan a családtagjaiktól, a barátaiktól kérnek kölcsön, de ha nem járnak sikerrel, akkor más megoldás után kell nézniük. A hitelügyintézés sokszor hosszadalmas, és a magas kamatok is elrettentik a pénzhiánnyal küszködőket. Sokan ezért a zálogházakra esküsznek, ahol átmeneti anyagi szorultságban akár névtelenül is pénzzé tehetik az értékeiket, majd a futamidő lejártakor vissza is vásárolhatják azokat. Az általunk körbejárt szegedi zacik nem panaszkodtak a forgalmukra – már az év elejétől is sokan megfordultak náluk.

Leghamarabb arany ékszerért lehet pénzhez jutni. Persze szőrmével, bőrrel, műszaki cikkel és porcelánnal is lehet próbálkozni – lényegesen kisebb eséllyel. A Dugonics téri zálogház ügyvezetője, Pálvölgyi Imre érdeklődésünkre elmondta, hogy hó elején és a hónap végén is erős forgalmat bonyolítanak le. A procedúra nem hosszadalmas. – Az ügyfél megbeszéli a becsüssel, hogy mennyi időre, milyen összegre van szüksége. Amennyiben a behozott tárgy értéke megfelelő fedezet, akkor létre is jöhet az üzlet – magyarázta. A legtöbben egytől három hónapig zálogosítják el az értékeiket. A zálogtárgy a határidőn belül bármikor kiváltható, ilyenkor nem kell az egész futamidőre kifizetni a kamatot.

Jól jöhet...
– A zálogtárgy ellenében egy bemutatóra szóló zálogjegyet kapnak az ügyfelek, így név nélkül intézhetik a dolgot – tette hozzá az ügyvezető. Egy személynek egy zálogjegyen ötszázezer forint a felső határ.

A BÁV zálogfiókjában egy idősebb nő kéttáskányi porcelánt próbált meg leadni, sikertelenül. – Nemrég halt meg a sógornőm, és a bátyám nekem adta a rámaradt porcelánjait. Hollóházi. De hiába cipeltem magammal, nem veszik át. Pedig nem is hoztam el mindet – panaszkodott Horváth Istvánné. – Életemben először voltam zálogházban, nem is tudom, hogy mennek itt a dolgok – tette még hozzá a nyugdíjas néni. – Nem messze innen régiségekkel is foglalkoznak, próbálja meg ott – ajánlottuk neki. Megköszönte a tanácsot és megmarkolta a testes szatyrokat, hogy ismét szerencsét próbáljon.


Érték, ár, kamat

Egy általunk megkérdezett zálogházban a 10 ezer forintra becsült aranyláncért 7 ezer 500 forint kölcsönt kaptunk volna. Három hónapos futamidő esetén a lejáratkor 8 ezer 250 forintot kellett volna visszafizetnünk. A lejárat után további harminc nap állt volna rendelkezésünkre a kiváltáshoz, amely további hat százalék késedelmi kamat megfizetését jelentette volna. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ahány bolt, annyi ár

Új sorozatunkban – természetesen a teljesség igénye nélkül – olvasóinkat a vásárlásban… Tovább olvasom