Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Aratják a szárazságtűrő amarántot

Megkezdődött az amaránt aratása a szegedi gabonakutató kht.-nál és a vele kapcsolatban álló termelőknél. A szélsőségesen száraz, forró klímát is tűrő élelmiszernövény nagy jelentőségre tehet szert a jövőben, ha tovább folytatódik a globális klímaváltozás. Lisztérzékenyeknek kitűnő, s mindenki számára egészséges. Az amaránt élelmiszer-alapanyagként máris beszerezhető szegedi bioboltokban.
Amaránt. A belőle készült ételeket lisztérzékenyek is fogyaszthatják. Fotó: DM/DV
Aratják az amarántot a szegedi Gabonatermesztési Kutató Kht.-nál, és a vele kapcsolatban álló termelőknél. Az egykori inka birodalomban, Közép-Amerikában különleges jelentősége volt ennek a növénynek. Európában mostanában kezd terjedni – részint mert fölismerték, hogy rendkívül egészséges, részint pedig mert a szélsőségesen száraz és forró klímát is tűri, és ilyen éghajlatra egyre nagyobb esély mutatkozik a jövőben.

Maráz Albertné tudományos kutató a kht. keretei között sok éve foglalkozik a különleges növénnyel. Az intézménynek két szabadalommal védett, államilag elismert amarántfajtája is van, a Róza és a Maros, génbankjában pedig több változat vár további nemesítőmunkára. Az államilag elismert fajták közül a Rózát már a Dunántúlon is elkezdték termeszteni.

Mi készülhet amarántból? Sós és édes ételek tucatjai egyaránt előállíthatóak belőle. Töltött zöldségekhez, többek között cukkinihez is ajánlható hús helyett, kása, illetve tejbegríz jellegű étel szintén előállítható belőle: a grízt az amarántmag helyettesíti. – Ez azért is fontos, mert egyre növekszik a lisztérzékenyek száma, s az amarántkészítményeket lisztérzékenyek is fogyaszthatják – hívja föl a figyelmet a szakember. Másik előnye az amarántnak: a gabonafélékhez képest sokkal fehérjedúsabb, és fehérjéiben az élettanilag pozitív hatású emocionális aminosav, a lizin is nagy mennyiségben megtalálható. Inkamag néven több szegedi speciális gabona- és bioboltban kapható konyhai fölhasználásra amarántmag.

Aki pedig vetőmagnak keresi? A kht.-nál kitűnő, fémzárolt vetőmaghoz juthat hozzá. – Először kisebb, egyhektárnyi területet célszerű bevetni amaránttal, hogy lássuk, miként boldogulunk vele – figyelmeztet a kutató. Kivált biotermesztőknek ajánlott, illetve általában azoknak, akiket érdekelnek a piacképes újdonságok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szégyenfoltok a szegedi József Attila sugárúton

A belváros szívébe vezető József Attila sugárúton több elhanyagolt telek évek óta kilóg rendezett… Tovább olvasom