Délmagyar logó

2019. 04. 20. szombat - Tivadar Még több cikk.

Áremelés előtt a szegedi gyógyfürdők

Januárig még biztosan nem kérnek többet a szolgáltatásokért a szegedi gyógyfürdők, annak ellenére sem, hogy a beígért tb-támogatás elmaradása miatt halmozzák a veszteséget. De ha nem változik a helyzet, a betegeknek mélyebben a zsebükbe kell nyúlni.
Fizikoterápiás kezelés az Anna fürdőben. Januárig még nem kérnek több pénzt. Fotó: Schmidt Andrea
Egy húszperces gyógymasszázs a szegedi fürdőkben szinte egységesen 1500 forintba kerül, amennyiben a beteg a teljes árat kifizeti érte. Ha azonban orvosi beutalóval érkezik, mindössze 150-et kérnek el tőle. A különbség 1350 forint, amelyből 625-öt áll a társadalombiztosítás, a fennmaradó rész – 725 forint – a fürdő vesztesége. Ezt az összeget más szolgáltatásainak árából kell kigazdálkodnia.

Kezelések támogatással és anélkül

A társadalombiztosítás jelenleg tíz gyógyfürdőkezelést támogat. Ezek: medencefürdő, termál kádfürdő, iszaptó fürdő, súlyfürdő, szénsavas fürdő, orvosi gyógymasszázs, víz alatti vízsugármasszázs, víz alatti gyógytorna, komplex gyógyfürdőellátás, csoportos gyógyúszás. Ezenfelül terápiában, árakban is a csillagos ég a határ. Kérhetünk például thai masszázst 9-10 ezerért, lávaköves masszázst 6-16 ezer forintért, Kleopátra-fürdőt mézzel és tejjel 4-5 ezerért. Létezik menedzser masszázs is, amikor a szék támlájának forduló elfoglalt vezetők hát- és nyakizmait masszírozzák 5-10 ezer forintos áron.

A 625 forintos tb-támogatás 2005-ös tarifa – mondta Kasztnerné Horváth Éva, az Anna fürdőt is működtető Szegedi Fürdővizek Kft. gazdasági igazgatóhelyettese. Hozzátette, ezt az összeget már idén év elején emelni kellett volna, hiszen például idén többször drágult az energia, majd az áfakulcs is magasabb lett. A társadalombiztosítás azt ígérte, 20 százalékkal növeli a támogatások mértékét, ám nem így történt: az indoklás szerint a Pénzügyminisztérium nem biztosította ehhez az ígért keretet. Ennek ellenére egyelőre változatlan árakon nyújtják az egészségügyi szolgáltatásokat, a veszteséget pedig kénytelenek kigazdálkodni. (Ennek mértéke, információink szerint, 30 millió forint.)

A Forrásban is hasonló árakon dolgoznak, mint az Anna fürdőben: Maklári Lászlóné igazgató szerint azzal, hogy a tb-támogatások mértéke változatlan maradt, a tulajdonos, a Hunguest Hotels vezetése már fontolgatja, mennyire éri meg foglalkozni a társadalombiztosítás által ellátott betegekkel. Kasztnerné Horváth Éva tart attól, ha a betegek számát az egészségügy korlátozza, akkor kevesebb lesz a vendég. Vagyis az a „fix piac" szűkül be, amelyre még a veszteség árán is számítani lehetett. Ilyen helyzetben pedig nem lehet elkerülni azt az áremelést, amelyet az ország legnagyobb gyógyfürdői már év közben megléptek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vállalkoznának a szakorvosok

A háziorvosokhoz és a fogorvosokhoz hasonlóan egyéni vállalkozóként vagy társas vállalkozás… Tovább olvasom