Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Áremelésekre készülnek a nagyvárosokban

Lakni még az áremelések után is Szegeden lesz a legolcsóbb, a szemétszállítás viszont itt a legdrágább. A többi közszolgáltatás díja más nagyvárosokhoz képest Szegeden a középmezőnybe tartozik – derült ki adatgyűjtésünkből.
A nagyításhoz kattintson a képre!
Tegnapi lapunkban táblázatot közöltünk arról, mennyivel nőnek jövőre Szegeden a közszolgáltatások árai. Kíváncsiak voltunk más nagyvárosok áremeléseire is.

Debrecenből nem kaptunk adatokat. Ott az áremelésekről a jövő heti közgyűlésen döntenek, a tervekről pedig nem kívántak felvilágosítást adni az illetékesek. Az eddigi híradásokban ez a város kirívóan magas, 70 százalékos távhődíjemelés-tervezettel szerepelt. Győrből is csupán néhány adatot kaptunk meg: a legtöbb árváltozásról egyelőre nem adnak felvilágosítást. Miskolcon és Pécsett viszont elárulták, náluk mennyivel emelkedik a távhő, a lakbér, a parkolódíj, a tömegközlekedés és a szemétszállítás ára, ha az ottani decemberi közgyűlések megszavazzák a tervezeteket.

A tömegközlekedés árait Pécsett és Miskolcon is két lépcsőben emelik, egyszer januárban, egyszer pedig júliusban. Miskolcon még a második emelés után is alkalmanként húsz forinttal olcsóbban utazhatnak majd a lakosok, mint Szegeden, Pécsett pedig öt forinttal kerül majd többe a menetjegy.

A szemétszállítás díját Pécsett szintén csupán júliustól emelik – a tervek szerint az infláció mértékével. Miskolcon sem drágul ennél nagyobb mértékben ez a szolgáltatás, így ebben a két városban továbbra is nagyságrendekkel kevesebbet fizetnek majd, mint Szegeden, illetve Győrben, ahol már az áremelések előtt is több mint egyharmadával kértek többet a lakosoktól.

A távhőszolgáltatás díjait Szegeden emelik a legnagyobb mértékben. Miskolcon jövőre egyáltalán nem emelnek árat, azt ugyanis már november végén megtették: akkor kilenc százalékkal drágították a szolgáltatást. A legolcsóbb szolgáltató pedig a győri – az országban sehol nem fizetnek a lakók olyan keveset a melegért, mint ott.

A legdrámaibb eltérés a nagyvárosok között látszatra a lakbéremelésekben van: míg nálunk ennek mértéke egy átlagos panellakás esetében 68 százalék, a többi nagyvárosban még a tízet sem éri el. Pécsett ráadásul az előző évben egyáltalán nem drágultak a lakásbérletek, Győrben pedig a lakbérekhez olyan helyi támogatási rendszer járul, hogy a leginkább rászorulóknak csak az összeg egyharmadát kell megfizetniük. Csakhogy: mindegyik nagyvárosban jóval magasabb volt eddig a lakbér, mint Szegeden.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyakunkon a megszorítások

Szegeden jövőre több közszolgáltatás díja drágul az inflációnál jóval nagyobb mértékben. A lakbér… Tovább olvasom