Délmagyar logó

2019. 05. 20. hétfő - Bernát, Felícia Még több cikk.

Árkád a kenderfonó helyén

A kenderfonó négy utca által határolt tömbjének helyén épül fel a szegedi Árkád bevásárlóközpont, amennyiben se az eladó, se a vevő nem gondolja meg magát. A cég vezérigazgatója tegnap, lapunk érdeklődését követően tájékoztatta a tulajdonosok szándékairól a dolgozókat, hogy ne a Délmagyarországból tudják meg a hírt. A vezető új üzemet építene Szeged környékén.
Fotó: Segesvári Csaba
„Tulajdonjog fenntartással történt eladás" széljegy szerepel az Első Magyar Kenderfonó Zrt. kéthektárnyi, több mint 130 éves ingatlan-együttesének tulajdoni lapjain. A telekmegosztás következtében kilenc részre osztott gyár vevője a hamburgi székhelyű Einkaufs-Center Szeged G.m.b.H Co. KG nevű vállalat, amely az Európa-szerte Árkád bevásárlóközpontokat építő ECE cégcsoport tagja. A telkek tulajdoni lapjai arról árulkodnak, hogy a potenciális vevő még nem fizette ki a vételárat, és hogy az ingatlanokra három bank is bejegyezte tetemes, milliárdos nagyságrendű jelzálogjogát.

Az ECE honlapjáról kiderül, az 1965-ben alapított német vállalat 84, jellemzően belvárosi áruházzal rendelkezik, további 14 átadását tervezik, közülük az egyik valószínűleg a szegedi lesz. Érdeklődésünkre azonban a hamburgi cég nem reagált. Az ECE Budapesten, az Örs vezér téren és Pécsett épített Árkádot, hamarosan átadja a győrit, a szegedi a negyedik lehet a sorban.

Gyárbelső. Bevásárlóközpont lesz a helyén. Fotó: Segesvári Csaba
A városban már egy éve felröppent a hír, hogy Árkád épül, de a helyszínnel kapcsolatban csak találgatások folytak. A Londoni
körút–Bakay Nándor–Rigó–Boross József utca által határolt területre senki sem gondolt. A telek – hiszen az egyértelmű, hogy a gyárépületekből egy tégla sem marad – közlekedési szempontból jó helyen fekszik.

Megkerestük a Keresztesi Margitot, az Első Magyar Kenderfonó Zrt. vezérigazgatóját, mi igaz a hírből. A vezető először elhárította lapunk érdeklődését, mondván, hogy még bizonytalan az adásvétel ügye, sok a nyitott kérdés, és nem lenne szerencsés, ha a dolgozók az újságból tudnák meg. Végül mégis nyilatkozott, majd tájékoztatta a dolgozók egy részét, a művezetőkig bezárólag. Munkásgyűlés összehívására már nem volt idő.

Kakukktojások

A kendergyár Boross József utcai frontján az egyik ingatlanban a posta és a megyei önkormányzat által fenntartott múzeumi raktár található, a Rigó utca felől pedig egy óvoda és két társasház a kakukktojás. Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester azt válaszolta, a várost nem keresték meg azzal a szándékkal, hogy megvennék az óvodát. Nem kívánta kommentálni az ECE-csoport vételi szándékát sem. Információink szerint a megyei önkormányzattal sem vették fel a kapcsolatot.

Keresztesi Margit elmondta, a gyár telephelye nem felel meg a kor követelményeinek, magasak a működési költségek, rossz állapotban vannak az épületek. Egy modern, testre szabott üzemben szeretnék tovább működtetni a céget Szeged környékén, tehát arról nincs szó, hogy a gyár bezárna, csak áttelepülne. „Szeretném hangsúlyozni, hogy a megállapodás nem végleges, ez egy hosszú átfutású projekt – mondta. – Bőven van időnk arra, hogy a költözésre felkészüljünk."

A kenderfonónál Szegeden 180-an, a szegvári kenderáztató telepen hatvanan dolgoznak. Magáncégekről van szó, az egyikben a vezérigazgató is érdekelt. A kenderfonó szerény nyereséggel külföldi, főleg amerikai, angol piacokra kenderből készült zsineget, kötelet, kézművestermékek alapanyagát szállítja, itthon főleg műanyag Raschel-zsákot, PP-bálázózsineget, -kötelet értékesít.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megyeri és Szokol: nosztalgia zenével és filmmel

A retroőrület hullámait lovagolja meg két szegedi amatőr lemezlovas. Szokol Szilárd és Megyeri Tamás… Tovább olvasom