Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Árkád bevásárlóközpont a szegedi Londoni körúton

Árkád bevásárlóközpont épül jövőre Londoni körúton. A center 2009 végén vagy 2010 elején nyitja meg kapuit, mintegy 800 új munkahelyet teremtve. A szegedi közgyűlés holnap szavaz a tömb szabályozási tervéről.
A szegedi Árkád bevásárlóközpont építésének kezdete a beruházó, a német ECE csoport magyarországi leányvállalatának két ügyvezető igazgatója, Christoph Augustin és Gyalay-Korpos Gyula szerint 2008 második felére várható. A center előreláthatóan 2009 végén vagy 2010 elején nyitja meg kapuit a Londoni körúton. Ez a nagyberuházás Szeged és az egész régió számára jelentős gazdasági fejlődést jelenthet – véli a beruházó: a befektetés értéke ugyanis mintegy 100 millió euró, azaz körülbelül 25 milliárd forint. Már az építés fázisában ezer munkahellyel számolnak, a megnyitást követően pedig körülbelül még 800 ember találhat munkát a bevásárlóközpontban. A center bérbe adható területe három szinten 26-27 ezer négyzetméter.

Magyarországon az ECE már 1996 óta képviselteti magát leányvállalatával. A budapesti Örs vezér terén található Árkád bevásárlóközpont mellett két további centert üzemeltetnek, a pécsi és a győri Árkádot. A Construction & Investment Journal című szakfolyóirat a győri Árkádot 2006-ban az év legjobb bevásárlóközpont-fejlesztése címmel tüntette ki.

Szabályozási terv a kenderfonóra

A holnapi közgyűlés tárgyalja az úgynevezett kenderfonó tömb szabályozási tervét. Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármestertől azt tudtuk meg, hogy a jelenlegi ipari terület – az Első Magyar Kenderfonó Zrt. telke – új besorolást kap, azért, hogy kereskedelmi célra hasznosíthassák. A kulturális örökségvédelmi hivatal megállapítása szerint megőrzésre érdemes építmény nincs a tömbben, csak a jellegzetes ipari építészet vakolatlan téglaarchitektúráját kell az új létesítményben megjelentetni. A Bakay Nándor féle kötélverő üzem szerkezeti elemeit mementónak őrizhetik meg.

Szeged, mint a negyedik legnagyobb magyar város természetesen nagyon értékes helyszín az ügyvezető igazgató szerint, sok lehetőséget rejt magában. Egy magas színvonalú bevásárlóközpont – egyebek között sokrétű divatkínálattal és egyedülálló éttermi zónával – a jövőben tovább fokozhatja Szeged vonzerejét.

Az ECE filozófiája, hogy hosszú időre kötelezi el magát, ezért bevásárlóközpontjaik építésénél középpontban van a minőség. A fejlesztéstől a tervezésen és a megvalósításon át a későbbi hosszú távú üzemeltetésig a projekt valamennyi részletével törődnek. Ez okból mindig partneri együttműködésben dolgoznak az önkormányzatokkal, és tevékeny részt vállalnak a városmarketingben.

A kiemelkedő minőségű építészet az ECE-nél különleges szerepet játszik. Ha csak lehetséges, a helyszínen meglévő, megőrzésre érdemes korábbi építészeti elemeket integrálják a bevásárlóközpontba. Az ECE valamennyi bevásárlóközpontja különbözik egymástól, nincs két egyforma. Minden center a helyszínre, „méretre szabott" egyedi épület. Példa erre a Schloss-Arkaden Braunschweigben. Ott a háborúban megsemmisült kastélyt teljes egészében felújították és kibővítették egy bevásárlóközponttal. A csehországi Brnóban pedig egy hajdani gyárat integráltak az ott épült Galeria Vankovkába. Szeged esetében is egyeztettek a műemlékvédelemmel, hogy milyen épület elemeket őriznek meg.


Az ECE Európában

A hamburgi székhelyű ECE 1965 óta fejleszt, tervez, kivitelez, bérbe ad és üzemeltet nagy ipari beruházásokat, bevásárlóközpontokat, irodákat, ipari és közlekedési létesítményeket. Európában 15 országban tevékenykedik és 90 működő bevásárlóközpontjával piacvezető szerepet tölt be. Összesen 9200 bérlőpartnere több mint 2,7 millió négyzetméteren évente 10,4 milliárd euró forgalmat bonyolít le. Jelenleg Európa-szerte 24 további center áll tervezés vagy építés alatt. A bevásárlóközpontokon kívül az ECE logisztikai központokat, cégközpontokat, irodaházakat, közlekedési létesítményeket valamint egészes speciális épületeket, mint televízió-stúdiókat, iskolákat, és koncerttermeket is épít. Leányvállalataival és vegyesvállalatával az ECE Németországon és Magyarországon kívül Lengyelországban, Csehországban, Oroszországban, Ausztriában, Svájcban, Romániában, Bulgáriában, Görögországban és Törökországban is jelen van. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sajátos szegedi munkaközvetítő

Nyolcvan embert vett föl a programjába Szegeden és Vásárhelyen egy alternatív munkaközvetítéssel… Tovább olvasom