Délmagyar logó

2019. 03. 22. péntek - Beáta, Izolda 1°C | 17°C Még több cikk.

Árny alatt – interaktív kalandozás a pincében

Életében legalább egyszer minden látó elképzeli: milyen lehet vaknak lenni. A kérdés megválaszolásához kapunk segítséget, ha részt veszünk a szegedi Bajza utcai pincebeli kalandozáson – vaksötétben.
A Tavaszi Fesztivál érdekes programja az Árny alatt című interaktív kalandozás. A Halász Attila és Varga Szabolcs építette labirintusban vaksötétben tapasztalhatja meg a látó ember, hogyan tájékozódnak a vakok a természeti környezetben, a városi forgalomban, a lakásban. Először megnézzük a Braille írógépet, ujjunkkal kitapintjuk a vakírással nyomott Bibliát. Majd egy úgynevezett zsilipszobába megyünk, amelyben lassan sötét váltja fel a fényt. Kezdődik a kalandozás.

A bátrabbak egyedül, Halász Attila és a születése óta vak Varga Szabolcs hangja után tapogatóznak a sötétben. Azok, akik nem érzik magukat igazán jól fény nélkül, egymásba kapaszkodva próbálnak tájékozódni. Van olyan látogató is, aki nem sokáig bírja, őt egy animátor kikíséri.

Sötétség délben

Az Árny alatt kalandozás április 20-áig vendégeskedik Szegeden. A Bajza utcai pincében keddtől szombatig 9 és 18, vasárnap 9 és 15 óra között várják a látogatókat. A belépőjegyek ára 500, illetve 750 forint, a programra a 62/466-464-es telefonszámon lehet jelentkezni.

Lábunk alatt az erdő avarja, kerülgetjük a fákat. Nekimegyünk a tűzrakó helynek (megtaláltuk!), a másik oldalon pedig szalmabálákat érint kezünk. Utunk innen egy rétre visz: madárcsicsergésben keressük a fahidat, a mólót. Az ügyesebbek a sötétben nádat tapintanak, leguggolva belemártjuk ujjunkat a tóba. Néhány lépés, és a városi forgalom zaja ijesztően morajlik körülöttünk. Lábunkkal ügyetlenül tapogatjuk a járdaszegélyt, vezetőnk hangjára „átvágunk az úttesten". Szerencse, hogy nincsenek igazi járművek. Nekimegyünk egy közlekedési táblának, a találkozást zúzódás nélkül megússzuk. Majd egy lakásba megyünk. Az ajtó magas padkájában többen megbotlunk. Az asztalon tányért, poharakat tapogatunk ki. Felismerjük illatáról a sót és a borsot. Aki ügyes, és megtalálja a leveses tálat, meglepetést vehet ki belőle.

A labirintusjárás zárásaként a zsilipszobában vak énekeseket kell felismernünk a hangjuk alapján. Aztán újabb feladat: ismert médiaszemélyiségek olvasnak verseket. Szinte mindegyikre ráismerünk. Végül lassan felgyulladnak a fények, hozzászokunk újra a világossághoz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pont kerülhet a kórház és a klinika megállapodására

Korrigálja a múlt héten sok hibával megjelent betegbeutalási rendet az Egészségügyi Minisztérium. A… Tovább olvasom