Délmagyar logó

2019. 05. 25. szombat - Orbán Még több cikk.

Árok osztja ketté Szeged belvárosát

Szeged - Észak–déli irányban kettészelték a szegedi belvárost a villamospálya felújítási munkálatai. A Kelemen és a Zrínyi utcában pallókon kelnek át az emberek egyik oldalról a másikra.
Nem sokkal több mint egy hete kezdődött el a Kelemen és a Zrínyi utcában az 1-es villamos vonalának felújítása. És amit korábban nehezen tudtak elképzelni az emberek, hogy a város szívében is ugyanaz történik majd, mint a Tisza Lajos körúton kívül – árokásás, sínek felszedése, zaj és por, közlekedési nehézségek –, az mostanra bekövetkezett.

Szétnéztünk az észak–déli irányban szinte hajszálpontosan kettéosztott szegedi belvárosban, milyen az élet az árkok mentén. A Széchenyi téren a nagypostától indultunk el, be-benézve a terekre, utcákba. A Klauzál téren a szokásos nyüzsgést tapasztaltuk, két teraszon is ugyanúgy ültek az emberek, mint máskor: igaz, fejüket inkább a Kárász utca felé fordították.

Vannak, akik a pallókon kelnek át, mások a köveken. Fotó: Karnok Csaba
Vannak, akik a pallókon kelnek át...
Fotó: Karnok Csaba

Egyelőre nincsenek korlátok a Kelemen utcán, bárhol átevickélhet az ember egyik oldalról a másikra. Az Oroszlán utcai, a volt és leendő villamosvonalat keresztező palló most amúgy sem funkcionál, félrehúzták a járdára, a legközelebbi „gyalogoshíd" pedig a Somogyi utcában található. Mi is arrafelé vettük az irányt, megemelve a kalapot 4 vendéglátóegység tulajdonosa előtt, akik ugyanúgy kirakták a teraszokat az építkezés közvetlen közelébe, mint békeidőben. Igaz, kettő közülük nem közvetlenül a villamospálya mellett található, hanem pár méterrel beljebb, a Kölcsey és a Somogyi utcában.

Mellesleg a Somogyi utcai, a Fekete Ház előtti átkelő emlékezteti a szemlélőt a leginkább arra, hogy két részre szakadt a city. Csúcsforgalomban úgy várakoznak a gyalogosok az átkelőnél a sorukra, mint a hídfőkben az araszoló autók. A biciklisek sem kímélik a tipródó embereket, mivel eszükbe sem jut leszállni a kerékpár nyergéből.

...mások a köveken. Fotó: Karnok Csaba
...mások a köveken.
Fotó: Karnok Csaba

– Nagyon keresik Attila sírját – szólít meg egy régi ismerős, és mélyen az egyik gödörbe néz. Vele együtt próbáljuk elképzelni, hogyan tapossák majd egymás sarkát hamarosan azok, akik itt, valamint az Eötvös utcai hídon át a szabadtérire igyekeznek.

A szállodát is építik

Múlt hétfő óta munkaterület a Somogyi-könyvtár mögötti terület is, a volt sörkert helyén szálloda épül. Már belemartak az aszfaltba a munkagépek, a kőkerítés egyes darabjai is hiányoznak. Az 5 szintes hotel 2012 októberére készül el.

Olvasóink írták

68 hozzászólás
 • 68. bzoli-41 2011. június 29. 19:12
  „balraat
  Csak annyi lenne a megoldás, hogy nem kellene minden beruházást egyszerre csinálni, és nem lenne a város egy nagy káosz. Szinte minden fő forgalmi útján a városnak lezárás, terelés, korlátozás vagy kátyú van.
  Kocsit sem úgy szerelünk, hogy egyszerre a fékbetétcserét, olajcserét,gyertyacserét és porlasztótisztítást...Ha végeztünk az egyikkel és jó, jöhet a másik. Szerintem.”
 • 67. bs 2011. június 29. 18:27
  „Soha nem értettem azokat, akiknek ha éjjel dolgoznak nem jó, mert aludnának, ha nappal dolgoznak nem jó, mert akkor közlekednének és igy tovább.
  De hogy a Szabadtéri kezdetére bontották fel a Kelemen utcát, háááát......”
 • 66. barsanyi 2011. június 29. 12:51
  „64 Satnya
  Az előadások szüneteiben is meg kell nyitni?
  Satnya gondolataid vannak!”
 • 65. geza 2011. június 29. 09:08
  „A kálvária sgt-on "kiásták" a csatornafedőket már vagy egy hete. Szépen ott áll elkerítve szép kis dugót okozva, nem nagyon dolgoznak rajta. Miért nem csinálnak meg azonnal valamit (felbontom megjavítom)?”
 • 64. Satnya 2011. június 29. 08:26
  „...és még mindig nem érik fel ésszel a forgalomszervezők, hogy meg kellene nyitni az Oskola utcát és a Dóm teret mindkét irányba.......legalább csúcsidőben.”
 • 63. feri111 2011. június 29. 07:58
  „Bocsánat, nyaralni!”
 • 62. feri111 2011. június 29. 07:57
  „1986-ban először voltam "nyugati " országban naralni. Amikor odaértünk a szálláshelyre (du.2-3 óra körül ), gépekkel marták az aszfaltot kb500 méteres szakaszon. Megkérdeztem, hogy az autót kinn hagyjam -e az út elején, de megnyugtattak, hogy nem kell. Másnap reggel8 óra körül megnéztem , az út leaszfaltozva,lefestve készen volt. Ez Görögországban a balkánon történt!
  Lehetne így is!”
 • 61. qrumpli 2011. június 29. 04:54
  „Csak gondolom ,de nem biztos hogy így van!
  Ha több géppel és több emberrel csinálnák ,nem tartana rövidebb ideig?
  Még egyszer mondom nem értek hozzá.
  Tudom hogy a betonnak is kötni kell!”
 • 60. balraat 2011. június 28. 23:15
  „bzoli-41
  Akkor mondj már egy jó időpontot! Télen nem lehet, sőt kora tavasszal és késő ősszel sem. A tanév ideje alatt sokkal nagyobb káoszt okozna és nem a turistáknak, hanem a szegedieknek. A munkát meg meg kell csinálni. Szerinted nyugaton a földből nőnek ki az ilyen beruházások, miután elvetették a magját és locsolták 3 napig. A késedelmekről meg ne kezdjetek papolni, ez az építkezés még nem csúszik és nem kell egyből a legrosszabbat feltételezni!”
 • 59. bzoli-41 2011. június 28. 23:06
  „Mindent a turizmusért. Végülis főszezonban kell ezt (is) csinálni. Majd csak elüldözzük a maradék turistát is az ellehetetlenített közlekedéssel!”
 • 58. tom_peris 2011. június 28. 22:25
  „mint kerékpáros én is felháborodva olvastam azt hogy a kerékpárosok nem veszik figyelembe a gyalogosokat...
  ha nincs ott senki akkor szép lassan áttekerek, ha emberek vannak akkor meg leszállok... ennyi... (és lehet többször jártam már ott mint az aki a riportot készítette mivel napi kétszer át kell jutnom valahogy a felújítás alatt álló részen...)

  Amúgy meg összegezve milyen csúnya lesz ha elkészül... el fogjuk kerülni a környéket mert undorító lesz ha fel lesz újítva... úgy volt szép ahogy volt... ne csináljanak semmit... mindent hagyjanak úgy ahogy van...
  (könyörgöm akinek nem tetszik az hogy felújítják azt a részt az miért nem ilyeneket ír???)”
 • 57. pinkcat25 2011. június 28. 22:12
  „36. antikos 2011.06.28. 12:48

  Most vázoltam kérdésedre a választ!!!!
  Pont erről beszélek én is!!!
  Csak tili-toli szarakodás van!!!
  Ezért tart itt az ország ahol tart!!
  Pató Pál urak.......”
 • 56. pinkcat25 2011. június 28. 22:09
  „Erre csak egy példát tudok felhozni:

  Japánban a földrengés után 6!!! nappal már üzemelt a szétszakadt autópálya!!!!
  Na kérem, én úgy gondolom itt senkinek sem a felújítással van a baja, hanem a SZARAKODÁSSAL!!!!

  Miért kell valamit hetekig hónapokig évekig húzni????
  Feltúrjuk, körbekerítjük, otthagyjuk, elfelejtjük!!!
  Na ezzel van bajom!!!

  A követendő példát már előbb ismertettem, illetékes urak fel lehet kötni a "gatyát"!!!!!”
 • 55. ízizí 2011. június 28. 21:00
  „24. Esetleg ha megkapnád a lapátnyél végét gyorsabban haladna!”
 • 54. deszkás 2011. június 28. 20:32
  „LUKRÉCIA! Én az igazi cicivel szoktam küszködni. Bocs, ezt nem hagyhattam ki.”
 • 53. +36 2011. június 28. 20:12
  „de minden nyáron?”
 • 52. +36 2011. június 28. 20:11
  „35. vári 2011.06.28. 12:25

  szakasz: pl. Anna kút-bíróság.
  Bíróság-Posta......

  Így nem az egész belváros van 1xre.”
 • 51. CsImre 2011. június 28. 19:40
  „Árok a városban... hmm, ha nem írja meg az újság, föl sem tűnik. 10-ből 9 biciklis áttolja a biciklijét a kis hidakon, és az autósok is igyekeznek türelmesek lenni. Ennyit erről.”
 • 50. Smerdis_of_Arshak 2011. június 28. 19:24
  „49. lukrecia 2011.06.28. 19:08

  de jó neked, hogy ennyire okos vagy. csak azt nem értem, miből hámoztad ki, hogy nekem bármi közöm van ehhez az egészhez :)”
 • 49. lukrecia 2011. június 28. 19:08
  „Nem a papir teszi a mestert, hanem az elvegzett munka. itt egyertelmu a vezetoseg benazasa. Egy laikus kulonb munkat vegezne , mint az agyon fizetett vezetoseg. Arrol beszelj mennyit kaptok ezert az osszevagott rosszul idozitett munkaert. ????
  Szakaszolni baratom lehet kis szakaszt is , nagy szakaszt is. Ugy is lehetett volna bontani hogy ket szakaszban keszulne a z Anna kut es Aradi ter kozotti szakasz. Mondjuk feleznek a Nagy postanal, es addig nem fognak hozza a masik szakaszhoz mig az elozo el nem keszul.
  Azzal meg vegkepp nem kellene dicsekedni ilyen munka mellett h kozlekedesmernok. melyiktoknek van kocici vallalkozasa??????? Az Aradi ternel egy 10 m kocicit , szedjetek mar fel legalabb, mert meg gondolom nem tunt fel egyik tudorkanak sem , hogy csak derekszogben lehet rafordulni a Boldogasszonyra. ----annyira kivezettetek a kociciket.”
68 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sokkal több szabad strandunk lehetne - Foka, Lapos és a Sárga

Szabad strandot álmodtunk a Belvedere és Belvárosi híd közé. Vajon megépíthetnénk az ország legnagyobb élővizes fürdőhelyét? Tovább olvasom