Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Árudák az Öreg Hölgynél

A Szent István téri piac már tavaly ősszel megbolydult, akkor a külső bódék álltak útjában a tér rekonstrukciójának. Azóta munka nem kezdődött a pavilonsor helyén, ám az elmúlt napokban bontási határozatot kaptak a belső sori kereskedők is. Néhányan kétségbe estek, páran előre terveztek.
Balogh Tiborné lángossütő: A megélhetésünk szűnik meg. Fotó: Gyenes Kálmán
Októberben elbontatta a szegedi önkormányzat a Szent István téri piac külső bódésorát, mondván, alatta húzódik a csatorna, és a vízmű kérte a munkaterület megtisztítását. A tér másik oldalán azonban elhúzódott a beruházás, ráadásul közben kiderült, a belső pavilonok alatt is fut vezeték. A csúszás és a műszaki gondok miatt a külső soron sem folytatódott a munka ősz óta.

Az októberben „kilakoltatott" lángossütő, Ráczné Kecskés Klára zokog: – A hely tulajdonosa kárpótlást kapott, mi pedig, akik csak béreltük a helyet, semmit. Két beteg gyerekkel maradtam munka nélkül. Azóta keresek, de semmilyen konyhai munkát nem kapok. Vállalkozó voltam, nem lehetek munkanélküli. A férjem pici fizetéséből tartjuk fenn az albérletet. Ha maradhattunk volna mi is márciusig, legalább a rezsit kifizethetném – panaszolja.

Kiürítés, bontás

A Szent István téri kereskedőknek február 10-éig kell nyilatkozniuk, hogy önállóan bontják le bódéikat, vagy az önkormányzat szedesse szét. Ezután – hasonlóan a külső sor bontásához – elsőként az árusok jelenlétében rögzítik a mérőórák állását, majd kikötik a közműveket. Végül ellenőrzik az üres helyiségeket, és körbekerítik a teret, hogy biztonságosan bonthassanak.

A piacbontás második szakasza egy hónap múlva kezdődik. A végső határidőre, vagyis március 1-jéig az asztaloknak és a belső bódésornak is el kell tűnniük a térről.

– A téli forgalom más években is lapos, itt viszont már ősszel megcsappant a kereslet. Azt ígérték, az új üzletek elkészülnek a téren, ahol folytathatjuk tavasszal. A család megélhetése szűnik meg ezzel a büfével – meséli elkeseredetten Szabó Magdus. A Kádár Béla diszkontjában dolgozó asszony fásultan legyint: – Tele a hócipőm! Nincs hova mennem, kilátástalan az egész.

– Nem engedjük, hogy elmenjen innen a piac! Nem lehet mindig velünk, a kis néppel kitolni. A 20-22 ezer forintos nyugdíjat egészítjük ki – háborog a használtkönyv-árus és a rongyos. – A Cserepes sori stand négyszer ennyibe kerül, azt nem tudjuk kifizetni, de nem is akarjuk, az nem használtcikk-piac. Minden világváros vigyáz a bolhapiacára, Szeged miért nem tud? Nem megyünk el, inkább kipakolunk a járdára vagy a városháza elé – morogtak egyre hangosabban. Lakókocsiban kevesebb a rezsi, ezért a lángossütő nem megy pavilonba. Balogh Tiborné a sor szélén sóhajtva megjegyzi, végük van, elment a kedvük mindentől.

Megtelt piacok

A Vásár és Piac Kft. koordinálja az új pavilonok építését, a tervekben négy-öt fedett árusítóhely és asztalok szerepelnek. Az előre gyártott elemekből álló új bódékba nyár végén a piacvezetés elsősorban zöldségeseket, virágárusokat, vagyis „turistacsalogató" vállalkozókat vár bérlőnek. Bolhapiacot és lángossütőt nem engedélyez. A város más piacairól is kiszorulnak, azokra lakókocsi sem települhet, mert a vásárterek megteltek.

Kormányos István hentes viszont felkészült: tavaly körülnézett, és az Etelka sori garázssoron talált „hentesmentes" területet. Kicsinosította az üzletet, engedélyeket szerzett be, és ki is nyitott. Közben minden kuncsaftjának reklámozza az új címét, arra számít, sokan követik a régiek közül, ha átköltözik. Kovács Jánosék is időben léptek, a szomszédos utcasarkon egy éve kibérelték az üresen álló kis helyiséget. Párhuzamosan itt is virágot árulnak, hogy zökkenő nélkül folytathassák. Hogy megérte-e, csak egy év múlva derül ki.

– Novemberben tájékoztattuk a kereskedőket, hogy legkésőbb február végéig el kell távolítani az ideiglenes engedéllyel rendelkező bódékat, asztalokat – tájékoztatott a polgármesteri hivatal fejlesztési irodája. Más volt a két bódésor helyzete, ezért kaphattak kártérítést a külsők, a belső sor visszavonásig érvényes, felszólítás esetén kártérítés nélküli bontási kötelezettség mellett kapott ideiglenes fennmaradási engedélyt. Az iroda folyamatosan egyeztet a felekkel, megoldásra törekszik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zoltán Szegeden lett szerelmes

A Luxemburg grófjában hol táncos komikusként, hol pedig bonvivánként láthatja a szegedi közönség… Tovább olvasom