Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Árvízben és éjszakában Szegeden

Éjszaka a Stefánián. Árvízi védekezés. Vakítófehér, sötétséget elvágó reflektorsugarak, jövő-menő, haladó-tolató gépek, csatárláncba fölfejlődött, töltött homokzsákokat dobáló emberek, vízpára és gázolajszag, kiáltások: „Hé! Még ide ötven zsákot!". A láthatatlan partfalrések között befelé törekszik a víz, itt is, ott is patakocskák szaladnak a járdán.
Éjjel-nappal dolgoznak a Stefánián Fotó: Miskolczi Róbert
Kozák István vízügyi védelemvezető tegnap 12-kor megebédelt. Nem délben, hanem éjfélkor. Hamarabb nem ért rá – és ez így megy hetek óta. Reggel hat óta talpon van, most késő este tizenegy, és a mobilja folyamatosan ciripel. – Máris intézkedem – mondja a telefonba. Nekünk pedig: – Most szóltak ide, a Belvedere pincéjében megjelent a víz.

Lámpafényben csillogó

Telefonál, és máris hét gátőr indul hétfelől, körbevenni homokzsákokkal a pincében lévő trafót. A Kőrösy szakközépiskola pincéje szintén vízben. Mi még kinn vagyunk a vízből: homokzsákokból kialakított gyalogösvényen haladunk, gátőrlámpák és a közvilágítás fényében a Stefánián. Körülöttünk jobbról-balról a lámpafényben csillogó, fekete víz. Tulajdonképpen mindenütt víz. Fölkapaszkodunk a rézsűn a partfalnál a járdára. Csermelyként csordogál a víz a homokzsákfal alól. Mi a szerepe a homokzsákfalnak? Csak nem az, hogy védje a partfalat a bedőlés ellen?...

– Hogy csökkentse a partfal résein és a partfal alól, a talajból szivárgó víz energiáját – világosít föl a védelemvezető. A bezsákolt homokban nem tud haladni egyenesen a víz, hanem szétágazik százezerfelé, cirkulál, elveszti erejét, nem folyik tovább. Azaz sokkal lassabban folyik, mintha nem állná útját semmi. A parkban gátként elfektetett zsáksorok pedig nemcsak a víz szétterjedését akadályozzák meg, hanem meg is emelik szintjét. Így a saját nyomásával ellensúlyozza a kintről befelé igyekvő áradatot – magyarázza.

Haladunk tovább, a partfal alól mindenütt bugyog föl a víz. Egészen lehetetlenül fönn van a lámpák által megvilágított, szürke-homályosnarancs folyó – visszahőkölésre készteti a partfalon áthajolót; az úszóház a víz tetején ijesztően magasodik fölénk.

Közben nyüzsgés a parkban, megy a munka, billenős teherkocsiplató emelkedik és zúdul le róla a töltött zsáktömeg. Markológép zúg, fölfelé tartott kanalába gyors ütemben dobálják az emberek a zsákokat, megtelik a kanál, a traktor hátrál, fordul, viszi a szállítmányt az arrébb fölhalmozott homokzsákhegy tövébe. Háromszázan végzik az éjszakai munkát – köztük szegedi önkéntesek is.

„Amíg bírjuk, maradunk"

– Azért vagyok itt, mert veszélyben a város – mondja Kovács Nóra. Virágüzletet vezet. Amióta vészhelyzet van, minden éjjel itt segédkezik a munkákban jó tucatnyi társával együtt. Meddig maradnak éjszakánként?

– Amíg bírjuk – feleli. Arrébb terepszín egyenruhás fiatalemberek továbbítják csatárláncban a húszkilós zsákokat, a vízügynek segítve, gyorsítottfölvétel-sebességgel.

–  A budapesti Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem ösztöndíjas hallgatói. Katonatisztek lesznek, önként jelentkeztek a szegedi munkára – halljuk Deák István ezredestől.

Lépést tartani az áradattal

Sietnek. Muszáj lépést tartani a vízzel: ahogyan emelkedik, emelni kell a zsákfalat is a partfal mellett. Arrébb ifj. Farkas József gát- és csatornaőr, Bajáról. Néhány órája érkezett társaival. Egyébként már Budapesttől Székesfehérváron át Szombathelyig mindenünnen jön Szegedre a segítség. Most még csak nézi a vizet, nem hatja meg, hogy a rakparti út fölött átívelő alagútból már csak méternyi látszik ki a folyóból. Visszhangzik-hörög az alagút, rohan keresztül rajta a víz, futó ember sebességével.

Másnap reggel. Ahol éjjel még száraz lábbal lehetett közlekedni a partfalnál, ott tízcentis a víz. Ha nem lenne itt a partfal, már ellepné a gumicsizmát – a Széchenyi téren pedig az embert is.
De a partfal itt van.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lendvai Ildikó: Még nem vagyunk a végén

Sokan várták tegnap délután Szegeden Lendvai Ildikót, az MSZP frakcióvezetőjét, aki az első… Tovább olvasom