Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Ásatás a Stefánián: kibontják a szegedi vár déli kapuját - majd visszatemetik

Szeged - Feltárják a szegedi vár déli kapuját a múzeumnál a Stefánia és a Móra park rekonstrukciója előtt. A tervek szerint a munka végeztével más színű útburkolattal vagy sövénnyel jelzik majd, hol futott a várfal.
 
Várostörténeti kuriózum

A színháznál, a vártemplom mellett is dolgoznak. Itt a DÉMÁSZ földkábelt húz a Tiszától a színházig. Ám mivel kiemelten védett régészeti terület, múzeumi szakember felügyeli a munkát, amelynek során megtalálták a várbontás, 1883 után itt épült egykori halászcsárda és sörkert teraszát. A vendéglátóhely az 1950-es évekig működött.
– Két napja kezdtük a munkát, és már találtunk egy falszakaszt, ami a szegedi vár déli kapujának része lehet, de erről csak pár nap múlva tudok biztosat mondani – kezdte Molnár Csilla régésztechnikus. Szerinte már az látványos lesz, ha a kapu felét sikerül kibontaniuk, ami a korabeli leírások szerint 13 méter széles és 14 méter hosszú.

Horváth Ferenc A szegedi vár története című munkájában azt írja, hogy az általánosan elfogadott nézet szerint a szegedi vár legkorábbi magvát a tizenharmadik század második felében építették, és az a tatárjárás alatt elpusztult csongrádi vár feladatait vette át.

– A szegedi vár több lépcsőben épült, és inkább kereskedelmi, semmint védelmi-hadászati funkciót töltött be, ahol a Tiszán érkezett árukat, főként a sót őrizték. Igazából a szegedi vár egy fallal körülvett udvar volt, amit 1543-ban egy nap alatt elfoglaltak a törökök – magyarázta Fogas Ottó múzeumigazgató, aki tíz évig ásott régészként a várnál. – A déli kapu a hetedik pont a várnál, ahol ásunk. Pár éve az ügyészség pincéjében találtuk meg a vár északnyugati saroktornyát – mondta az igazgató. Fogas Ottó hangsúlyozta, a szegedi vár az Alföld legnagyobb téglavára volt, amit az 1879-es nagy árvíz után bontottak le.
A szegedi vár alaprajza - Kratochwill Mátyás munkája. A kék négyzet a jelenlegi ásatás helyét jelöli.
A szegedi vár alaprajza - Kratochwill Mátyás munkája. A kék négyzet a jelenlegi ásatás helyét jelöli.

– Pechünkre, mert ezzel megfosztották Szegedet a legnagyobb turisztikai látványosságától. Két kilométer kerületű volt a teljes vár, amit nyolcméteres fal vett körbe. A gyulai vár csak ötöde a szegedinek – mondta a múzeumigazgató.

A régészeti feltárást a Stefánia, a Móra park és a Roosevelt tér rekonstrukciós munkálataihoz kapcsolódva kezdték el, amit az önkormányzat finanszíroz. A feltárás augusztus közepéig tart. – Pontosan dokumentáljuk, amit találtunk, majd visszatöltjük a földet – válaszolta Molnár Csilla, hogy mi történik az ásatás végén.
Ásatás a Stefánián: kibontják a szegedi vár déli kapuját. Fotó: Frank Yvette - GALÉRIA


 – Az nagyon sok pénzbe kerülne, ha üvegpadlós megoldással egész évben láthatóvá tennénk, ráadásul a Tisza mellett gyorsan bevizesedne, berohadna, bezöldülne. Méltó módon úgy lehetne bemutatni, ha eredeti méretben építenénk fel, de az még több pénzbe kerülne, és hely sincs rá, el kellene terelni a forgalmat, és kiirtani a növényzetet – magyarázta Fogas Ottó, miért temetik majd vissza az ásatási gödröt. Elmondta, a tervek szerint a Móra park rekonstrukciós munkálatainak végeztével más színű útburkolattal vagy sövénnyel jelzik majd, hol futott a várfal.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem győzi a tempót az építőanyag-ipar, emelte az árakat a felfokozott kereslet

A megnövekedett kereslet fennakadásokat okoz az építőanyag-ellátásban: a falazóelemekre, a térburkolatokra és a hőszigetelésre gyakran heteket kell várni. Tovább olvasom