Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Ásatás közben rajzoltak

Lőrinczy Gábor régész nyitja meg ma délután fél 5-kor Koncz Margit és Czabarka Zsuzsa múzeumi rajzolók kiállítását a szegedi várban. A tárlaton régészeti tárgyrajzokon kívül embléma- és képeslaptervek, portrék sőt a Fabrika műhelyben készült rongybabák és festett sókerámia képek is szerepelnek.
A múzeumok hőskorában a régészek jelentős része – Jósa András, Milleker Bódog, Rhé Gyula, Fettich Nándor, László Gyula – kiválóan rajzolt. Erről tanúskodik számtalan könyv, amelyek illusztrációit maguk készítették. A szeged múzeum régi leltárkönyveinek lapjain Reizner János és Móra Ferenc sok-sok rajza dokumentálja a múzeumba került leleteket, és persze az ásatók kézügyességét, tehetségét. Leginkább a modern kori feldolgozás összetettsége, munkaigénye lehet az oka, hogy manapság jóval kevesebb régész rajzol vagy illusztrálja a saját cikkeit. A mai muzeológiában a grafikusra hárul a rajzi dokumentálás fontos feladata.

A régészeti leletanyag döntő többsége ásatásokon kerül elő, ahol a szöveges és fotós dokumentálás mellett a rajzoló milliméterpapíron, méretarányosan rögzíti a feltárt jelenségeket. A restaurálást követően, a nyilvántartásba vétellel párhuzamosan, előkészítve a feltárás eredményeinek ismeretterjesztő vagy tudományos igényű bemutatását, a grafikus megint fontos szerephez jut: mérethűen és tárgyszerűen ábrázolja a bemutatásra szánt leleteket. Kiállítás vagy régészeti szakcikk, könyv elképzelhetetlen ezek nélkül a rajzok nélkül – állítja Lőrinczy Gábor régész, aki Koncz Margit és Czabarka Zsuzsa kiállítását ma délután megnyitja a szegedi várban.

A két múzeumi rajzoló nemcsak lerajzolja, de akár egy rejtvényt, megfejti a tárgyakat, szemük olyasmit is észrevesz, figyelmük olyasmire is kiterjed, amit a régész sem mindig lát meg. A régészek szakcikkeihez, tudományos feldolgozásaihoz és könyveihez készített rajzaik a legkülönbözőbb könyvtárak polcain megsokszorozódva eljutnak Sydneytől Washingtonon át Szentpétervárig az összes jelentősebb múzeumba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tavaszias hétvége lesz

Véglegesen még nem lehet eltemetni a telet, viszont jó hír a tavaszváróknak, hogy a következő két… Tovább olvasom