Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Ásotthalmi nyúlparadicsom

Erdővel körülvett birtokon, több mint száz másik állattal együtt, természetes körülmények között nevelkedhetnek tovább azok a húsvéti nyulak, melyekről tulajdonosaik nem tudnak gondoskodni.
Fackelmann Istvánné kezében jól érzi magát a tapsifüles Fotó: Gyenes Kálmán
Az ásotthalmi fenyőerdő közepén áll egy birtok: a Fackelmanntanya. Igazi állatparadicsom, messze a város zajától. Több mint száz jószágnak ad otthont. Birkák, disznók, tyúkok, muflonok és disznók élnek itt békés kolóniában, házőrzőként pedig Csámpi, a macska fogadja, majd kísérgeti mindenhová a látogatókat. A 30 hektáros tanyához tartozó 55 hektárnyi erdőből időről időre vendégek is érkeznek a kihelyezett etetőkhöz: őzeket, szarvasokat és vaddisznókat is gyakran látni a birtokon felállított magaslesről.

A hatalmas udvaron hol egy kondától elkóborolt kismalac, hol egy nyúl fut át, az erdő szélén gyöngyösök kapirgálnak. Az állatokat nagyrészt szabadon tartja Fackelmann István és felesége, Kati. – Jönnek-mennek, akár ha a vadonban élnének – mondta István. De sosem mennek messzire, hiszen tudják: itt nagyon jó dolguk van. Etetik, szeretik őket, és mindig van hely az új jövevények számára is, legyen az akár egy alom macskakölyök, vagy egy szilveszterről megsajnált kismalac.

A család idén úgy döntött, a húsvéti nyulaknak is menedéket biztosítanak. Kilenc, már meglévő tapsifülesük mellé – melyek együtt játszanak Csámpival és a többi macskával – befogadják az összes olyan állatot, melyet a szülők megvettek gyermeküknek, ám időközben rájöttek, mégsem tudnak megfelelő körülményeket biztosítani számukra.

– Mi tovább tartjuk ezeket a kedvenceket, etetjük és gondozzuk őket – mondta Kati. – Ha a gazdának van egy kis ideje, bármikor kijöhet a tanyára meglátogatni kisállatát. Finom csemegéket is hozhat neki, simogathatja és játszhat vele.
Bárki lehet tehát nyúltulajdonos anélkül, hogy felesleges szenvedést okozna az állatnak. A Fackelmanntanyára kivitt húsvéti kedvencek más állatokkal, természetes körülmények között nevelkedhetnek tovább, nem egy szűk ketrecben lesznek kénytelenek leélni az életüket. Ráadásul egy bezárva tartott állat valószínűleg sohasem kötődik majd úgy gazdájához, mint például Tapsi. A barnásszürke nyúl, aki már hosszabb ideje a tanya lakója, kutyákat megszégyenítő módon ugrálja körül gazdáit, és ha étel kerül elő, két lábra állva kéri a falatokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Romlott szalámiért 800 ezres büntetés

Egy hónapon át ellenőrzött a boltokban a tisztiorvosi szolgálat és a fogyasztóvédelem. Az ÁNTSZ nem… Tovább olvasom