Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Asszonyszerelem, asszonysors

Szeged - Somogyvári Tímea Zita és Kerényi Mariann Schumann és Wagner műveiből ad kamarakoncertet ma 19 órától az SZTE Rektori Hivatal dísztermében Asszonyszerelem, asszonysors címmel.
Gyermekjelenetek

Szólistaként Schumann Gyermekjelenetek című zongorasorozatát játssza Kerényi Mariann, aki az SZTE Zeneművészeti Karán szerzett zongoraművészi és tanári diplomát, majd a Zeneakadémia zongorakísérő-korrepetitor szakán képezte tovább magát. Különdíjat nyert a Párizsban megrendezett III. Nemzetközi Jean Francaix Zongoraversenyen, I. díjat kapott az Országos Mozart Zongoraversenyen. Mesterkurzusok zongorakísérője, kamarakoncerteken, ária- és dalesteken is rendszeresen fellép. Az SZTE ZMK és a Vántus István Zeneművészeti Szakközépiskola művésztanára.

Schumann népszerű dalciklusát, az Asszonyszerelem, asszonysorsot és a Wesendonck-dalok című Wagner-ciklust énekli Somogyvári Tímea Zita szoprán ma az egyetem Dugonics téri aulájában. – Régi szerelmem ez a két dalciklus. Az Asszonyszerelem tulajdonképpen olyan, mint egy opera – ugyanúgy komplett történetet kap a hallgató, csak épp sokkal rövidebb idő, húsz perc alatt. A dalokban talán még fontosabb is az énekes személyisége, mint az operában; közvetlenebbnek kell lenni, mert nincsenek díszletek, jelmezek. Régen énekeltem ezeket a műveket: 13 évvel ezelőtt, amikor Bécsben, a Hochschule für Musik und Darstellende Kunst dal-oratórium szakán Walter Moore professzor növendékeként diplomáztam. Remélem, ma már elég érett is vagyok hozzájuk. Elizabeth Schwarzkopf és más régi nagy énekesek dalfelvételeit szeretem a legjobban. A mai sztárok ritkábban adnak dalesteket; a közönség kicsit el is elszokott ettől az igényes műfajtól. Kerényi Mariann zongoraművésszel már összeszokott partnerek vagyunk. Szeretnénk a jövőben rendszeresen hasonló kamarakoncerteket adni – nem dalesteket, hiszen ebben a műfajban a zongorista és az énekes egyenrangú partner – fogalmaz Somogyvári Tímea Zita, aki Berdál Valéria növendékeként szerezte első diplomáját Szegeden, majd Bécsből hazatérve rendszeres résztvevőjévé vált a szegedi zenei életnek. Oratórium- és kamarazenei koncertek szólistájaként idehaza és Európa-szerte fellép. Férje, Kecskés György is muzsikus: a szegedi szimfonikusok kürtművésze – tavaly őt választották az év zenészévé.

Somogyvári Tímea Zita két népszerű dalciklust is énekel.
Somogyvári Tímea Zita két népszerű dalciklust is énekel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csontkovácshoz is járnak a sportlovak

Regionális minősítő versenyt rendezett tegnap Zsombón az Equitania Lovas Club. Bekukkantottunk a kulisszák mögé. Tovább olvasom