Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Ásványvízből többet iszunk, csapvízből nem

Szeged - Szénsavas vizet és sört isznak a magyarok a kánikulában – a piackutatások szerint. A szegediek szembe mennek a trenddel, szénsavmentes vizet választanak.
A buborékos víz és a sör csillapítja leginkább a magyarok szomját – legalábbis a piackutatások eredménye és egyes üzletek sajtóközleménye szerint. Arról, hogy a kettő kombinációját – egy sör a jakuzziban – hányan találnák hűsítőnek, nincs adat. Arról viszont van, hogy egy júliusi forró hétvégén 37 százalékkal több sört, valamint 24 százalékkal több vizet és üdítőt adott el az egyik hipermarket egy hűvös szombat-vasárnaphoz képest. Háromból két vásárló buborékos vizet választ. Kíváncsiak voltunk: Szegeden és környékén mit iszunk és mennyit.

488 millióba került a meleg

Az első becslések szerint eddig 488 millió forint többletköltséget okozott a nyolc napja tartó harmadfokú hőségriasztás – közölte tegnap Daróczi Dávid. A kormányszóvivő elmondta: a legtöbb pluszköltsége várhatóan a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumnak, illetve a tűzoltóságoknak lesz.

A helyi Cora Áruházban az előző év nyarához képest 20-30 százalékkal nőtt az ásványvizek forgalma. A szegediek szembe mennek az országos trenddel: főleg szénsavmentes vizet fogyasztanak. Az alkoholos sör nem fogy jobban, de az alkoholmentes változatból többet adnak el a kánikulában. Az üdítő italok közül népszerű a jeges tea, és egyre kelendőbbek a kisebb kiszerelésű italok.

Január óta 72 ezer 920 kilogramm PET-palack került a Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. sándorfalvi úti telepére. Az ásványvíz fogyasztás hőmérséklet emelkedéssel egyenes arányú növekedését jól jelzi, hogy a palackok nagy részét április óta dobták ki, júniusban és júliusban három-négyszer annyit, mint januárban és februárban – tudtuk meg Lukács Attila műszaki részlegvezetőtől.

Szénsavas

Deszken a szénsavasat szeretik. Az önkormányzat naponta négyszáz palack hűtött buborékos vizet oszt szét a járókelők között – múlt csütörtök óta.

Amíg az ásványvízpiac dinamikusan növekszik, csapvízből a szegediek nem fogyasztanak többet az előző évihez képest. A Szegedi Vízmű Zrt. honlapján található adatok szerint a tavalyi átlagos napi fogyasztás (éves szinten) 38 ezer köbméter volt. Az idei éves átlag eddig napi 37 ezer köbméter. Vasárnap – amikor Szegeden megdőlt az abszolút melegrekord – 42 ezer 758 köbméter vizet használtunk. A tavalyi napi csúcs ennél sokkal több volt: 54 ezer köbméter.


Később vásárolunk

Úgy vásárolunk, ahogy mediterrán országokban szokás – legalábbis az egyik hipermarketlánc áruházaiban ezt tapasztalják. Tavasszal vagy ősszel délután hat és este nyolc óra között tologatják legtöbben a bevásárlókocsit a polcok között, ám a kánikulában csak este nyolc után indul a roham, és még este tizenegykor is tart a csúcsforgalom. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ózonból ott van sok, ahová menekülnek előle

A napokban még nem érte el Szegeden a talajközeli ózonkoncentráció a tájékoztatási határértéket,… Tovább olvasom